Spor lokalinde alkole kırmızı kart çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Spor lokalinde alkole kırmızı kart çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 00:00

Üç yıl önce sessiz sedasız çıkarılan, spor kulüpleri lokallerinde alkollü içki satışını yasaklayan genelge, mart ayı sonundan itibaren yürürlüğe giriyor. Valilikler, lokallere tebligat yapmaya başlarken, buradan gelen maddi desteğe büyük ihtiyaç duyan kulüp yöneticileri ise, genelgeyi, spora vurulabilecek en büyük darbe olarak niteliyor.

İÇİŞLERİ Bakanlığı, spor kulüpleri lokallerinde alkollü içki satışı yasağı başlatıyor. Üç yıl önce büyük tartışma yaratan, alkollü restoranların belirli yerlerde toplanmasına yönelik ’kırmızı bölgeler’ genelgesinden kısa süre önce sessizce yönetmelik değişikliği yapan İçişleri Bakanlığı, şu günlerde lokallere tebligata başladı. Aralarında Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray gibi büyük takımların da bulunduğu spor kulüplerinin 1467 lokaline, mart ayı sonundan itibaren alkollü içki satışı yapamayacakları yazılı olarak tebliğ edildi. Valiliklerden kulüplere gönderilen yazıda, lokal binalarında alkol satışlarının durdurulması istendi. Satışlara devam edilmesi halinde işletme izinlerinin iptal edileceği uyarısında bulunuldu.

YASAK SESSİZCE GELDİ Spor kulüplerinin lokallerinde alkol satışının yasaklanmasına ilişkin yönetmelik değişikliği, Abdülkadir Aksu’nun İçişleri Bakanlığı sırasında gerçekleştirildi. 31 Mart 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle yönetmeliğe, ’Gençlik, spor veya gençlik ve spor kulüplerinin sosyal amaçlı tesisleri ile lokallerinde alkollü içki kullanılmasına izin verilemez’ hükmü konuldu. Alkol satışının durdurulmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin uygulanabilmesi için, spor kulüplerinin lokallerine 31 Mart 2008 tarihine kadar süre tanındı.

TANINAN SÜRE DOLUYOR İçişleri Bakanlığı, 3 Mayıs 2005 tarihinde valiliklere gönderdiği genelgeyle valilikleri yeni uygulama hakkında şöyle bilgilendirdi: "Eski yönetmeliğe göre faaliyetlere devam eden dernek lokalleri 2 yıl içinde faaliyetlerini yeni yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmek zorundadırlar. 31 Mart 2008 tarihine kadar faaliyetlerini yeni yönetmeliğe uygun hale getirmeyen dernek lokallerinin izin belgeleri iptal edilir."

Bakanlıktan üst düzey bir yetkili, yasak kararını Hürriyet’e şöyle savundu: "Spor ile alkol birlikte olamaz. Dünyanın neresinde spor kulüpleri alkol satışından gelir elde ediyor. Spor ve alkolün yanyana görüldüğü bir ülke var mı?"

LOKALLERDEN SAVUNMA Tebligatı alan spor kulüpleri ise, yönetmelik değişikliğini, "Spora vurulabilecek en büyük darbe" olarak değerlendiriyorlar. İsminin açıklanmasını istemeyen bir spor kulübünün yöneticisi, Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: "Spor kulübümüzün dernek lokalinin 40 yıldır içki ruhsatı var. Bu genelge ile hakkımız kayboluyor. Tabii konu çok ilginç; ilk bakışta ’sporla alkol yan yana olmaz’ gibi çok masumane bir ahlaki değerden yola çıkılıyor gibi bir görüntü var. Ancak sporcuların genellikle bu lokallerle alakası yok. Bu lokallerden faydalanan kesim ise spor kulübünü ayakta tutan, destekleyen dernek ve lokal üyeleridir. Bu kadar kontrollü bir ortamda içki servisini yasaklamaya çalışmanın da amacı çok belli." Spor kulübü lokallerine yasak kararı dikkat çekmezken, bakanlığın alkollü restoranların şehirlerin belirli bölgelerinde toplanmasına yönelik ’kırmızı bölgeler’ genelgesi kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu. Tepkilerin ardından gelen Danıştay kararıyla genelge yürürlükten kaldırılmıştı.

Sadece sporda geçerli

İSTANBUL İl Dernekler Müdürlüğü’nden bir yetkili, spor kulüplerinin lokallerinde alkollü içkilerin yasaklanması konusuyla ilgili şunları söyledi: "3 yıllık süre Mart ayında doluyor. Türkiye’deki spor kulüplerinin lokallerine yönelik, genel bir uygulama. Spor kulüplerinin lokallerindeki tütün ve alkollü içkilerle ilgili bir düzenleme getirmeyi amaçlayan bir yönetmelikti bu. Spor kulüpleri dışındaki kulüp ve dernekleri kapsamıyor. Türkiye Gazeteciler Derneği’nde, başka dernek ya da lokallerde ’içki içilmesin’ diye bir şey yok. Konu çarpıtılmasın" dedi.

İşte o genelge

İçişleri Bakanlığı’nın lokallerde içki iznini belirleyen genelgesi şöyle:

"Derneklerin üyeleri için lokal açmaları ve lokallerinde alkollü içki kullanılması ile lokallerin işletilmesi 5253 sayılı Dernekler Kanununun 26 maddesi gereğince mülki idari amirinden izin alınması şartına bağlanmış ve 31 Mart 2005 tarih ve 25772 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliğinde de lokaller ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

Lokal açma ve lokallerde alkollü içki kullanılması ile ilgili başvuruların Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği çerçevesinde incelenerek gerekli işlemlerin yapılması, lokal açma ve çalışma izni verilen lokallerin adı geçen yönetmelikte öngörülen şartlara göre işletilip işletilmediğinin ilgi genelgemiz gereğince Valiliğinizce takip edilmesi gerekmektedir.

Dernekler Yönetmeliğinin geçici 4’üncü maddesinde bulunan, ’Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunmasına izin verilen lokaller, durumlarını üç yıl içinde bu Yönetmelikte öngörülen koşullara uygun hale getirirler.’ hükmü gereğince 31.03.2005 tarihinden önce lokal açmasına izin verilen dernekler, lokallerini en geç 31.03.2008 tarihine kadar Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun hale getirmek zorundadır.

31.03.2005 tarihinden önce açılmasına izin verilen dernek lokallerinin Valiliğinizce denetlenmesi ve denetim sonucunda Yönetmeliğe aykırı olduğu tespit edilen konuların ilgili derneğe yazılı olarak bildirilmesi, ayrıca bu yazıda söz konusu eksiklikleri giderilmeyen veya Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun olmadığı tespit edilen lokallerin izin belgelerinin 31.03.2008 tarihi itibariyle iptal edileceğinin belirtilmesi gerekmektedir.

Zekeriya ŞARBAK, Bakan a, Müsteşar Yardımcısı V.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!