İğne mi takar düğüm mü atar biz karışmayız

Güncelleme Tarihi:

İğne mi takar düğüm mü atar biz karışmayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:24

YÖK yasasına eklenecek başörtüsü tanımıyla genel bir çerçeve çizildiğini belirten AKP’liler "İğne mi takar, düğüm mü atar, çengel mi takar, ona karar veremeyiz" diyor. AKP’lilere göre çarşaf eleştirileri de yersiz. İşte görüşler:

Sadullah Ergin (AKP Grup Başkanvekili) Biz sekiz erkek biraraya gelip "Kadınlar şu şekilde bağlayın, buraya da düğüm atın" deme durumunda olamazdık. Yüzü açık, kimliğin tanınmasına imkan verecek şekilde genel bir çerçeve kondu. İğne mi takar, düğüm mü atar, çengel mi takar, ona biz karar veremeyiz. Çarşaf eleştirisi yersiz. Yasada "Başın örtülmesi" diyor.

Burhan Kuzu (AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı) "Çengelli iğne bağlansın veya toplu iğneyi kabul etmem" gibi ayrıntılara yasa zaten giremez. Sanırım ondan sonra yönetmeliğin çıkması gerekecek. Belki o yönetmelikte bunun ayrıntısı düzenlenebilir. Özellikle çarşafın engellendiği düzenlenebilir. Anayasa ve Danıştay’a konu intikal ederse, bu mahkemelere yeni bir yorum yapma fırsatı vermiş olacağız.

Diğer siyasi partilerin görüşleri de şöyle:

Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı)

Türban düzenlemeleri yasalaştığı andan itibaren Türkiye büyük bir hızla, kadınlarının ve kızlarını büyük bir çoğunluğunun türbanlı olduğu bir ülkeye dönüşecektir. Yasa Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmezse ne olur? Artık kimse kimseyi, ’Türban takamazsın’ diyerek engelleyemez.

Zeki Sezer (DSP Genel Başkanı) Düzenleme üniversitelerde kaos yaratır. İnsanlarımızın dinsel inançlarını nasıl yaşayacaklarına bu Başbakan mı karar verecek? Sayın Erdoğan, çağ dışı anlayışla kendisini kral sanıyor. Bizim kültürümüzle de çağdaş yaşam tarzımızla da ilgisi bulunmayan, ithal edilerek topluma dayatılan türban, bu Başbakan tarafından, insan hakkı ve özgürlüğü olarak sunuluyor.

Muhsin Yazıcıoğlu (BBP Genel Başkanı) Yasaklar kalktıkça kamplaşmalar ortadan kalkar. Bu konuyu, "rejim elden gidiyor" kışkırtmalarıyla bir gerilime dönüştürmeden barış ve huzur vesilesi yapmalıyız.

Süleyman Soylu (DP Genel Başkanı) İktidar bu konuda yıllardan beri siyaseten nemalanmaktadır. Hükümetin bu konudaki gerçek politikası çözümsüzlüktür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!