Pentagon'dan Ankara'ya kritik mektup

Güncelleme Tarihi:

Pentagondan Ankaraya kritik mektup
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 08, 2008 08:59

ABD'nin Türkiye ile Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı mücadelede "istihbarat paylaşımına" başlamasının üzerinden daha iki ay geçmeden, Washington'dan "ilk talep" geldi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e mektup göndererek, Türkiye'nin Afganistan'da teröristlere karşı savaşta "daha fazla rol oynamasını" istedi.

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Ocak sonunda yazdığı, Ankara'ya 1 Şubat'ta ABD'nin Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla ulaştırdığı mektupta, Türkiye'nin Afganistan'daki Taliban milislerine karşı mücadelede "daha aktif rol oynaması", bunun için de Kabil'deki NATO komuta merkezindeki görev dışında, ülkenin daha tehlikeli bölümü olan güney ve doğu kesimlerde de Mehmetçiğin görev almasını istedi.

Mektubunda, ABD'nin Afganistan'a 3 bin 200 ek deniz piyadesi daha gönderme kararı aldığını kaydeden Gates, "NATO içindeki müttefiklerimizin de teröristlerle mücadele yükünü daha fazla omuzlamalarını bekliyoruz" denildi.
Afganistan'da NATO şemsiyesi altında iki ayrı operasyon yürütülüyor. İçinde Türkiye'nin de bulunduğu Kabil komuta merkezi ülkenin, görece daha sakin olan başkentindeki güvenliğin sağlanmasından sorumlu. Ülkenin güney ve doğusunda ABD önderliğinde yürütülen operasyonda ise, doğrudan Taliban ve El Kaida militanlarına karşı mücadele ediliyor, teröristlerle yönelik askeri operasyonlar düzenleniyor.

Haberin Devamı

" YA OPERASYONEL BÄ°RLÄ°K GÖNDERÄ°N, YA KISITLAMALARI KALDIRIN"   Â

Gates'in Vecdi Gönül'e hitaben yazdığı mektupta, Türk hükümetinden Afganistan'a "operasyonel birlikler" göndermesi ve bu birliklerin ülkenin güney ve doğusunda ABD komutasındaki NATO birlikleriyle birlikte Taliban ve El Kaida'ya karşı operasyonlara katılmaları istendi. Gates, "eğer daha fazla asker gönderemeyecek seniz de, halen Afganistan'da görev yapan Türk askerlerinin görev yönergesinde yer alan kısıtlamaları yumuşatın" mesajı verdi.

Türkiye, Afganistan'daki NATO gücünde görev yapan askerleri için oluşturduğu angajman kuralları çerçevesinde, Türk askerlerin sadece başkent Kabil'de görev yapmasını şart koymuştu. Yine Ankara'nın koyduğu kısıtlamalar arasında Mehmetçiğin doğrudan terörist takibinde kullanılmaması, açık bir saldırıya uğramaması halinde, silah kullanmaması gibi kısıtlamalar da yer alıyor. Türk birliğinin kullandığı helikopterlere bile, Kabil'den dışarıya, belirlenen parametreler dışında çıkmamaları kısıtlaması konulmuştu.

Haberin Devamı

HİKMET ÇETİN BM TEMSİLCİSİ OLACAK MI?

Gates'in mektubunun Ankara'ya tam da, Hikmet Çetin'in adının BM'nin Afganistan temsilcisi adayları arasında geçmeye başlamasına denk gelmesi de Ankara kulislerini hareketlendirdi.
Diplomatlar, Washington yönetiminin Çetin'in temsiliğine destek vermek karşılığında, Türkiye'nin Afganistan'daki askerlerine koyduğu "operasyona katılmayacaksınız" kısıtlamasını kaldırması için bastırmasının mümkün olabileceğini kaydediyorlar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti çerçevesinde katılacağı Münih Güvenlik Konferansı'nda yer alacak olan ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in konuyu bizzat Türk Başbakanı ile görüşmesi de bekleniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!