Babamın kitabını oku

Güncelleme Tarihi:

Babamın kitabını oku
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2008 00:00

Aziz Nesin’in büyük oğlu Prof. Ali Nesin, türbanın serbest bırakılması için bir bildiriye imza atınca kardeşi Ahmet Nesin’den büyük tepki gördü.

Babamın kitabını oku


Ali Nesin

Ahmet Nesin, ağabeyine mektup yazarak, "Düşünce özgürlüğünün hedefi demokrasi gelmesi içindir, gericiliğin değil. Babamızın ’Korkudan Korkmak’ ya da ’Ah Biz Ödlek Aydınlar’ kitaplarını birkaç kez daha oku" dedi.

TÜRK edebiyatının ve fikir dünyasının en önemli isimlerinden Aziz Nesin’in iki oğlu da türban nedeniyle fikir ayrılığına düştü. Aziz Nesin’in büyük oğlu ve Aziz Nesin Vakfı’nın başındaki isim Prof. Ali Nesin, hükümetin ve MHP’nin türbanın üniversitelerde serbest bırakılması girişimine destek veren bir bildiriye imza attı. Bildiride, "Üniversitelerin düşünce, ifade, din ve inanç ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil, özgürlükçü bir tavır alması gereken kurumlar olduğunu düşünüyoruz" ifadesi yer alıyordu. Ahmet Nesin, bu bildiriye imza atmasının ardından ağabeyine hitaben bir mektup yazdı. Mektuba Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık dün köşesinde yer verdi. Mektupta, Ahmet Nesin, görüşlerini şöyle aktarıyor:

ÖZGÜRLÜĞÜN HEDEFİ

"Kız öğrencilerin kılık kıyafetlerini yaşadığımız medeniyetin gerisine götürmek ülkenin modernleşmesi değil, daha da geri gitmesine neden olur. Medeni ülkelerde insanların nasıl giyindiği çok açık ortadadır. Düşünce özgürlüğü ileriye atılan adımlar için geçerlidir. Geçmişteki yanlışlıkları savunarak özgürlük isteyemezsin. Özgürlük, modernlik ve demokrasi üzerine kurulur ama demokrasi sandığın gibi o kadar herkesin her istediğini, her an yapabilmesi demek değildir. Düşünce özgürlüğünün hedefi demokrasi ve sosyalizmin gelmesi içindir, gericiliğin değil.

BABAM HAKLIYMIŞ

...Bana bütün imza atan arkadaşlarınla beraber bilim üretimi yapan bir İslami ülke ya da kişi gösterirseniz çok memnun olurum. Ama ben size eğer bir gün sormak aklınıza gelirse, onların bilimsel olan nelere karşı çıktıklarını gösteren bir çizelge sunabilirim. Fazla merak edeceğinizi sanmıyorum ya... Babamız Aziz Nesin’in en büyük eleştirmeni olarak ’Korkudan Korkmak’ ya da ’Ah Biz Ödlek Aydınlar’ kitaplarını birkaç kez daha oku. Babam haklıymış, onun en büyük eleştirmeniymişsin ama yüzüne söyleme cesareti gösterememişsin."

Vakfa bağış kesildi

KARDEŞİNİN görüşleri üzerine aradığımız Ali Nesin ise "Düşünce ve düşüncesini yayma özgürlüğü evrenseldir, istisnasız herkese uygulanır. Bu konuda başka bir şey söylemek istemiyorum" dedi. Ali Nesin hazırladığı basın bildirisinde ise görüşlerini şöyle aktardı:

YER YERİNDEN OYNADI Üniversitede kılık kıyafet özgürlüğünü savunan bir metne imza attım diye yer yerinden oynadı. Aldığım hakaret mesajlarının haddi hesabı yok. Sanki ortada bir suç varmış gibi, varsa da çocuklarımızın bunda bir suçu varmış gibi Nesin Vakfı’na bağışlarını kesenler oldu. Aziz Nesin’i Sivas’ta yakanlarla ittifak kurduğumu, bu imzadan mutlaka bir çıkarımın olduğunu ileri sürenler bile oldu.

YASAĞA KARŞIYIM Türban yasağı kalkarsa başı açık kızlarımız örtünme konusunda baskı göreceklerdir diyenler var. Doğrudur, böyle bir olasılık vardır. Ama engebeli demokrasi yolunu yasaklarla düzleştirmeye çalışmak beyhude bir davranıştır. Gereken mücadele etik olarak doğru bir biçimde verilmelidir. Türkiye bugün bu sorunla daha demokratik yollarla başa çıkacak olgunluktadır. Laiklik bu tür yasaklarla elde edilmez. Gericilikle, bağnazlıkla, yobazlıkla böyle savaşılmaz. Bu savaş, halkın hiçbir kesimini dışlamayıp, kimseye hakaret etmeden herkesi kucaklayarak, en egitimsizlere, en şanssızlara, varoşlara ve en ücra koylere ulaşarak, yani bir bez parçasıyla uğraşarak değil, işin özüne inilerek yapılır.

Vasiyetnamesinde var

KORKUDAN KORKMAK: Aziz Nesin’in 1988’de yayımlanan bu kitabı, korkuya dayalı kara mizahın en güzel örneklerinden biri kabul ediliyor. Nesin, bu kitabında bütün sorunun hatta kimi zaman felaketlerin kaynağının korkudan korkmak olduğunu ifade ediyordu. Ayrıca Nesin Vakfı’ndaki çocukların nasıl eğitileceklerine dair vasiyetnamesine de yer veriyordu.

AH BİZ ÖDLEK AYDINLAR: Nesin, 1985’te yayımlanan deneme türü bu kitabının önsözünde "Göçe göçe Batı’ya gelmişiz. Avrupa’ya pençemizi atıp bir parçasına tutunmuşuz. Bu yüzden işimize gelince Avrupalı, işimize gelince Asyalı oluveriyoruz. Son konağımıza konalı sekiz-dokuz yüzyıldan beri de göçebelikten kurtulamamışız" diyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!