Bir daha 49 yıl beklemeyelim

Güncelleme Tarihi:

Bir daha 49 yıl beklemeyelim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 00:00

Ankara’yı 49 yıl sonra ziyaret eden ilk Yunan Başbakanı olan Karamanlis’in tarihi ziyaretinin ilk gününde Ege, Patrikhane, Kıbrıs ve Ruhban Okulu için kritik mesajlar verildi. İki liderin ortak basın toplantısı ise "Umarız bir dahaki ziyaret için 49 yıl beklenmez" temennisiyle sona erdi.

ANKARA, 49 yıl sonra ilk kez bir Yunan Başbakanı’nı ağırladı. Kostas Karamanlis, tarihi ziyaretin ilk gününde kritik mesajlar verdi. Ekümenik Patrikhane için "Türkiye’nin Avrupa pasaportu" ifadesini kullanan Karamanlis, Ruhban Okulu’nun da açılmasını istedi. Karamanlis’in ziyaretini "tabu yıkma" olarak niteleyen Erdoğan da Ruhban Okulu’yla ilgili değerlendirmelerin ardından kararlarını vereceklerini söyledi. Planlanandan 1 saat 10 dakika fazla uzayan görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. İki lider karşılıklı mesajlarda tarihi görüşmeye damga vurdu. İki ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu görüşme fırsatı bulan Erdoğan ile Karamanlis’in yaklaşımları sözlerine şöyle yansıdı:

Kıta sahanlığı

Karamanlis:
Kısa sahanlığı meselesinin uluslararası hukuk ve uluslararası anlaşmalar temelinde çözülmesinden yanayız. Lahey’i de bu yüzden önerdik.

Erdoğan: Ege anlaşmazlıklarına yönelik istişari görüşmeler devam edecek ve hızlandırılacak.

Türkiye-AB ilişkileri

Karamanlis:
Türkiye’nin AB kriterlerine tam uyumu bizim için tam üyelik demektir.

Erdoğan: Yunanistan’ın AB ’da bize verdiği desteğe teşekkür ediyorum.

Fener Rum Patrikhanesi

Erdoğan:
Patrikhanenin ekümenliği Hıristiyan dünyasını ilgilendiren bir sorundur.

Karamanlis: Patrikhanenin merkezinin Türkiye’de olması, Türkiye’nin AB pasaportu açısından çok yararlıdır.

Kıbrıs konusu

Erdoğan:
Annan Planı devreden çıktı. Esası, ruhu bundan sonra da durabilir. Çözüm adil olmalıdır. 2008 yılı Kıbrıs için önem taşıyor.

Karamanlis: Çözüm gayreti için başlangıç noktaları BM kararları, AB ilkeleri ve 8 Temmuz mutabakatıdır.

İki başbakanın hitabı

Erdoğan:
Değerli dostum Kostas

Karamanlis: Türkiye’nin Sayın Başbakanı

ANKARA ZİYARETİ

Karamanlis:
Bir dahaki ziyaret için 49 yıl geçmeyecek.

Erdoğan: Umarım bence de 49 yıl daha geçmez.

Kırmızı hattan karşılıklı jest

YUNANİSTAN Başbakanı Kostas Karamanlis’in tarihi Ankara ziyareti nedeniyle, iki ülke arasındaki en önemli krizlerden birini oluşturan havadaki ’it dalaşı’ ve denizdeki ’çipura savaşı’na mola verildi. Yunanistan Deniz Ticaret Bakanlığı’nın emri ile Kardak kayalıkları ve başka bazı bölgelere teknelerin yaklaşması yasaklandı. Ege semalarında iki ülke Hava Kuvvetleri arasında bir gerginlik yaşanması olasılığı da, Türk ve Yunan Genelkurmay Başkanları’nın mutabakatı ile ortadan kalktı. Yunan basınına sızan bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı ’kırmızı telefon’dan arayan Yunan Genelkurmay Başkanı Dimitrios Grapsas, Karamanlis’in ziyareti sırasında iki ülkenin de Ege’de programlı tatbikatlarını ertelemelerini önerdi. Büyükanıt da bu öneriyi kabul etti.

’Tabu yıkan’ tarihi ziyaret

ANKARA, 49 yıl aradan sonra dün ilk kez bir Yunan Başbakanını ağırladı. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in ziyaretinden satırbaşları şöyle:

Karamanlis, eşi Natassa ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani’yi Esenboğa Havaalanı’nda Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile eşi Zeynep Babacan karşıladı. Karamanlis’in ’sarışın’ eşi Natassa Karamanlis Ankara’da kumral saçlarıyla ilk kez Ankara ziyaretinde basının önüne çıktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan da, Karamanlis’i, Başbakanlık’ta askeri törenle, aracının kapısında sıcak bir şekilde karşıladı. Erdoğan’ın, konuğunu kucaklamak için yaptığı hamle ise Karamanlis’in buna karşılık vermemesi nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Karamanlis, ortak basın toplantısında da, kendisine "Dostum Kosta" diyen Erdoğan’a, "Sayın Başbakan" diye hitap ederek, mesafeli bir tutumunu sürdürdü.

Erdoğan, oğulları birlikte üniversiteye gittikleri ABD’den yakın arkadaş olan Bakoyani’yi de İngilizce ’Hoş geldiniz’ sözleriyle sıcak şekilde karşıladı.

İki ülke ulusal marşlarının çalındığı törende, Karamanlis, askerleri Türkçe ’Merhaba asker’ diye selamladı. Ancak, sözleri aksanlı ve çok hafif çıkan Karamanlis duracağı yer konusunda da tereddüt yaşayınca aksaklık yarattı. Erdoğan bu sırada kulağına eğilerek Karamanlis’e suflörlük yaptı.

Başbakan Erdoğan, Türk Bayrağı renkleri kırmızı-beyaz, Karamanlis Yunan Bayrağı renkleri açık mavi ve beyaz renklerde kravat taktı.

Karamanlis ve Erdoğan, başbakanlık binasının merdivenlerinde foto muhabirlerine birlikte poz verdiler. Elele fotoğrafların çekilmesinin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Heyetlerarası ve başbaşa görüşmeler planlanandan uzun sürdü. Daha sonra iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, basın toplantısının ardından, konuk başbakan Karamanlis onuruna Başbakanlık Resmi Konutu’nda akşam yemeği verdi.

Yunan bayrağına Mehmetçik özeni
/images/100/0x0/55eb1341f018fbb8f8a968e9


Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis dün 49 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen Yunanistan Başbakanı oldu. Karamanlis’in Başbakanlığa gelişi öncesinde de, Başbakanlık görevlileri resmi tören için hummalı bir çalışma sergiledi. Tören kıtası resmi tören öncesi son hazırlıklarını yaparken, bir mehmetçik Yunanistan bayrağını düzeltti. Başbakanlığın önündeki karlar ile iki başbakanın birlikte üzerinde yürüdükleri başbakanlık merdivenlerindeki kırmızı halının üzerindeki buzlar temizlendi.

Bir daha 49 yıl beklemeyelim
Eşler ayrı yemek yedi

BaŞbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Karamanlis, 1 saat 10 dakikası başbaşa olmak üzere 2 saat 20 dakika süren müzakereleri akşam yemeğinde de sürdürdüler. Erdoğan, Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile çalışma yemeği yerken, eşler Emine Erdoğan ve Natassa Karamanlis de yine konutun bir başka odasında yemekte buluştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!