El Kaide’nin uykudaki hücrelerine operasyon

Güncelleme Tarihi:

El Kaide’nin uykudaki hücrelerine operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00

El Kaide’ye bağlı "Selefiler Grubu"nun Gaziantep’teki örgüt evlerine düzenlenen Ufuk Operasyonu’nda 4 terörist öldürüldü.

İŞTE DEV OPERASYONDAN FOTOĞRAFLAR...  

Çıkan çatışmada polis memuru Ahmet Çondul (35) şehit oldu, 5 polis yaralandı. Olayla ilgili 19 kişi de gözaltına alındı. Ahmet Çondul’un Sakarya’da yaşayan ailesinin evine haber, ateş gibi düştü. Anne Necmiye Çondul, gözyaşları içinde oğlunun kendi isteğiyle doğuya gittiğini belirterek "Şükür oğlum şehit oldu" diye konuştu. Ahmet Çondul’un cenazesi bugün Gaziantep’te düzenlenecek törenden sonra toprağa verilmek üzere doğum yeri olan Sakarya’ya gönderilecek.

HİZBULLAH’ın ana cephaneliğinin 2000 yılında ortaya çıkarıldığı Gaziantep’te El Kaide terör örgütüne karşı düzenlenen operasyon, gece saat 02.00’de başladı. Gaziantep merkezde, Nizip’te, Şehitkamil İlçesi’ne bağlı Sofdağı eteklerindeki Karadere Köyü ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde 18 ev kuşatıldı.

DAKİKA DAKİKA ÇATIŞMA

Çatışmayı yakından takip eden Doğan Haber Ajansı muhabiri Ahmet Kaya ve Hasan Kırmızıtaş sıcak anları şöyle anlatıyor:

Saat 15.30:

Hasan Kırmızıtaş: Çatışmanın yaşandığı yerdeyiz. Öldürülen teröristlerin cesetleri cenaze arabasına konup Devlet hastanesi morguna götürüldü. Cesetlerin evden götürülmesinden hemen sonra evin bir odasında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Çıkan yangına müdahale için dört itfaiye aracı geldi. İtfaiye erleri yangını söndürmek için çalışmalara başladı.

Vali 15.30’da basın açıklaması yapacak. Onu takip edip en sıcak bilgileri geçmeye devam edeceğiz.


Saat: 14.30
Hasan Kırmızıtaş:
Operasyon bitti. İçeride direnen üç teröristten ikisi öldürüldü. İsimleri açıklanmadı. Emniyet Müdürü saat 14.25 itibariyle olay yerinden ayrılıp gazetecilere “Operasyon bitmiştir. Geniş açıklamayı Vali Bey yapacaktır” diyerek olay yerinden ayrıldı.

Saat 14.20
-Olay yerinde bir hareketlilik var mı?
Hasan Kırmızıtaş: Tüm polis ekipleri olay yerine doğru iyice yoğunlaştı. Olay yeri inceleme ekipleri hazırlıklarını tamamladı. Bizi oraya yaklaştırmıyorlar. Ama polisin hareketliliği giderek arttı. Biraz önce Özel Hareket timleri berelerini takarak olay yerine geçti. Sanırım operasyon tamamlandı...

-Operasyon bitti mi?
Hasan Kırmızıtaş: Şu an olay yerine yaklaştırılmadığımız için net bir şey söyleyemeyeceğim. Polisten net bir bilgi bekliyoruz.

Saat: 14:05:
-Polis içeri girmeyi başardı mı?

Ahmet Kaya: Hayır.. İçeri girmeye çalışıyorlar. Bu arada bir polis memuru daha yaralandı. Polisler binanın tavanını delmeye çalışıyor.

-Yaralanan memur çatıdaki polislerden mi?

Ahmet Kaya: Polis memurunun nasıl yaralandığını bilmiyorum. Sadece ambulansla bir polis memurunu götürdüklerini gördüm.

Saat: 13.15
- Operasyon başladı mı?

Ahmet Kaya: Polisin verdiği süre sona erdi ve operasyon başladı.
Şu an binanın tavanı beton delici ile açılmaya çalışılıyor.
Ancak ne zaman makine çalıştırılsa aşağıdan ateş ediliyor.
Polis açtığı küçük deliklerden gaz bombaları atmaya çalışıyor.
Ancak hala şiddetli bir direniş var ve polis içeri girmeyi başaramadı. 
Yaklaşık 10 saattir polise kurşun yağdırıyorlar.

Saat 12:25...
-
Bu saat itibariyle son durum nedir?

Ahmet Kaya: Polis teröristlere yarım saat süre verdi.. Özel Hareket içeri girmeye hazırlanıyor..

-İçerideki teröristlerden kimliği belirlenen var mı?

Ahmet Kaya: Birisinin adı Mehmet Polat.. Semtte anahtarcı Mehmet olarak biliniyor…

-Arkadan gelen vatandaşların sesleri nedir?
Ahmet Kaya: Burada operasyonun yapıldığı bölgede toplanan vatandaşlar “Kahrolsun PKK” diye slogan atıyor.. Polisler sürenin dolmasını bekliyor.

Saat 11:45...
- Şu an oradaki durumu nedir?

Ahmet Kaya: İki El Kaide teröristi içeride. Emniyet Müdürü Ali Yılmaz ve diğer polisler teröristleri ikna etmeye çalışıyor. Burada sık sık silah sesleri duyuluyor.

-Çevrede ne tür güvenlik önlemleri alındı?

