Radyo ve televizyonlara 'Kürtçe' ayarı

Güncelleme Tarihi:

Radyo ve televizyonlara Kürtçe ayarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2008 11:58

Yeni hazırlanan "Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı"na göre yabancılar bölgesel ve yerel yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarına ortak olamayacak.

Haberin Devamı

Bu hükümle; yerel yayın kuruluşlarını yabancıların tek elde toplanması engelleneceği gibi, yabancıların Kürtçe gibi yerel lehçelerde yayın kuruluşu almalarının da önüne geçilmiş olacak. Taslağa göre, radyo ve televizyondaki yabancı sermaye payı yüzde 50’yi geçemeyecek. Yabancıların ikinci bir yayın kuruluşuna ortak olması halinde sermaye payları en çok yüzde 25 olacak.

Yine taslakta RTÜK’e, milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması ihtimali dahilinde üst kurulca program yayınının durdurulması kararı verme yetkisi verildi. Taslağa göre bu karar sulh ceza hakimine sunulacak. Reklamlarda düzeysiz Türkçe kullanılamayacak.

Daha önce taslakta olan üst kurul üyelerinin emekli sandığından emekli olması ve başbakanlık müsteşarına eşit sosyal hakları sahip olmalarına ilişkin hükümlerin ise çıkarılması dikkat çekti.

Yabancılar bölgesel ve yerel yayın yapan kuruluşlara ortak olamayacak. Bu hükümle yabancıların yerel yayın kuruluşlarını tek elde toplamasının önüne geçileceği gibi Kürtçe ve benezeri yerel dillerde yayın yapan kuruluşların da yabancıların eline geçmesi engellenmiş olacak.

YAYINLARIN MEN EDİLMESİ

Yine taslakta RTÜK’e, milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması ihtimali dahilinde üst kurulca program yayınının durdurulması kararı verme yetkisi verildi. Taslağa göre bu karar sulh ceza hakimine sunulacak. Söz konusu hüküm, şu şekilde düzenlendi:

“Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması kuvvetle ihtimal dahilinde ise Başbakan veya görevlendireceği bakan yayın kuruluşunun yayınını durdurabilir. Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan hallerle toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda üst kurulca program yayının durdurulmasına karar verilebilir. Bu karar en geç 24 saat içinde karara bağlanmak üzere yetkili sulh ceza hakimine sunulur. Bu yayın durdurma işlemi üst kurulca ayrıca müeyyide uygulanmasına engel teşkil etmez."

KURUL ÜYELERİNE MÜSTEŞAR HAKKI

Daha önce hazırlanan taslaklar arasında olan üst kurul üyelerinin emekli sandığından emekli olması, başbakanlık müsteşarına eşit sosyal hakları sahip olmalarına ilişkin hükümlerin ise son taslakta çıkarılması dikkat çekti. Daha önce hazırlanan taslakta 10. madde olarak düzenlenen “Üst kurul üyelerinin, teminat, mali, sosyal ve idari hakları” başlıkta, kurul üyelerinin emekli sandığından emekli olmaları, başbakanlık müsteşarının özlük haklarına sahip olma hakkı tanınmıştı. Ancak daha sonraki taslakta bu hükmün olmaması dikkat çekti.

DÜZEYSİZ TÜRKÇELİ REKLAMA SON

Yayın kuruluşlarında yayınlanacak reklamlarda, tele-alışveriş yayınlarında, adil ve dürüst olma, genel ahlaka uygunluk, insan onurunun korunması, ırk, cinsiyet, milliyet ayrımcılığı yapılması, dini inanış ve siyasi düşünceye saldırıda bulunulması, çocuklara ve kadınlara yönelik istismar etmeme yayın ilkelerine uyulacak. Türkçenin düzeysiz ve kaba kullanımına yer verilmeyecek. Reklamlar günlük yayın süresinin yüzde 15’ini geçemeyecek. Bir saatlik yayın içinde reklam yüzde 20’yi aşamayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!