Her çiftlik kasaba gibi çöp atıyor

Güncelleme Tarihi:

Her çiftlik kasaba gibi çöp atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2008 00:00

Muğla’daki çipura ölümleriyle tekrar gündeme gelen balık çiftliklerinin yarattığı kirlilik için CHP, Meclis araştırması istedi. Verilen önergede "Bin ton kapasiteli bir çiftlikte, 20 bin nüfuslu bir kentin kanalizasyon atıklarına eşit miktarda atığın denize bırakıldığı" kaydedildi.

CHP, balık çiftliklerinin yarattığı sorunların belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, Türkiye’de balık çiftlikleri ve neden oldukları görüntü ve deniz kirliliğinin, 2000’li yıllarda başladığı ifade edildi. Önergede, çiftliklerde kullanılan kimyasal maddeler içeren yemlerin suyun kalitesini düşürdüğüne işaret edildi ve "Orkinos balığı besi çiftliklerinde, bin ton kapasiteli bir çiftlikte, 20 bin nüfuslu bir kentin kanalizasyon artıklarına eşit miktarda atığın denize bırakıldığı tespitlidir" denildi.

ÇEVRECİ İSYANI

Çevreci kuruluşlar bugün Güllük Limanı’nda yapacakları eylemle, körfezle ile ilgili eylem planını açıklayacaklar. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan şöyle konuştu: "Körfez kimsenin babasının çiftliği değil, önüne gelen istediği yere tesis yapamaz. Yöre insanının sağlığını, yaşadığı çevre ve ekolojik dengeyi bozmaya ne balıkçının, ne turizmcinin ne de sanayicinin hakkı var. Körfeze zarar verenler hakkında dava açacağız."

1 milyon 700 bine ulaştı

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker önceki akşam Meclis’te yaptığı konuşmada, çipura ölemlerinin nedenlerini ve alınan önlemleri şöyle açıkladı: "Yüksek yağış sebebiyle, özellikle kıyıya yakın olan çipura ve diğer kültür balıkçılığı yapan işletmelerde birden ortam ısısının değişmesi ve oksijen yetersizliğinden, hassas olan çipuralar şoka girdi ve ölümler meydana geldi. Bizim tespitlerimize göre 1.7 milyon adet çipura öldü. Bunların da aşağı yukarı tanesi 250 gram ağırlığında. Aynı ortamda bulunan levreklerde ölüm yok. Balıkların tüketilmesine izin verilmedi ve gömülerek imha edildi." ANKARA

Ölen çipuralarla ziyafet daveti

DENİZ Ticaret Odası Balıkçılık Komitesi Başkanı Tuncay Şeker, Güllük Körgezi’ndeki çiftliklerde ölen çipuralarla, pazar günü 14.00’te İstanbul Balık Hali’nde ziyafet çekeceklerini duyurdu. Şeker, ölü çipuraların yenmesinin insan sağlığına zarar vermeyeceğini iddia etti, ziyafete tüm İstanbulluları davet etti! Dün Deniz Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Doç. Dr. Gülsen Altuğ, kıyıya yakın çiftliklerin karasal kaynaklı kirlilikten etkilendiğini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!