Küresel barışın örneği Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Küresel barışın örneği Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 00:00

Madrid’deki Medeniyetler İttifakı Forumu’nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, İKÖ ve NATO’ya üye olan, AB ile müzakere sürdüren Türkiye’nin, ’Medeniyetler çatışmasına karşı başlı başına bir cevap olduğunu’ kaydetti. Erdoğan, "Türkiye’nin AB’ye üyeliği, medeniyetler ittifakının mümkün olduğunu bütün dünyaya gösterecek" dedi.

Korumalar birbirine girdi

İSPANYA’
nın başkenti Madrid’deki Medeniyetler İttifakı toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan, Mevlana’nın sözleriyle tüm dünyaya mesaj verdi. Başbakan Erdoğan, "Yaratılanı yaradandan ötürü seven bir anlayışla hareket etmeli, barış, hoşgörü, sevgi ve saygıyı herkes için geçerli kılmalıyız" dedi. Erdoğan, dün eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı’nın ilk oturumuna katıldı.

NEFRET KÜRESEL

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon ve Portekiz Devlet Başkanı ve Yüksek Temsilci Jorge Sampaio ile forumun açış konuşmasını yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi: "Sermaye, bilgi ve değerlerin hızla küreselleştiği dünyamızda nefret korku hoşgörüsüzlük de küreselleşiyor. Bu süreçte toplumların birbirini daha fazla tanıması, yanlış anlaşılmaların artık ortadan kalkması beklenirken, önyargı ve çatışmaların derinleşmesi gibi bir tehditle karşı karşıya bulunuyoruz. Bilginin bu kadar kolay ulaşılabildiği dünyamızda, kültürler, dinler arasındaki mesafenin daralması beklenmeli. Ancak tersine, daha açıldığını gözlemliyoruz. Bugün insanlığın su kadar, hava kadar ihtiyaç duyduğu ilgi, şefkat, merhamet ve adaletin eksikliğini can yakıcı bir şekilde izliyoruz."

ÖNYARGILAR KALKMALI

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte, medeniyetler ittifakı projesi bu acılara son verebilmek, barış içinde bir arada yaşayabileceğimiz bir dünyayı inşa edebilmek umuduyla başlatılmıştır. Temel amacımız, dinler, kültürler temelinde ön yargıları gidermek, şiddet ve çatışma yerine barışı hakim kılmaktır. Medeniyetler ittifakı, küresel bir soruna verdiğimiz küresel bir cevaptır. Türkiye’nin stratejisi çoğulculuk, farklılıklara saygı, işbirliği, diyalog, insan haysiyetine saygı ve kadın-erkek eşitliği ilkelerine dayanmaktadır."

TÜRKİYE BİR CEVAP
/images/100/0x0/55ead947f018fbb8f89a9f86

Erdoğan, Medeniyetler İttifakı çerçevesinde Türkiye’nin rolünü de şu sözlerle anlattı: "Türkiye, hem İslam Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) hem NATO’ya üye olan, Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakereleri yürüten tek ülkedir. Bu özellikleri ile Türkiye, medeniyetler çatışması tezlerine karşı başlı başına bir cevap teşkil etmektedir. Türkiye’nin AB’ye üyeliği, medeniyetler ittifakının mümkün olduğunu bütün dünyaya gösterecek, küresel barış ve refaha eşsiz katkılar sunacaktır. Böylelikle değişik kültür ve dinler arasında hissedilen kutuplaşmanın olan değil, bazı kesimlerin tahrikleriyle istenen bir durum olduğu ortaya çıkacaktır. Bu kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsattır. Buradan çağrımız, bu eşsiz fırsatın değerlendirilmesidir. Zira, dini ve kültürel saiklerle Türkiye’nin önüne çıkarılacak her bir engel, aydınlığa, uyuma ve hoşgörüye giden yolu kapatan bir duvarın taşları olacaktır."

Zapatero AB için tam destek verdi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın Madrid’deki açıklamaları ve İspanyol muhatabı Zapatero ile görüşmeleri, İspanyol basınında geniş yankı buldu. El Pais gazetesi "Zapatero, Türkiye’nin AB’ye katılımını tereddütsüz destekledi" diye yazdı. İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, "Fransa ve Almanya’nın kuşkularına karşın, Zapatero, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!