Endişeyi giderin

Güncelleme Tarihi:

Endişeyi giderin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2008 00:00

Türbanın kamuda serbest bırakılacağı eleştirileri Başbakan Erdoğan’ı harekete geçirdi. Türban serbestisini üniversitelerle sınırlayan Erdoğan, kurmaylarına "Anayasa paketinde net bir çerçeve çizin, endişeleri giderin" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, türbanın kamuda ve liselerde serbest bırakılmak istendiği eleştirilerinden rahatsız oldu. Türban serbestisinin çerçevesini "sadece üniversiteler" diye çizen Erdoğan, hukukçularına "endişeleri giderin" talimatını verdi. AKP’nin anayasa paketinin mimarı Prof. Ergun Özbudun Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde Erdoğan’a, türban düzenlemesine ilişkin kaygılarını şöyle aktardı:

RAHATLATSIN

"Mevcut formüller türban dışında, bazıları ceza yasalarımız açısından suç oluşturan kılık kıyafet ve simgeleri de serbest bırakabilir. Bir düzenleme yapılacaksa suiistimallerin önü kapatılmalı. Düzenleme hem rahatlatsın, hem de maksadı aşan yorumların önünü kesip suiistimal yollarını kapatsın. Bunları sağlayacak sigortalar metne konulmalı." Net bir çerçeve çizilmesi önerisini Erdoğan da haklı bulurken Özbudun, türban düzenlemesi için öngördüğü sigortaları da, "ceza hukukuna, kamu düzenine, genel ahlak ve inkılap kanunlarına aykırı olmamak koşuluyla" diye tanımladı. Erdoğan da hukukçularından, Özbudun’un önerilerinin dikkate alınıp, endişeleri giderecek çalışma yapmalarını istedi. AKP formülünü yarın MHP’ye sunacak. AKP’den üst düzey bir yönetici Hürriyet’e, "Kaygıları giderme noktasında alternatifler var. Endişeleri paylaşmasaydık gece gündüz çalışmazdık" dedi.

BAŞÖRTÜLÜ LAİK OLUR

Başbakan Erdoğan, dün Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin açılışında türbana ilişkin şunları söyledi: Ülkemde başı açık, başı örtülü kadının kendi arasında problemi yok. Başı örtülü kardeşim de başı açık kardeşim de hepsi başımın üzerindedir. Bu ülkede laiklik konusunda ayrımcılık yapıyorlar. ’Sadece bu ülkede başı açık olan vatandaşlar laik olur’ Başı örtülü olan laik olmaz mı? Niye laik olmasın? Altını çizerek söylüyorum. Kişi laik olmaz, devlet laik olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!