AB, Ermeni sınırının açılmasını isteyecek

Güncelleme Tarihi:

AB, Ermeni sınırının açılmasını isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten’in Ankara temaslarında, TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesi ve Vakıflar yasası öncelik alırken, rapordaki Ermenistan vurgusu gözden kaçtı. Dışişleri Bakanlığı bürokratları, görüşmelerde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının, Avrupa Parlamentosu raporlarına girmemesi hususunda uyarı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcısı Aydın Sezgin, önceki gün TBMM AB Uyum Komisyonu’nda verdiği brifingde, Türkiye raporu ve AB’deki Ermeni lobisinin faaliyetleriyle ilgili kaygılarını milletvekilleriyle paylaştı. Sezgin, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörünün, Mayıs ayında yayınlanacak raporla ilgili temaslarına değindi. Sezgin, "Kanaatimiz, raportörün raporunda, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması konusu üzerinde duracağı yönündedir" dedi.

SOYKIRIM İSTİSMARI Sezgin, "Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve soykırım" suçlarına ilişkin düzenleme içeren AB Çerçeve Karar Taslağı’nın da kendilerini bazı endişelere sevkettiğini söyledi. Sezgin, çerçeve kararının, 2009 yılından önce AB genelinde uygulanmasının sözkonusu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu karar, soykırım suçunun saptanması ve cezalandırılmasını üye ülkelerin takdirine bırakmaktadır. Üye devletlere mahkeme kararı olmaksızın da belirli olayları soykırım olarak tanımlaması ve yorumlaması imkanı tanınmaktadır. Bu durumun, soykırım kavramının istismar edilmesine yol açacağı, 1915 olaylarının siyasi maksatlı istismarına neden olacağı düşüncesindeyiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!