3 mesaj

Güncelleme Tarihi:

3 mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Makedonya Savunma Bakanı ile görüşmesini TV’lerin canlı yayınına açtı ve görüşme sonunda güncel konulardaki soruları yanıtladı. Büyükanıt, Türkiye’nin tartıştığı türban konusunda tek cümle söyledi.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, canlı yayınla ekranlara gelen Makedonya Savunma Bakanı Lazar Elenovski ile görüşmesinde türban, Ergenekon ve Talabani konularında mesajlar verdi. Büyükanıt, gündemdeki konulara ilişkin şunları söyledi:

MALUMUN İLAMI OLUR Biliyorum, dışarıda 10 naklen yayın arabası var. Siz benden bir şeyler bekliyorsunuz. Şunu söyleyeyim: Gündemimizde olan bir türban konusu var. Bu konuda basın organlarında çıkıyor ’Asker ne düşünüyor’ diye. Şunu ifade edeyim, Türk toplumunun bütün katmanlarında bu konuda askerin düşüncesini bilmeyen yok. Bir şey söylememiz malumun ilamından ileri gitmez. Onun için bu konuda herhangi bir şey söylemek istemiyorum.

SUÇ VARSA CEZA VARDIR Her toplumda yasa dışı yollara giden insanlar çıkabilir. Bunların yaptıkları yargı önünde görüşülür ve yargı kararını verir. O da uygulanır. Her fırsatta, ortaya çıkan bu tür şeyleri Silahlı Kuvvetler’le ilişkilendirme çabaları geçmişte olmuştur, şimdi de oluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bir suç örgütü değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde hata yapan, gereğini, yargı önünde cezasını çeker. Onun için bu tür şeyleri Silahlı Kuvvetler’le ilişkilendirmek beyhude bir çabadır. Bir suç varsa bunun karşılığında bir ceza da vardır. Bu cezayı verecek olan da yargıdır, kişiler değildir.

TALABANİ TAVRI Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Türkiye’ye daveti için de Büyükanıt, şöyle konuştu: "Geçen yıl şubat ayında, ABD’de yaptığım bir basın toplantısında hatırlarsanız bir ifadede bulundum. Dedim ki, ’Asker olarak görüşmemizde yarar yok. Ama bu devletin diğer kurumlarının görüşmeyeceği anlamına gelmez’. Burada bizim ipotek koyma imkanımız yok, onu açıkladım. Tutumumuz bu. Bizim asker olarak görüşmemizde bir yarar yok"

TSK’nın başkanı düşük profil verdi

TÜRBAN olayı ABD’de şöyle yorumlandı:

Associated Press (ABD): Türk ordusunun siyasete karışma gibi bir geleneği vardır, hatta birçok darbe yapmıştır. Ancak laik Silahlı Kuvvetlerin Başkanı ülkesinin en ’patlayıcı’ meselesi olan türban konusunda ’düşük bir profil’ sergiledi.

New York Times (ABD): Karar, İslam’ın, Türkiye’de laik demokrasiyi erozyona uğratıp uğratmadığı sorusunu doğurdu.

Eşarba bir şey denmez

ORGENERAL Büyükanıt Kara Kuvvetleri Komutanı’yken 15 Haziran 2005’te Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde eşarplı bir velinin mezuniyet törenine alınmamasıyla ilgili soru üzerine şöyle konuştu: "Bu konuda yorum yapmak asker olarak bana düşmez. Ama aldığım bilgiye göre, kapıdaki bir görevlinin tutumu. Yoksa eşarba hiç kimse bir şey demez. Böyle toplumun tansiyonunu yükseltecek şeylerden kaçınmak lazım. Ama tabii bazı şeylerde de kararlı olmak lazım. Ama o çizgiyi, yöneticilerin uygun yerden çizmesi lazım."

Askerin duruşu Siyasi dayatma hoş görülemez

(09 Ocak 2003-Yer: Genelkurmay Başkanlığı, Yüksek Askeri Şûra kararlarını açıklarken): Herkesin dini inancına ve bunları ifade etme tarzına saygı duyarız. Hiç kimseyi inanç, inançsızlık ve ibadetlerinden dolayı dışlamayız. Ancak bunların, özellikle türbanın, mevzuata Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına aykırı olarak siyasi bir dayatma ve Cumhuriyet geleneklerini aşındırma sembol ve eylemi olarak kullanılmasını hoş görmemiz beklenmemelidir.

Danıştay son noktayı koydu

(14 Mayıs 1999-Yer: Ege Ordu Topçu Tugayı Sancak Teslim töreni): Türban konusunda Danıştay ile Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlara herkes uymak durumundadır. Danıştay ile Anayasa Mahkemesi bu konuda son noktayı koymuştur. Kararlar herkesi bağlar. Meclisi, hükümeti ve kamu kurumlarında görev yapan herkesi bağlayıcı bir konudur. Mahkemelerce çözülmüştür. Başka çözüm gerekmez.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!