Çene altı sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Çene altı sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Türban için bugün yapılacak 2. tur oylamada da 400 civarında kabul oyu çıkması bekleniyor. Ancak YÖK’ün 17. maddesinde yapılacak ’çene altı’ tarifi sıkıntı yaratıyor. Bazı AKP yöneticileri, "Anayasa Mahkemesi’nden dönebilir, türban yasağını tamamen kalıcı hale getirebilir" diyerek, 17. madde değişikliğinden vazgeçilmesini istiyorlar.

ÜNİVERSİTEDE türbanın serbest bırakılmasına olanak sağlayan Anayasa değişikliğinin 2’nci tur görüşmeleri bugün TBMM’de yapılıyor. MHP’nin AKP’ye verdiği destek nedeniyle düzenlemenin ilk turda olduğu gibi 400 civarındaki çoğunlukla kabul edilmesi bekleniyor. Anayasa gereği, 367 oyu aşan Anayasa değişiklikleri için referandum zorunlu olmaktan çıkıyor. Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Muhalefet, Anayasa’nın değiştirilemez hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle paketin Anayasa Mahkemesi’nce ’şekil yönünden’ iptal edileceği görüşünde ısrar ediyor. CHP, değişiklik daha Meclis’ten çıkmadan Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunu da hazırladı.

17. MADDEDEN VAZGEÇİN

Anayasa’nın ardından AKP-MHP’den oluşan türban ittifakını, YÖK Yasası’nın 17. maddesinde yapılacak çene altı türban tarifiyle ilgili sıkıntı bekliyor. Bazı AKP yöneticileri, "Anayasa Mahkemesi’nden dönebilir, türban yasağını tamamen kalıcı hale getirebilir" diyerek, 17. madde değişikliğinden vazgeçilmesini istiyorlar. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Anayasa değişikliği direkt uygulanır mı?" sorusuna, "Şayet bir düzenleme somut bir nitelik arz ediyorsa, yürütme doğrudan uygulamaya koyabilir. Şimdi 42. maddede somut bir düzenleme var. YÖK’ün bu konudaki durumunu, uygulamasını görmek lazım. Ek 17. maddeye ihtiyaç doğarsa, zaman içinde düşünülür" diyerek rafa kaldırmanın işaretini verdi.

MHP’DEN TEPKİ

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Şu anda böyle bir şey yok. Süreç devam ediyor. Anayasa yürürlüğe girdikten sonra kaldığımız yerden devam edilecek. Ama Anayasa Mahkemesi kararı beklenir mi, beklenmez mi onu bilemiyorum. Yürürlüğe girdikten sonra bu konu ayrıca değerlendirilir" dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise Anayasa paketi ile YÖK Yasası’nın organik bütünlük içinde olduğunu belirtti ve AKP’ye uzlaşma metnini anımsattı. Bal, "Herkes kişisel görüşlerini söyleyebilir. Ama partilerin vardığı mutabakat esastır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!