Kadının namusu kıyafetle olmaz

Güncelleme Tarihi:

Kadının namusu kıyafetle olmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2008 00:00

Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Müdürü Ayşe Sucu, Kuran’da örtünmeyle ilgili "İlla şöyle giyeceksin" diye bir açılım olmadığını söyledi.

Sucu, "Başörtüsü İslam’ın ön şartı değildir. Başını örten namuslu, açan namussuz olmaz. İnsanın namusu kılık kıyafet üzerine bina edilemez" dedi.

TÜRKİYE Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Müdürü Ayşe Sucu, Kuran’da başörtüsü ile ilgili ayette örtünme şekline ait bir açılım olmadığını söyledi. Aksaray İl Müftülüğü’nce düzenlenen ’Dindarlık Anlayışımız ve Kadın’ konulu konferansta konuşan Sucu, hiç kimsenin bir diğerine "İlla şöyle kapanacaksın, böyle giyeceksin" diye dikte etmeye hakkı olmadığını, örtünme ile ilgili Türkiye’de yıllardır yanlış bir algılamanın olduğunu belirtti. Sucu şunları söyledi:

İKLİMLE, ÖRFLE İLGİLİ İslam’da örtünme ile ilgili olarak ’şöyle giyeceksiniz’ diye kesin bir şekil çizilmemiştir. Başörtüsü ve giyim coğrafyayla, iklimle, örfle, adetle ilintili bir konudur. Bir kadın kendisini nasıl dindar hissediyorsa, nasıl rahat hissediyorsa, kendini öyle ifade etmesi gerekiyor.

MANAYI İDRAK ETMELİ Kuran-ı Kerim’de başörtüsü ile ilgili ayette örtünme şekliyle ilgili bir açılım yok, ’illa şöyle örteceksin, pardösü giyeceksin, şalvar giyeceksin’ diye bir ibare var mı, yok. Türkiye’de yıllardır her insanı kendimiz gibi görmek istiyoruz. Asıl olan örtünmek midir, yoksa o örtünün arkasındaki manayı idrak ederek o bilinci oluşturmak mıdır?

NAMUS KIYAFETLE OLMAZ Giyeceği kıyafet kadının kendisine bırakılmıştır, kendi tercihidir. Kadın olarak bizim dikkat etmemiz gereken husus, iffetli, namuslu kadın olmaktır. Bunu düşünmeliyiz. ’Başını örten namuslu, başını açan namussuz’, sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam’ın ön şartı değildir. Dileyen kadın dilediği gibi giyinmeli, başörtüsü nedeniyle kadınların eğitim hakkı elinden alınmamalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!