Meclis kapıları kapatılırsa dağlarda siyaset yaparız

Güncelleme Tarihi:

Meclis kapıları kapatılırsa dağlarda siyaset yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:11

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Adana Ceyhan İlçe kongresine katılan DTP PM Üyesi Murat Avcı, “Kürt halkına Meclis kapıları kapatılırsa, siyasete dağlarda devam ederiz. Sabrımızı da taşırmayın. Bu ülkenin her karış toprağının sahibiyiz. Operasyon bölgesine giderek ‘canlı kalkan' olacağız, Öcalan'a ‘sayın' demeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ceyhan'daki Tuncay Karabay Düğün Salonu'nda dün yapılan ‘Edi Bese' (Yeter artık), ‘Operasyonlar durdurulsun’ ve ’Demokratik özerklik ile demokratik Cumhuriyete' yazılı pankartların asıldığı kongrenin açılışında saygı duruşu yapıldı, ancak İstiklâl Marşı okunmadı. Murat Avcı konuşmasında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın kanunsuz yollarla tutuklandığını ileri sürerken, şunları söyledi:

“Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve tüm yöneticilerimiz ile birlikte operasyon bölgesine giderek ‘savaşa hayır’ diyerek demir kalkan olacağız. Meclis mikrofonunu bize kapatarak susturmaya çalışıyorlar. Biz yine konuşmayı biliriz, sabrımızı da taşırmayın. Bizler Meclis'te olduğumuz sürece susmayacak tekrar tekrar konuşacağız. Eğer bize Meclis kapıları kapatılırsa o zaman dağlara çıkıp orada siyaset yapmaya başlayacağız. Bu ülkenin her karış toprağının sahibiyiz ve bu toprakları terk etmeyeceğiz. Tanklarla toplarını konuşturuyorlar Kürtler üzerinde. Ama operasyon bölgesine giderek ‘canlı kalkan' olacağız, biz de bu savaşı durdurmak için elimizden geleni yapacağız. Bizlere ‘Sayın Öcalan' dediğimiz için her türlü cezalar yağdırıyorlar, bir insana ‘sayın’ denilemez mi? O kişi insan değil mi? ‘Sayın Abdullah Öcalan' demeye devam edeceğiz. Herkes aklını başına toplasın, herkesin düşünce özgürlüğüne saygı göstersin.”

Konuşma ardından yapılan seçimde Seyfettin Aydemir, yeniden başkanlığa seçildi. Seçimden sonra partililer Kürtçe çalınan müziklerle halay çekti.

TERÖR DEĞİL, MEŞRU MÜCADELE

Haberin Devamı

Partisinin Diyarbakır oloğünüstü İl Kongresi'ne katılan DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna,  “ABD’nin Orta Doğu Projesine alternatif olarak, ben Sayın Abdulhah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm önerisini önemsiyorum. Bunu tartışmaya açmamız ve konuşmamız gerekir” dedi. DTP Genel Başkan Yardımcılarından Kamuran Yüksel de, cezaevinde bulunan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın mesajının okunmasından ve Öcalan lehine slogan atılmasından sonra, “Başkanlarımız ile özgür yarınlarda buluşacağımıza inanıyoruz. Bunun için mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DTP Diyarbakır 1'inci Olağanüstü İl Kongresi Bağlar Beldesi'ndeki bir düğün salonunda yapıldı. Kongre salonuna Türk Bayrağı'nın yanı sıra ‘Demokratik çözüm ve diyalog için operasyonlara hayır’, ‘Onurlu yaşam için artık yeter’, ‘Tecrit ve İmralı sistemine hayır’ ve ‘Demokratik Özerklikle Demokratik Cumhuriyete’ yazılı afişler asıldı. Kongreye, kapatılan DEP eski Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Saddak, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekilleri Akın Birdal, Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe Belediye başkanları ve yaklaşık 3 bin partili katıldı.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede, ‘Demokrasi ve özgürlük şehitleri’ için bir dakkikalık saygı duruşu yapıldı. Kongre sırasında salonda bulunanlar sık sık ‘Biji serok Apo’, ‘Selam selam İmralı’ya bin selam’ ve ‘Şehit namırın’ sloganları attı. Divan Başkanlığına seçilen DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksel, DTP olarak ekolojik ve demokratik değerler üzerinde bir toplum kurmak istediklerini belirterek şunları söyledi:

“DTP etnik referansa dayalı bir parti değildir. Ama yaşanan bütün sorunların temelinde Kürt sorunu vardır. Kürtler bu ülkenin asli unsurudur ama, 86 yıldır varlıkları inkar ediliyor. Her hak ve talep istemi terör olarak algılanmıştır. Etnik referansa dayalı bir siyaset yapmıyoruz. Biz parti olarak terör ikilemi ile karşı karşıya bırakılıyoruz. Yürütülen mücadeleyi terör olarak değil, meşru demokratik mücadele olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

‘ÇÖZÜMSÜZLÜK KABUL EDİLEMEZ’

DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu ise, Kürtlerin çok kritik bir süreç ile karşı karşıya olduklarını, ama 30 yıldır kazanılan değerlerin artık çözümsüzlüğü kabul etmeyeceğini söyledi. Aydoğdu, Kürtlere sadece ölümü reva gören anlayışı kınamak gerektiğini savunarak, “Hepimiz Diyarbakır’da 7 cana mal olan saldırıyı şidetle kınadık. Başbakan ve bir çok sivil toplum kuruluşu Diyarbakır’a geldi. Ama Koşuyolunda patlayan ve 10 can alan patlama için niye kimse gelmedi. Devletin güdümünde yapılan katliam meşru mudur ki gelmediler? Kürtler hak ettikleri meşruiyeti mutlaka kazanacaktır. Kuzey Irak’a yönelik gerçekleştirilen saldırıyı hep birlikte durduracağız” dedi.

