Bir varmış bir yokmuş

Güncelleme Tarihi:

Bir varmış bir yokmuş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

Ankara’da, Venezüella’nın jestine karşılık yapılan 500 kiloluk bronz heykel, yok oldu. Karakas’taki Atatürk heykeline karşılık, 2006’da, Çankaya’nın Birlik Mahallesi Parkı’na dikilen ve geçtiğimiz cuma akşamına kadar yerinde olan Venezüella’nın bağımsızlık kahramanı General De Miranda’nın heykeli, cumartesi sabahı yerinde yoktu.

VENEZÜELLA hükümetinin, başkent Karakas’ta yaptırdığı Atatürk heykeli jestine karşılık, Ankara’da bir parka konulan ve bu ülkenin bağımsızlık savaşını başlatan General Francisco De Miranda’nın 500 kilo ağırlığındaki bronz heykeli bir gecede yok oldu. 2002 yılında, Karakas’ta, hükümetin desteği ve Türk Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Atatürk heykeli dikildi. Venezüella halkının Türklere karşı sevgisinin simgesi haline gelen heykele karşılık, Ankara’da da, bu ülkenin tarihinin en önemli simgelerinden biri olan Miranda’nın heykelinin bir parka yerleştirilmesine karar verildi.

TÖRENLE YERLEŞTİRİLMİŞTİ

Çankaya Belediyesi’nin de katkılarıyla, 2006’da, şair Ahmet Arif’in oğlu ünlü heykeltraş Filinta Önal’ın yaptığı Miranda’nın 500 kilo ağırlığındaki bronz heykeli Birlik Mahallesi’ndeki bir parka yerleştirildi. Parka adını da veren heykelin açılışına, dönemin Venezüella Dışişleri bakan yardımcısı, büyükelçisi, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile çok sayıda bürokrat ve siyasetçi katıldı.

HIRSIZLAR EN AZ 3 KİŞİ

Önceki güne kadar parkta kaidesinin üzerinde bulunan bronz heykel, geçen cuma gecesi yokoldu. Durumun
/images/100/0x0/55eb2ebdf018fbb8f8b0b0e5
Venezüella Büyükelçiliği’ne bildirilmesinin ardından heykeltraş Filinta Önal ile elçilik yetkilileri inceleme yapmak üzere parka geldi. Heykelin yerinde olmadığını gören Önal ve elçilik yetkilileri, gözlerine inanamadılar. Önal, yaptığı ilk incelemede, heykelin levyelerle kaidesinden ayrılarak çalındığını ve hırsızların en az 3-4 kişi olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

DAHA ÖNCE DE SALDIRDILAR

Önal, heykelin daha önce birkaç kez saldırıya uğradığını belirterek, şunları söyledi: "Heykelin maddi değeri hiç önemli değil. Önemli olan Venezüella’ya yapılan saygısızlıktır. Karakas’ta bulunan Atatürk heykeli çalındığında biz neler hissedeceksek, onlar da şu an aynı duyguları hissediyorlar. Sanıyorum levyelerle söküp çalmışlar. Organize bir hırsızlık olayı. Çünkü böyle bir heykeli yerinden sökmek çok zor."

Miranda kimdir?

SIMON Bolivar’ın öğretmeni olarak tanınan General Francisco de Miranda, ülkesinin bağımsızlık savaşını başlatan ve 1786’da İzmir’den karaya çıkarak, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Latin Amerika’nın kurtuluşu için diplomatik destek isteyen Venezüella tarihinin en önemli isimlerinden biri olarak tanınıyor. Venezüella halkı için büyük önem taşıyan Miranda, diplomat asker olarak biliniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!