Kayıt konmazsa burkalı da bikinili de girer

Güncelleme Tarihi:

Kayıt konmazsa burkalı da bikinili de girer
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00

AKP ve MHP heyetlerinin, dün türban konusunda yapacakları toplantı ’Başbakan Erdoğan’la görüşüleceği’ gerekçesiyle AKP’nin talebiyle iptal edildi. AKP’liler Bilim Kurulu Başkanı Prof. Özbudun’dan da bir uyarı aldılar. Özbudun, "Sadece kılık-kıyafet derseniz, bir kayıt koymazsanız, Nazi üniformasıyla da, burkayla da, bikiniyle de girecek" dedi.

ÜNİVERSİTEDE türban serbestliği için AKP ile MHP heyetlerinin teklif metnini yazacağı dünkü toplantı, sürpriz bir kararla ertelendi. Paketteki "kılık-kıyafet" ifadesi için siyasileri uyaran Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Hiçbir kayıt konmazsa bir kısmı burkayla, bir kısmı Nazi üniformasıyla üniversiteye girer" dedi.

TALEP AKP’DEN

AKP ve MHP heyetlerinin, dün öğleden sonra Meclis’te yapmayı planladıkları toplantı, AKP’nin talebiyle iptal edildi. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşeceğini belirterek, MHP’den erteleme istedi. Ergin, dün Erdoğan ile görüşmek üzere Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile birlikte İstanbul’a gitti.

FRENE Mİ BASILIYOR AKP’nin son dakika tavrı MHP cephesinde "Başbakan frene mi basıyor?" sorusuna neden oldu. Ancak AKP heyetinden Burhan Kuzu, "Hiçbir sıkıntı yok. Başbakan’ın programı çok yoğun. Neticede bir metin ortaya çıkarılacak" dedi. AKP heyetinden Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da "Bir tıkanıklık yok. MHP iyi niyetli ve birlikte samimiyetle bir çözüm bulma gayretindeyiz. Bütün mesele nasıl bir formül ortaya konacağı" dedi. Teklifin Meclis’e dün sunulması beklenirken, çalışma haftaya kaldı. AKP’li Kuzu ile Bozdağ ise endişeleri giderecek geniş bir gerekçe yazmayı düşündüklerini söyledi.

ZEHİR ZEMBEREK UYARI

Yeni Anayasa taslağıyla türban çözümünü gündeme getiren Bilim Kurulu’nun Başkanı Özbudun, AKP’ye ciddi uyarılarda bulundu. Özbudun, şunları söyledi:

SINIRSIZ HÜRRİYET YOK

Sadece kılık-kıyafet derseniz, bir kayıt koymazsanız, bir kısım insanlar Nazi üniformasıyla girmeye kalkar. Burkayla da girecek, bikiniyle de girecek. ’Kamu düzeni’, ’İnkılap kanunları’, ’Genel ahlak’ gibi veya ’Başkalarının hürriyetlerini ihlal etmemek şartı’ gibi birtakım sınırlama sebeplerinin yer alması gerekir. Hiçbir hürriyet sınırsız değildir. Yasağı kaldırmakla birlikte makul ve demokratik bazı sınırlamalara yer verilmeli.

ENDİŞE VAR

Toplumda birtakım ciddi endişeler var. Bunun kamu yönetimine, ilköğretime, ortaöğretime teşmil edileceğine dair ciddi bir endişe var. Bu endişenin de kaldırılması lazım. Bunlar yersiz endişeler değil. Bu sınırlamaların gerekçeye yazılması yeterli değildir. Gerekçe, kuralların yorumunda mutlak, bağlayıcı değildir, yardımcı bir unsurdur. Gerekçeyi nazara alan yoruma ’Tarihsel yorum’ diyoruz ve çok makbul bir yorum değildir.

POŞU-PEÇE İTİRAZI

MHP yönetimi, "Poşu, peçe veya ayrılıkçı simgeler de üniversiteye girer" görüşüyle "kılık-kıyafet" ifadesine itirazını dün de sürdürdü. İki partinin müzakeresi, 10. ve 42. madde üzerinden yürütülürken, MHP’deki toplantıda yükseköğretim ilkelerini düzenleyen 130. maddeyle ilgili yeni değişiklik de gündeme geldi. MHP, eğitim hakkıyla ilgili 42. maddeye kılık-kıyafetin eklenmesi yerine yükseköğrenim maddesinde bir açılım yapılmasını tartışmaya açtı.

ERDOĞAN’IN OFİSİNDE

Bu arada Prof. Dr. Ergun Özbudun, MHP’yle bağlantıyı sağlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya ve AKP Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde görüştü. görüşme, türbanla ilgili rötuş çalışması olarak nitelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!