Haberin Devamı

Cezaevinde bulunan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın gönderdiği mesaj okunurken, salondakiler ayakta alkışladı. PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine de sloganlar atılırken, Divan Başkanı olan DTP Genel başkan Yardımcısı Kamuran Yüksel'in, isim vermeden Öcalan'ı da kast ederek, “Başkanlarımız ile özgür yarınlarda buluşacağımıza inanıyoruz. Bunun için mücadelemize devam edeceğiz” demesi dikkat çekti.

‘ONLARIN SİYASETİ PİS KOKUYOR’

‘Amed seninle gurur duyuyor’ sloganları ile kürsüye çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, katılanları Kürtçe selamlayarak başladığı konuşmasında isim vermeden Başbakan'ı eleştirerek şöyle konuştu:

“Acımızı paylaşmaya geldiklerini söylediler. Ancak ‘Diyarbakır’ın çöpleri pis kokuyor’ dediler. Diyarbakır’ın çöpleri değil, onların siyaseti pis kokuyor. Bu kenti Allah’ın izni ile Ortadoğu’nun metropol merkezi haline getireceğiz. El ele yürek yüreğe verirsek bütün sahte maskeleri düşürürüz.”

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise, seçmenlerin 22 Temmuz seçimi ile Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için mahatap yarattığını kaydederek, “AKP’ye Kürt sorununu çözmesi içinde şans verdiniz. Ama AKP sizi yanılttı” dedi. DTP’nin sınır ötesi operasyona yol vermemekle, öldürmeye yol vermediğini savunan Akın Birdal, “Ama bu operasyon da sonuç vermeyecektir. Kürt sorunu çözülmeden çeteler sorunu çözülemez. Umuyoruz ki bu Ergenekon çetesi yeni çetelerin ikamesi için açığa çıkarılmış olmasın. Hükümet, 301’inci madde gündemde iken başörtüsünü gündeme getirdi. Biz tabii ki özgürlüklerden yanayız. Ama özgürlükler bir bütündür. Kürt halkının dilinin, kültürünün ve varlığının üstündeki yasakları da kaldırsınlar” diye konuştu.

‘SADECE TÜRBANA DEĞİL, HERKESE ÖZGÜRLÜK’

DTP İl Kongresi'nin son konuşmayı DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna yaptı. Ayna, sadece siyaset yapmak için değil, özgürlük mücadelesi vermek için burada olduklarını, Türkiye’de özgürlük sorununun bir Anayasal sorun olduğunu anlattı. Anayasadaki tekçi zihniyetin değişmesi gerektiğini savunan Emine Ayna şunları söyledi:

“Özgürlük diyorsak sadece türbana değil, herkese özgürlük vermek gerekir. Sadece Müslümana değil, Alevilere, Hristiyanlara, Kürtlere, Türklere, Çerkezlere, Lazlara özgürlük vermek gerekir. Türkiye’de bir savaş yaşanıyor. Biz bu savaşı 20 yıldır yaşıyoruz. Bu savaş bitmeden Ergenekon ve benzeri çeteler bitmez. Bunların yaptıklarını vatanseverlik sayarsanız bu çeteler bitmez. Operasyon bize çözüm olarak dayatılıyor. Çözüm olarak dağdaki 5 bin insanı ölüm ve ölmdürmeye mahkum yaparak, sınır ötesi operasyonu meşrulaştırmak istiyorlar. Bize ‘PKK’ya terör örgütü deyin, ya da burdan gidin’ demelerinin altındaki neden budur. Onları dağa çıkaran Kürt sorunudur. Onları dağdan indirecek olan da Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüdür. Yaşayarak, yaşatarak çözüm mümkündür. Onurlu barış budur. DTP’yi kapatmak ile çözüm olmaz.

“SAYIN ÖCALAN’IN DEMOKRATİK KONFEDERALİZM ÖNERİSİ”

DTP Genel Başkan Yardımcısı Ayna, bölücübaşı Abdullah Öcalan’dan yine ‘Sayın’ diye söz ederek şöyle devam etti:

“Sayın Öcalan’ın dile getirdiği bir şey vardır. Demomkratik Konfederalizm önerisini önemsiyorum ve ciddiye alıyorum. Bunu konuşmak gerekir. Bunu niye tartışmıyoruz. ABD’nin Ortadoğu Projesine alternatif bir öneridir. Bunu gündemleştirelim. Geç te olsa tartışmaya açmak gerekir. Başbakan’ın Diyarbakır Belediyesi ile ilgili politikası bir parti değil, devlet politikasıdır. DTP’li Belediyelere karşı ve Kürtlere karşı bir politikadır. Kürtler idarelerini asla teslim etmeyeceklerdir.”

Konuşmalardan sonra tek liste ile gidilen DTP 1'inci Olağanüstü Kongresinde Necdet Atalay il başkanlığına seçildi.

DTP KONGRESİNE SORUŞTURMA

DTP'nin Ceyhan İlçe kongresindeki pankartların asılması, DTP PM Üyesi Murat Avcı'nın, bölücü örgüt elebaşısı için ‘Sayın Abdullah Öcalan' demesi, hükümeti, orduyu sert dille eleştirmesinin yanı sıra DTP Adana İl Başkanı Zekai Karataş'ın Kürtçe konuşma yapması üzerine polis, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Emniyet Müdürlüğü'nün DTP kongresinda ‘Bölücü örgüt propagandası' yapıldığı iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!