Hayır

Güncelleme Tarihi:

Hayır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 00:00

Üniversitelerarası Kurul, YÖK Başkanı Özcan’ın çabalarına rağmen türban gündemiyle toplandı. 120 rektörün imzasıyla bildiri yayınlayan kurul, anayasa ve yasalarda yapılacak değişikliklerin hedefinin laiklik ilkesi olduğunu vurguladı ve üniversitede türbana "hayır" dedi.

GERGİN TOPLANTIDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

YÖK
Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın çabalarına rağmen türban serbestliğine tepki koymak üzere olağanüstü toplanan Üniversitelerarası Kurul’dan (ÜAK) türbana "hayır" çıktı.

Türbana serbesti uzlaşmasının ardından ÜAK olağanüstü toplanma kararı almıştı. YÖK Başkanı Özcan, ÜAK Başkanı Akaydın’ı arayarak gerginliklerin büyüyeceği gerekçesiyle dünkü toplantının yapılmamasını istedi. Aradığı Akaydın’dan olumsuz yanıt alan Özcan, bu kez "Bildiriyi ÜAK adına yayınlamayın" talebinde bulundu. Ancak bu talep de yerine getirilmedi.

YÖK BAŞKANI PROTESTO EDİLDİ

ÜAK dün sabah ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde olağanüstü toplandı. Toplantıya YÖK Başkanı Özcan da katıldı. Özcan, salona girerken öğretim üyeleri, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Cumhuriyete sahip çıkıyoruz", "Türban istemiyoruz" sloganları attılar. Özcan’ın konuşmasını hiçbir rektör alkışlamadı. Özcan, ÜAK’de yaptığı konuşmada "Bir konunun ülke gündeminde önemli yer tutması, onun yasal olarak yetki kapsamı dışında kalan kurullarda görüşülmesine hukuki meşruiyet sağlamaz. Kanunda belirtilen akademik konuların dışındaki ülke sorunlarının tartışılma yeri bu kurul değildir" dedi. Akaydın, "Toplantıya katılan arkadaşları laik Türkiye adına ÜAK başkanı olarak kutluyorum. Özcan ilk tanıştığımızda bize demokrat gözüktü. Bir üst kurulun başka bir üst kurula karışması hatadır" dedi.

LAİK CUMHURİYET TEHLİKEDE

Toplantıda ÜAK, türbana karşı bildiri yayınlama kararı aldı. ÜAK’ye 198 rektörden 120’si katıldı ve bildiriyi imzaladı. Akaydın, "Laik Türkiye Cumhuriyeti ciddi tehlikeyle karşı karşıyadır. Toplantıyı hukuk dışı bulmak YÖK Başkanı’nın kişisel görüşüdür" dedi. Akaydın, bildirinin, tüm Türk ulusunu sorumlu kılan tümcelerle bittiğine dikkat çekti. Akaydın, "1995’te neler olduğunu yaşadık. Bazı hanım öğretim üyelerimiz bu şartlarda derslere girmeyeceklerini söylüyorlar. Bunu düşünmek bile istemiyorum" dedi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun, "Rektörler amuda kalkmasın" sözlerini esefle karşıladığını belirten Akaydın, "1996’da da rektörler hakkında bu tür hoş olmayan sözler kullanan siyasetçiler vardı. Bunlar, hırsızlıkla yargılandılar. Bu rektörler halen onurlarıyla ayakta. Üniversiteler her türlü baskıya rağmen onurunu koruyacak" dedi.

Rektörler, Akaydın’ın bu sözlerle dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ı kastettiğini söylediler. Erbakan’ın, "Rektörler, türbanlı kızlara selam duracak" sözleri, RP’nin kapatılma davasında da yer almıştı.

Destek alkışları

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki toplantıya rektörlere destek vermek amacıyla çok sayıda öğretim üyesi de geldi. Öğretim üyeleri "Atatürk ilke ve devrimlerine, laik cumhuriyetimize sahip çıkalım. Artık yeter! Uyanalım" yazılı pankartlar taşıdılar. Öğretim üyeleri, ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın konuşmasını da alkışlarla desteklediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!