11 yıl sonra türban serbest

Güncelleme Tarihi:

11 yıl sonra türban serbest
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2008 00:00

Türbana serbestlik getiren Anayasa değişikliği, dünkü tarihi oylamada 411 oyla Meclis’ten geçti. 1967’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki bir eylemle gündeme giren ve 1997’de Anayasa Mahkemesi kararıyla yasaklanan türban 11 yıl aradan sonra serbest bırakıldı.

MECLİS'TE GENÇ GERİLİMİ - FOTO GALERİ

PROTESTOLARDAN FOTOĞRAFLAR

ANKARA
Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1967’de bir grup kız öğrencinin eylemiyle Türkiye’nin gündemine giren ve 1997’de yasaklanan türban 11 yıl aradan sonra dün serbest bırakıldı. Bütün Türkiye’yi saran gerginliklere ve tartışmalara rağmen AKP-MHP bloku, Anayasa değişikliğini rekor oyla TBMM’den geçirdi.

6 KİŞİLİK FİRE Paketin tümü üzerindeki oylamaya 518 milletvekili katıldı. 411 kabul oyuna karşın, 103 ret oyu çıktı. DTP, son oylamada türban koalisyonuna katılınca, paketin tümüne, maddelerden fazla oy verildi. AKP’deki tek hasta vekil dışında iki partiden tam oy kullanıldı. Ancak DTP ve bağımsızların desteği de sayıldığında koalisyon bloğunda 6 kişinin kabul oyu vermediği belirlendi. Bu kişilerin, MHP’deki rahatsızlar olduğu öne sürüldü. ABD’deki açıklamaları düzenlemeden rahatsız olduğu yorumlarına yol aÇan MHP milletvekili Gündüz Aktan ise Ankara’ya dönerek oylamalara katıldı. Ret oylarındaki azalma ise il konglerine katılan CHP’lilerden kaynaklandı.

AKP’LİLER SESSİZ TBMM Genel Kurulu dün görüşmelerine, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, "Ayrışılan noktaları değil, buluşabilen noktaları ön plana çıkarma" çağrısıyla başladı. CHP’li kadın milletvekilleri, "Kara hançer, kara devrim ve kara cumartesi" nitelemeleriyle olumsuz bir tablo çizdiler. Müdahale etmemeleri konusunda uyarılan AKP’liler, sert eleştirilere sessiz kaldılar.

Paketin ikinci tur görüşmeleri dün 11.00’de başladı. Toptan’ın yönettiği oturuma Başbakan Erdoğan’ın yurtdışında olduğu için katılamadı. Toptan, teammüllerin aksine oturumu konuşmayla açarak, şu mesajları verdi:

HOŞGÖRÜ VE SEVGİ MESAJI "Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz. Anayasa’nın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez özelliklerinden; demokratiklik, Türkiye’nin ileri hedefini; laiklik, milletimizin yaşam biçimini ve devletin karakterini; sosyal devlet olma, insani ve beşeri özelliklerimizi; bütün bunların tacı hukuk devleti de temel normların özelliğini ifade etmektedir."

Değişikliği, pazartesi günü Cumhurbaşkanlığına gönderilecek.

Kürsüden indiremediler

TUNCELİ Bağımsız Milletvekili Kamer Genç türban düzenlemesinin, "Anayasa’nın çatısını, şahdamarını keseceğini" savunarak, şöyle konuştu: "Laik Türkiye Cumhuriyeti gözlerimizin önünde yıkılırken biz nasıl hoşgörü göstereceğiz, nasıl susacağız? 1’inci oylamayla laikliği yoğun bakıma aldınız, 2’nci oylamada öldüreceksiniz. Tek başına bir milletvekili olmasaydım bu kürsüyü işgal ederdim. Böyle muhalefet olmaz." Genç, sözlerini tamamlamasına rağmen kürsüden ayrılmadı. Israrlara rağmen Genç’in kürsüden inmemesi üzerine Toptan, birleşime ara verdi. Genç, kuliste karşılaştığı CHP’li ve DSP’li milletvekillerine, "Benim yanıma, kürsüye ikiniz-üçünüz gelemediniz. Gelseydiniz çok şey ifade ederdi" diye sitem etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!