Sözleri AKP’nin sicil dosyasına

Güncelleme Tarihi:

Sözleri AKP’nin sicil dosyasına
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2008 00:00

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi AKP’li Hüsnü Tuna’nın "Hedefimiz türbanı kamusal alanda da serbest bırakmak" sözleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKP için yürütülen inceleme kapsamına alındı. Bu sözler kapatma davasında delil olabilecek.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve AKP Konya Milletvekili Hüsnü Tuna’nın, "Hedefimiz türbanı kamusal alanda da serbest bırakmak" sözlerini, AKP hakkında yürütülen inceleme kapsamına aldı. Başsavcılık, Tuna’nın gazete ve televizyonlara yansıyan bu sözlerine ilişkin kamera kayıtlarını getirip inceledikten sonra sicil dosyasına koyacak. Tuna’nın bu çok önemli sözleri, AKP hakkındaki olası kapatma davasında ’delil’ oluşturabilecek.

İŞTE TUNA’NIN SÖZLERİ AKP’li Tuna, önceki gün Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyareti sırasında gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine şöyle demişti: "Üniversitelerde kılık kıyafet serbest olursa, kamu hizmetinde yasak devam eder mi? İnşallah hedefimiz kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır. Bu utanç verici bir şey."

BAŞSAVCILIKTAN TAKİP Başsavcılık, AKP ve MHP’nin türbanı üniversitelerde serbest bırakmak için geçen hafta yaptıkları tüm temas ve incelemeleri de sıkı takibe aldı. Bu konuyla ilgili medyaya yansıyan tüm haberler de inceleme kapsamında değerlendirilmek üzere iki partinin sicil dosyalarına konuldu.

MUTABAKAT METNİ Geçen hafta AKP’li Sadullah Ergin’in, MHP’li Cihan Paçacı ile birlikte türbanı serbest bırakmak için mutabakata vardıkları ilişkin yaptıkları basın toplantısı ve mutabakat metni de AKP’nin sicil dosyasına yeralıyor. AKP ve MHP yöneticilerinin bu konudaki tüm açıklamaları da takibe alındı.

MADRİD KONUŞMASI Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Madrid’de yaptığı türbanı "siyasi simge" olarak nitelediği ve "Dünyanın neresinde böyle bir suç var" diye sorduğu konuşmasının çözümü de getirtildi ve dosyaya konuldu. Erdoğan’ın, "Türbanı bir cümle ile çözeriz" sözü başta olmak üzere türbanla ilgili basına yansıyan açıklamaları da dosyaya girdi.

KAPATMA DAVASI AKP ve MHP hakkındaki incelemeler sonrasında Başsavcılık, ’yeterli delil’ olduğu sonucuna varırsa, incelemeye soruşturmaya dönüştürecek. Sonra, Siyasi Partiler Yasası hükümleri ışığında ’ihtardan’, kapatma davasına varabilecek yelpazedeki yasal işlemlerin yapılması yoluna gidilebilecek.

UYARI TELEFONU Bu arada Tuna’ya parti yönetiminden "uyarı" telefonu gitti. Tuna’nın da, önceki günkü sözlerinin hemen ardından, "Bunlar partimin değil benim şahsi görüşlerim" diye yazılı açıklama yapmasında da bu uyarı telefonları etkili oldu. AKP’den üst düzey bir yetkili, "Bizim çalışmamızın amacı, kapsamı ve çerçevesi belli. Bunda da ne ortaöğretim ne de kamu çalışanları yok. Çalışmamız, başlangıçta da kamuoyuna deklare ettiğimiz gibi üniversitelerle ilgilidir. Biz, bu tür beyanları kurumsal olarak kabullenmiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!