Tartışılan konuk Çankaya KöÅŸkü’nde

Güncelleme Tarihi:

Tartışılan konuk Çankaya Köşkü’nde
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde ilk akşam yemeğini, Darfur’da soykırım yapmakla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir onuruna verdi. Yemeğe first lady Hayrünnisa Gül ve konuk cumhurbaşkanının türbanlı eşi de katıldı.

FotoÄŸraflar  için tıklayın                Â

CUMHURBAÅžKANI
Abdullah Gül’ün, cumhurbaÅŸkanlığı döneminde ilk eÅŸli akÅŸam yemeÄŸini dünyada tartışmalı bir isim olan Sudan CumhurbaÅŸkanı Ömer Hasan Ahmet El BeÅŸir onuruna verdi. Gül’ün, konukları eÅŸi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşıladığı yemeÄŸe, El BeÅŸir’in türbanlı ikinci eÅŸi Widad Babikir de katıldı. El BeÅŸir’in BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’la görüşmesi uzayınca yemek 15 dakika gecikmeyle baÅŸladı. Konukların Çankaya Köşkü’ne girdiÄŸi haber verilince Gül ve eÅŸi Hayrünnisa Gül, yemek salonu kapısına çıktılar. BaÅŸyaver Kurmay Albay Metin Özbek ve bir protokol görevlisi Hayrünnisa Gül’e yapması gereken protokol kurallarını hatırlattılar.       Â

EL ÖPTÜRMEDİ İki cumhurbaşkanı ve türbanlı eşleri, davetlileri salonun girişinde karşıladı. Eşi Emine Erdoğan davete katılmadığı için Başbakan Tayyip Erdoğan yemeğe yalnız geldi. Gül ve El Beşir ile tokalaşan Erdoğan, başörtülü first ladyler ile tokalaşmak yerine başıyla selamlamakta yetindi. Erdoğan dışındaki diğer tüm davetliler, iki cumhurbaşkanı ve eşleriyle tokalaştılar. Bir erkek davetli eğilerek elini öpmek istemesine rağmen, Hayrünnisa Gül, elini kuvvetlice çekerek öpmesine izin vermedi. Ana protokol masasında Cumhurbaşkanı Gül, konuk cumhurbaşkanı Beşir, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Başbakan Tayyip Erdoğan yer aldı. Başları örtülü olan Hayrünnisa Gül, Widad Babikir ve Mehtap Güler’in yer aldığı protokol masasında başı açık tek kadın Saime Toptan oldu. Tarım Orman Bakanı Mehdi Eker ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan eşsiz gelirken, davete, Türkiye ve Sudan tarafından başka türbanlı kadınlar ile bazı sakallı davetliler de katıldı.

ASKER KATILMADI Çankaya Köşkü’ndeki türban ağırlıklı resmi akşam yemeğine Londra’da olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yerine başka bir askeri yetkili de katılmadı. Davet edilen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da protestosunu sürdürerek yemeğe gelmedi.

İç savaşın bitirdiği Darfur

DARFUR, son yıllarda kuraklık, iç savaş ve etnik temizlikle anılan Sudan’ın güneyinde büyük çöllerin batısında yer alan bir bölgesi. Kuraklık ve ardından gelen iç savaş sonucu en az 250 bin kişinin hayatını kaybetti ve 2.5 milyon kişi evsiz kaldı. Yaşanan büyük trajedi sonucu bölgede 4 milyon insan yardıma muhtaç halde yaşamaya çalışıyor. Darfur’da olup bitenler insan hakları örgütlerince tarihin en büyük etnik temizliği olarak niteleniyor.

Türbanlı ilk yemek

CUMHURBAŞKANI Gül ve konuğu Ahmet El Beşir, türbanlı eşleriyle birlikte konukları kapıda karşıladı. Gül döneminde, Köşk’te ilk kez resmi yemeğe türbanlı eşler de katıldı. Konuk First Lady Widad Babikir, çarşafı çağrıştıran Sudan milli kıyafetini tercih ederken, Hayrünnisa Gül ise uzun gri eteğini, gri bir türban ve kendinden desenli işlemeli ceket ile tamamladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, başörtülü first ladyler ile tokalaşmayarak, baş selamıyla yetindi.

Trajediye sessiz kalamayız

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, ABD, AB ve insan hakları örgütlerinin, Darfur’da ’soykırım’ yapmakla suçladığı Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir’e başbaşa görüşmesi sırasında "Darfur’da yaşanan, bir insani trajedidir. Bugünün dünyasında, kimse böyle bir trajedi karşısında sessiz kalamaz. Biz de kalamayız. Darfur, Sudan’ın başına büyük sorunlar açıyor" dedi. Gül, resmi konuğu El Beşir’i karşılarken, eşler Hayrünnisa Gül ve Widad Babikir bulunmadı. İki first lady, karşılama töreni ve görüşmeler sırasında, Gül çiftinin halen ikamet ettiği Dışişleri Konutu’ndaki çay partisinde buluştu.

İki cumhurbaşkanı görüşmelerin ardından, Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı yaptı. El Beşir, Darfur’daki "soykırım" suçlamalarını reddederek, "Biz Sudan’da Sayın Musa Hilal’e karşı yapılan bu suçlamaların gerçek dışı olduğuna inanmaktayız. Şu anda Darfur’da gerçek cinayet işleyen kişiler, Avrupa’dan ve başkalarından yardım alan kişilerdir" dedi. El Beşir, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı ziyaretinde de ülkesinin Meclis Başkanı’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirterek, iki ülkenin parlamentoları arasında işbirliğinin başlamasında kapıyı, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın açtığını bildirdi. El Beşir, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı da Camlı Köşk’te kabul ederek, bir süre görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!