Siyaset üstü uyarı

Güncelleme Tarihi:

Siyaset üstü uyarı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2008 02:00

58 sivil toplum kuruluşunun desteklediği, çoğunluğu kadın, onbinlerce protestocu, türban serbestisini protesto için Anıtkabir’e yürüdü. Anıtkabir avlusunu ve bağlantılı caddeleri tamamen dolduran protestocular, "Tayyip türbanı Bahçeli’ye tak" sloganları attı.

İZMİR'DE KARA ÇARŞAF YAKMA EYLEMİ

ONBÄ°NLER ATA'NIN HUZURUNDA / VÄ°DEO           Â


AKP
ve MHP’nin, üniversitelere türban serbestliği getirme girişimine tepki gösteren, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu on binlerce protestocu, dün Anıtkabir’de düzenlenen 222-A (2. ayın 2’si saat 2) eyleminde bir araya geldi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin (CKD) öncülüğünde gerçekleşen eyleme 58 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Anıtkabir Komutanlığı dün Anıtkabiri ziyaret edenlerin 126 bin 240’ının yerli, 275’inin de yabancı olduğunu açıkladı.

ESARET SÄ°MGESÄ°

Ellerinde bayraklar Atatürk posterleri, kırmızı beyaz atkılar taşıyan ve aralarında türbanlıların da olduğu protestocular, Anıtkabir’in avlusunu ve bağlantılı caddeleri tamamen doldurdular. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı ve bazı yollar trafiğe kapatırıldı. Protestocular, "Tayyip türbanı Bahçeli’ye tak", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Satılmış AKP, işbirlikçi MHP" sloganları attılar. Katılımcılar adına ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay mozoleye çelenk koydu. Günay, hazırlanan ortak metni, Anıtkabir Ziyaretçi Defteri’ne şöyle yazdı:

"Yüce Atatürk, güzel yurdumuz zorlu bir dönemeçten geçiyor. Cumhuriyetimizin temelini oluşturan kazanımlarımız iktidarın ve yandaşlarının siyasi emellerine kurban edilmek isteniyor. Ulus devletleri milletlere ve inançlara bölerek birbirine düşürmek isteyen emperyalizm şimdi de ülkemizde kutsal din duygularını araç edinerek, cumhuriyetimizin temel ilkelerinden olan laikliği ortadan kaldırmaya çalışıyor. Devrimlerimizle karanlıklardan aydınlığa çıkmayı başarmış olan kadınlarımız esaret simgesi olan türbana mahkûm edilmek isteniyor. Bu esaret de ’özgürlük’ gibi gösteriliyor. Biz bu oyunun farkındayız ülkemizi karşı devrimin işgaline teslim etmeyeceğiz. Sizden güç alarak buradayız. Ayakta ve uyanık olmaya devam edeceğiz." Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlu ortamın türbanla örtülmeye çalışıldığını belirterek, "Biz kadınlar hayatta kaldığımız sürece laik Türkiye’nin olmazsa olmazı olan laiklik için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kimse bizi engelleyemez" dedi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan ise laikliğin ihlal edilmesine karşı olduklarını belirterek, "Burada toplanan binlerce kadının ve Türk halkının talebi türbanın yasak olması. AKP ve MHP’nin talebi halkın isteğinden çok farklı onlar siyasi işlerin peşindeler. Halk, laiklik, demokrasi ve tam bağımsızlık istiyor" görüşünü dile getirdi.

9 ŞUBAT’TA TBMM’DE

Anıtkabir’deki eylemin sona ermesinin ardından kadınlar TBMM’ye yürümek istediler. Ancak polis, Genelkurmay Başkanlığı önünde grubun önünü kesti ve göstericilerin TBMM’ye yürümesine izin verilmedi. Göstericiler, 9 Şubat Cumartesi günü TBMM önünde toplanmayı kararlaştırarak olaysız dağıldılar.

Ä°kinci planda kalma

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Salı günü TBMM’ye giderek AKP, MHP ve CHP’nin gruplarını, "Basacaklarını" söyledi. Güllü, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüşerek, türban ve laiklik konusunda ikinci planda kalmaması için kendisini uyaracağız" dedi.

Açığından kapalısına

Türban eylemi için Anıtkabir’de bir araya gelen on binler, ilginç bir topluluk oluşturdu. Başı açık kadınlar Ata’nın mozolesi önünde dua ederken, bir grup türbanlı, başı örtülü kadın, "Türkiye laiktir laik kalacak " sloganları attı. Genç kadınlar ellerinde bayraklarla yürüyüşe katılırken, üzerinde "laik Cumhuriyet için" yazan çelenk, Ata’nın mozolesine bırakıldı.

Zonguldak’ta ’Şeriata karşı omuz omuza’ sloganları

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Zonguldak Madenci Anıtı önünde toplanarak üniversitelerde türbanı serbest bırakma girişimlerini protesto etti. Başörtülü kadınların da katıldığı eylemde ’Şeriata karşı omuz omuza’ sloganı atıldı. Bazı kadınlar üzerinde ’Ömrümüzün yettiği yere kadar Atam izindeyiz’ yazılı atkıyla Madenci Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ä°ZMÄ°R

Bahçeli’ye sordular

Üniversitede türban serbestliği girişimini protesto etmek için kara çarşafla yürüyen ve ardından çarşaflarını yakan DSP’li kadınların hedefinde, AKP’yle birlikte hareket eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vardı. Kadınlardan birinin hazırladığı dövizde, genel seçimler öncesinde miting meydanında hükümeti terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı asmamakla suçlayarak, ip fırlatmasına vurgu yapılan Bahçeli, şu ifadelerle eleştiriliyordu: "Meydanlarda ip attın, Meclis’te havlu attın, laikliği ne yaptın?"

ANTALYA

Karşılaştırmalı slogan

Türban karşıtı mitinge katılan kadınlar, hazırladıkları ilginç dövizleri taşıdılar. Deniz kıyısında başı açık ve vücut hatları belli sarışın bir kadın ile gözleri bile kara çarşaflı iki ayrı kadın fotoğrafının yer aldığı bir dövizdeki slogan ise dikkat çekiciydi: "Ve Tanrı kadını yarattı, peki bunu kim yarattı?"

ADANA

Pankartlı mesaj

Atatürk Parkı’nda toplanan yüzlerce kişi üniversitelerde türbanın serbest bırakılması girişimini protesto etti. Üzerinde Atatürk resmi ve imzası bulunan tişört giyen bir genç kız da tepkisini böyle dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!