Çöpten yapılma makine ile fotoğraf sergisi açtı

Güncelleme Tarihi:

Çöpten yapılma makine ile fotoğraf sergisi açtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 00:00

Çöp toplayarak ailesinin geçimini sağlayan 20 yaşındaki Hasan Nugan’ın fotoğraf sanatına olan ilgisi, onu imkansızlıklar içinde kendi fotoğraf makinesini yapmaya yöneltti.

Nugan’ın çöplerin arasında bulduğu silindir şeklindeki teneke kutulardan yaptığı fotoğraf makinesiyle çektiği fotoğraflar, AB kapsamında birçok yerde sergilendi.

MARDİNLİ işsiz bir babanın oğlu olan Hasan Nugan, bir yandan üniversite sınavına hazırlanırken bir yandan da ailesinin maddi olanakları yeterli olmadığı için çöp toplayarak gelir elde etmeye uğraşıyor. 5 kadeşi olan Hasan, 2 yıl önce ölen halasının 4 çocuğuna da bakmak zorunda. Hasan’ın en dikkat çekici yanı ise fotoğrafa olan düşkünlüğü. Hasan Nugan, bu merakının küçükken Adana’da turistlerin fotoğraf çektiğini görerek başladığını belirtiyor.

ÖĞRETMENİ KEŞFETTİ

Hasan Nugan’ın bu yeteneğini lisedeki öğretmeni aynı zamanda Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nde ders veren Nüri Gürdil keşfetti. Gürdil, Hasan’a ilkel ve basit yöntemlerlede fotoğraf makinesi yapılabileceğini öğretti. Nugan bu yöntemle Adana’daki Bebekli Kilise’yi ve anıtsal yapılarını fotoğrafladı. Ailesi Hasan’ın bu merakı karşısında maddi yetersizliklerden dolayı destek veremediği için üzgün. Ancak oğullarının uyuşturucu ve alkol gibi kötü alışkanlıklar yerine bu tür bir ilgi alanı saçtiği için mutlu olduklarını söylüyor.

Maddi yetersizliklerden dolayı fotoğraf makinesi alamadığını, fotoğraf çekmek için de pahalı makine ve objektiflere gerek kalmadığını belirten Hasan makineyi yapışını şöyle anlattı:

"Çöpten topladığım tenekeleri çok ilkel, ama aynı zamanda çok zevkli bir teknikle fotoğraf makinesi haline getiriyorum. Öncelikle kutunun içini siyah yağlıboya ile boyuyorum. Daha sonra kutunun ön ve arkalarına üçer tane delik açıyorum. Bu deliklerden kutunun arka tarafında olanları uhu ile kapatıp üzerine siyah bant takıyorum. Bu işlem kutuya ışığın sızmasınını engelliyor. Kutunun sağ ve solundan geçirilen çubuklara filmi yerleştiriyoruz. Öndeki üç delikten sızan ışık filmin üzerine düşüyor, ve fotoğraf oluşuyor. Maaliyeti pahalı olmasın diye siyah beyaz tekniğini kullanıyorum. Resmin banyosunu kendim yapıyorum."

Hasan’ın fotoğrafları, Aralık 2006’da yapılan "8’inci Adana 13 Kare Uluslararası Sanat Festivali"ndeki tüm etkinliklerde sergilendi. Bu çalışmaları dördüncüsü düzenlenen Adana Rotary Kulübü Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda sergileme ödülü aldı. Bunun üzerine Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası 5.Fotoğraf Günleri etkinliklerine Hasan Nugan, 6 arkadaşı ile birlikte sergi açtı. Sonsuza dek bu yöntemle fotoğraf çekemeyeceğini belirten Nugan, dijital makineye geçip eski makinelerini kullanmayan sanatseverlerden fotoğraf makinesi göndermelerini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!