Üniversiteler karmakarışık

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler karmakarışık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 00:00

Meclis’ten geçen Anayasa değişikliği henüz onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanmadığı halde dün Kocaeli ve Çukurova üniversitelerinde türbanlı öğrenciler derslere girdi. İstanbul, Trakya, Akdeniz gibi üniversitelerde ise eski uygulama sürdü ve türbanlar çıkarıldı.

ÜNİVERSİTELERE türban serbestisi getirmek amacıyla TBMM’de yapılan Anayasa değişikliği, henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmadan, Kocaeli ve Çukurova üniversitelerinde dün bazı öğrenciler türbanla derse girdi.

Bu öğretim döneminde öğrenci sayısı 50 bini aşan Kocaeli Üniversitesi’nin Umuttepe Kampusu’nda, bazı türbanlı öğrenciler türbanlarını çıkarmadan doğrudan içeriye girdi. Daha önce türbanla girişe izin vermeyen güvenlik görevlileri, müdahale edilmemesi talimatını aldıklarını belirterek, bu öğrencilere ses çıkarmadı. Birçok türbanlı öğrenci ise henüz Anayasa değişikliğinin yasalaşmadığını dikkate alarak, eskiden olduğu gibi türbanlarını çıkarıp peruk ya da şapka takarak kampusa girdi.

ENGEL OLMUYORUZ

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Anayasa değişikliğinin henüz Resmi Gazete’de yayımlanmamasına rağmen kampusa türbanla girmeye çalışanlara ’ihtarcı’ ve ’engelleyici’ davranış içinde bulunmadıklarını söyledi. Komsuoğlu, olayın sosyal bir konu olduğunu belirterek, "Türbanla girmeye çalışanlara engel olmuyoruz. Amacımız üniversite olarak öğrencilerin bölünmeden eğitime devam etmelerini sağlamak" dedi. Komsuoğlu, dün öğle saatlerine kadar Umuttepe Kampusu’nun bir kapısından 4, bir kapısından da 7 türbanlı öğrencinin girdiği bilgisinin kendilerine geldiğini ve bunlara herhangi bir müdahalede de bulunulmadığını söyledi. Komsuoğlu, şöyle devam etti: "Eğer ısrarla başını örterek girmek isteyen bir öğrencimiz olursa da bu alanda artık söylenecek çok birşey yok diye düşünüyorum. Biz yasaların üstünde değiliz. Bir iki gün sanıyorum bir belirsizlik yaşanıyor. Henüz Cumhurbaşkanımızın imzasından geçmedi. Bir süreç sosyal olarak işlemeye başladı. Biz yasalara tabiyiz."

Komsuoğlu, öğleden sonraki açıklamasında ise dekanlarla toplantı yaptıklarını belirterek, "Kampusa türbanlı öğrencilerin girmesine izin verilmesine rağmen, bu öğrencilerin derslere türbanla girmelerine izin verilmedi" dedi.

KONTROL EDİLMEDİ

Çukurova Üniversitesi’nde de türbanlı öğrenciler hiçbir müdahaleyle karşılaşmadan dersliklere başları kapalı girdi. Üniversitesinin özel güvenlik görevlileri öğrencilere hiçbir müdahalede bulunmadı, derslere türbanlı girişler de kontrol edilmedi. Türbana karşı bildirinin yayımlandığı Üniversitelerarası Kurul’un toplantısına katılmayan Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise gelişmelerle ilgili olarak suskunluğunu korudu.

TÜRBANLA GİRİLEMEYENLER

Trakya Üniversitesi’nde ise Rektörlük, yasa henüz yayımlanmadığı için, türbanlı girmek isteyenler olursa engellenmeleri için gerekli önlemleri aldı. Sabah bazı kız öğrenciler ’türban serbest bırakıldı’ diyerek başları kapalı içeri girmek istedi. Ancak güvenlik görevlileri içeri almadı. Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın rektörlük yaptığı Akdeniz Üniversitesi’nde, Anayasa değişikliği yürürlüğe girmediği için, türbanlı öğrencilere izin verilmedi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi girişlerinde güvenlik önlemi artırıldı. Öğrencilerin türbanla derslere girmesine izin verilmedi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktarkartal, türbanın halen yasak olduğunu belirterek, "Bize tebligat yapılmadı. Geçmişte hangi uygulama yapılıyorsa bugünde aynı uygulama yapılıyor" dedi. İstanbul’daki üniversitelerde kız öğrenciler türbanlarını çıkardıktan sonra okullara girdi. Amasya, Zonguldak Karaelmas, Konya Selçuk, Muğla ve Afyonkarahisar Kocatepe, Kayseri Erciyes, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde kızlar türbanlarını çıkararak derse girdiler.

ÇUKUROVA KOCAELİ

Kimse karışmadı

KOCAELİ ve Çukurova üniversitelerinde bazı öğrenciler dün türbanla içeri girdi. Kocaeli Üniversitesi’nde 11 öğrenci türbanla kampusa girdi, ancak daha sonra derslere alınmadıkları açıklandı. Çukurova Üniversitesi’nde de R2 dersliklerindeki 301 nolu sınıfta, kampusta, fakülte binalarının içinde türbanlı öğrenciler objektiflere yansıdı.

MUĞLA İSTANBUL SİVAS

Onlara izin yok
/images/100/0x0/55eade45f018fbb8f89bd580


SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi’nde türban yasağı devam ederken, öğrenciler sınavlara türbanlarını çıkararak alındı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de türbanlı öğrenciler, türbanlarını çıkarınca içeri alındılar. Muğla Üniversitesi’nde de türbanlı öğrenciler giriş kapısının yanındaki soyunma odasında başlarını açarak ya da peruk takarak okula girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!