Sizinki soykırım Karabağ’dan çıkın

Güncelleme Tarihi:

Sizinki soykırım Karabağ’dan çıkın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2008 00:00

Başbakan Erdoğan, Münih’teki güvenlik zirvesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Oskanyan’a çok sert çıktı ve "Kimin soykırımda bulunduğunu Karabağ olayları ortaya koyuyor. Bırakın orayı, terk edin. Yüzbinlerce Azeri yerleşsin" dedi. Erdoğan arşivlerin açıldığını ve Türkiye’nin yüzleşmeye hazır olduğunu söyledi.

ALMANYA’nın Münih kentinde dün başlayan Güvenlik Zirvesi’ne, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan arasındaki sert konuşma damgasını vurdu. Erdoğan, Ermenistan’ı Karabağ’da Azerilere ’soykırım’ yapmakla suçladı. Erdoğan, Bayerischer Hof Oteli’nde geniş güvenlik önlemleri altında başlayan zirveye onur konuğu olarak katılarak, açış konuşmasını yaptı. Erdoğan, 47 ülkeden Dışişleri ve Savunma Bakanları ile askerlerin de aralarında bulunduğu 250’ye yakın katılımcının yer aldığı zirvede soruları da yanıtladı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Oskanyan da, "Siz zamanın ilerisinde olmaktan bahsettiniz" diyerek, neden diplomatik ilişki kurulamadığını sorunca Erdoğan’dan şu sert yanıtı aldı:

VATANDAŞINIZ KAÇIYOR Ermenistan ile Türkiye arasında hava taşımacılığı yoktu, ben geldim kapıları açtım, şimdi Ermenistan’dan Türkiye’ye kargo taşımacılığı yapılıyor. Bir mesaj olsun diye Akdamar Adası’ndaki Ermenilere ait kiliseyi, yıkılmıştı, restore ettik, Ermeni vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Kaldı ki benim ülkemde şu anda vatandaşımız olmayan 40 bini aşkın Ermeni var. Niye bunlar benim ülkeme kaçıp geliyorlar? Vatandaşımız olan Ermenilerle bir sıkıntımız yok. Ama, Ermenistan ve dünyanın birçok yerinden Ermenilerin neden kaçıp Türkiye’ye geldiklerinin hesabını kendinize sorun. Çünkü Türkiye bir barış ülkesi.

SOYKIRIM KARABAĞ’DA Dağlık Karabağ ile ilgili Minsk Zirvesi’nde çıkan kararın hálá uygulanmadı. Dünya, Ermenistan’ı işgalci olarak kabul etmiş durumda. Bırakın orayı, terk edin. Onbinlerce, yüzbinlerce Azeri yerleşsin. Bunlar bizim de soydaşlarımız, buna niye olumlu yaklaşmıyorsunuz? Kimin kimleri nasıl derdest ettiğini, soykırımda bulunduğunu Karabağ olayları ortaya koyuyor.

ÇOK ÇİRKİN Katledilen Hıristiyanlar, Ermeniler... Neye dayanarak bunları söylüyorsunuz, çok çirkin yaklaşım. Elinizde ne bilgi var? Mektup yazıp davetimi yaptım. Arşivlerimizi açtık. Varsa Ermenistan da, tasnif edip arşivlerini açsınlar. Arkeologlar, tarihçiler, siyaset bilimciler, hukukçular çalışma yapsın. Sonra siyasetçiler olarak karar verelim.

YÜZLEŞELİM Sadece 1915’de katliam yapıldı ifadesi ile Türkiye’yi itham altına almak yakışıklı bir yaklaşım değil. Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde soykırım yoktur. Her türlü yüzleşmeye hazırız. Ermenistan’ı da hazırlıklarını yapmaya davet ediyorum. Dünyanın çeşitli yerlerinde kulislerle Meclislerin böyle soykırımı bize yakıştırmalarını kabul etmemiz mümkün değil. Biz gerekirse tarihimizle de hesaplaşırız.

Altın Defter’i imzaladı

BAŞBAKAN Erdoğan dün Bavyera Eyaleti Başbakanı Günther Beckstein’i ziyaret ederek görüştü. Erdoğan, Bavyera Eyaleti’nin Altın Defteri’ni de imzaladı. İmza töreni ve basın açıklaması sırasında Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Beckstein’ın eşi Marga Beckstein da hazır bulundu. Beckstein, açıklamalar
/images/100/0x0/55eadfecf018fbb8f89c3df7
sonrasında Başbakan Erdoğan onuruna akşam yemeği verdi.

Sizinle savaşta değiliz

ERMENİSTAN Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Erdoğan’ı sinirlendiren şu soruyu sordu: "Aramızda diplomatik ilişki yok. Sınır kapımız kapalı. Sebebini sorduğumuzda hep 1915’de yaşanan soykırımla ilgili gelişmeler ve Dağlık Karabağ konusunu söylüyorsunuz. Ama sizinle savaşta değiliz. Bunları oturup neden konuşamıyoruz? Neden diplomatik ilişki kuramıyoruz? Bizim ön şartımız yok."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!