Ahmet Kaya: Çevredeki evler boşaltıldı. Yollar trafiğe kapatıldı. Kimse çevreye yaklaştırılmıyor.

-İki kadın teröristin teslim olduğu bilgisi geldi.

Ahmet Kaya: Polisin ikna çabaları sonucunda içeride teröristlerin elinde rehin bulunan iki kadın biraz önce serbest bırakıldı. İki kadın muhtemelen teröristlerin eşi..



ÜÇ EVDEN ATEŞ

Gaziantep’in merkezindeki 3 ayrı hücre evden ateş açılması sonucu, Özel Harekát’ta görevli 10 yıllık polis memuru, evli ve 2 çocuk babası Ahmet Çondul şehit oldu. Polis memurları Bayram Deniz (34), Hüseyin Çiftçi(37), Mehmet Ağça (42) ve Mehmet Ali Koca (35) ile henüz kimliği açıklanmayan 1 polis yaralandı. Karnından vurulan polis Mehmet Ağça başarılı bir ameliyatla hayata döndürüldü.

İKİ TERÖRİST ÖLÜ

Çatışmada teslim olmamak için direnen ve otomatik silahlarla ateş açan teröristlerden Servet Sarıoğlu, Hasırcıoğlu Mahallesi Farabi Caddesi’ndeki evde, Cebrail Kirazoğlu da ise Yazıcık Mahallesi Tüfekci Yusuf Bulvarı’ndaki ölü ele geçirildi.

SAATLERCE DİRENDİ

Tekel Caddesi’ndeki 2 katlı evin üst katında direnişini sürdüren teröristler Mehmet Zeki Polat (21) ile babası Mehmet Polat (41) ve kendisiyle aynı adı taşıyan akrabaları Mehmet Polat (46), tüm uyarılara rağmen teslim olmadı ve zaman zaman polislere ateş açarak sokağı cehenneme çevirdiler. Oğluyla ateş açmayı sürdüren Mehmet Polat, eşi Latife ile kızları F.Z. (17), N. (14) ve R.’yi (12) de uzun süre evde tuttu. Özel Harekat Timi, kadın ve çocukların hayatını tehlikeye atmamak için daha dikkatli davrandı. Polis, eşi ve 3 kızını serbest bırakması için Mehmet Polat ile uzun süre pazarlık yaptı. İçeri girmek isteyen polislere otomatik silahlarla ateş açan Mehmet Polat, ancak 13.00 sıralarında eşi ve 3 kızını serbest bıraktı.

/images/100/0x0/55eab73df018fbb8f8921f4e
OĞLUDA TERÖRİST

Çatışma sırasında, alt katta oturan Sadettin Özen açılan ateş sırasında ayağından yaralandı. Operasyonun başlatıldığı 02.00’den 12 saat 25 dakika sonra 14.24 sıralarında gaz bombası atarak içeri giren güvenlik güçleri, Mehmet Zeki Polat ve babası Mehmet Polat’ı ölü ele geçirdi. Üçüncü terörist akrabaları Mehmet Polat ise teslim oldu.

AFGANİSTAN’DA EĞİTİM

Oğluyla birlikte öldürülen Mehmet Polat’ın, 2001 yılında Afganistan’a gittiği ve burada törer örgütüyle silahlı eylemlere katıldığı ileri sürüldü. Polat’ın daha sonra tekrar Türkiye’ye döndüğü, öldürüldüğü hücre eve düzenlenen daha önceki bir operasyonda gözaltına alınıp, Gaziantep’te 2 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye edildiği anlaşıldı. Öldürülen teröristlerden Servet Sarıoğlu’nun da uzun yıllar Afganistan’da El Kaide kamplarında silahlı eğitim aldığı ve 3 yıl önce Gaziantep’e döndüğü belirlendi.

DİN DERSİ ÖĞRETMENİ

Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde gözaltına alınan Hilmi Polat’ın (33) Pazarcık Atatürk İlköğretim Okulu’nda din dersi öğretmeni olduğu anlaşıldı. Nizip İlçesi’ne bağlı Dayıdağı Köyü’nde gözaltına alınanların ise Abdulkadir Çinkılıç (23), Celal Yıldırım (35) olduğu açıklandı.

Eylem için hazırlık yaparken basıldılar

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, operasyonun tamamlanması ardından yaptığı açıklamada El Kaide'nin Gaziantep ve çevre illerde büyük eylem hazırlığında olduğunun anlaşıldığını belirtti. Vali Kamçı, "Ufuk" adı verilen operasyonla ilgili ulaşılan kesin bilgilere ilişkin şöyle dedi:

"El Kaide terör örgütüne bağlı unsurları ilimiz ve çevresinde, farklı noktalarda düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda zanlıların güvenlik güçlerinin ’teslim ol’ çağrılarına ateşle karşılık vermesi üzerine çıkan silahlı çatışma sonucu, 4 örgüt mensubu silahları ile birlikte ölü olarak etkisiz hale getirildi. Olaylarla ilgileri oldukları değerlendirilen 19 kişi adli işlem yapılmak üzere gözaltına alındı. Şahısların yakalandıkları yerlerde yapılan aramalarda, 5’i glock 7 tabanca, 2 Kalaşnikof uzun namlulu tüfek, 4 pompalı tüfek, bu silahlara ait çok sayıda şarjör ve mermi, patlayıcı madde yapımında kullanılan 75 kilo civarında amonyum nitrat, 40 kilo civarında kükürt, 10 kilo civarında gübre ve çok sayıda örgütsel malzeme ele geçirildi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!