İnanç için öldürdü ama ibadete zayıf

Güncelleme Tarihi:

İnanç için öldürdü ama ibadete zayıf
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 00:00

Malatya’da misyonerlik faaliyetinde bulundukları gerekçesiyle 3 kişiyi boğazlarını keserek vahşice öldürmekten yargılanan zanlılardan Kürşat Kocadağ, ikinci duruşmada "Dini inançlarınıza bağlı mıydınız?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Genel olarak ibadetlerim iyi değildir. Emre Günaydın da inançlarına çok bağlı değildi."

Acılı eşin vahşete isyanı

MALATYA’da 18 Nisan 2007 tarihinde, ’Zirve Yayınevi’ni basarak, Alman Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’i boğazlarını keserek öldürdükleri iddiasıyla 5’i tutuklu 7 sanık, ikinci kez yargılandı. Dün sabah sıkı güvenlik önlemleri atlında tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Hamit Çeker, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım ve Cuma Özdemir ile tutuksuz sanıklar Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci duruşmaya çıkarıldı. Mağdurların avukatları, sanıkların soykırım suçundan yargılanmaları gerektiğini savunurken, duruşmanın başından sonuna kadar kamerayla kaydedilmesini istedi. Bu istekler kabul edilmedi.

Mağdur avukatları, mahkeme heyetinden, cinayet zanlılarının birbirlerinden ayrılarak tek tek dinlenmesi isteminde bulundu. Bu istemi kabul eden mahkeme tutuklu ve tutuksuz zanlıları dışarı çıkardı. Daha sonra tutuksuz yargılanan sanıklardan Kürşat Kocadağ içeri alındı. Kocadağ ifadesinde, Emre Günaydın ile 2006 yılında dershanede tanıştıklarını anlatırken şöyle dedi:

EMRE İLE ARAMIZ AÇIKTI

"Komşu olduğumuz için sıkı arkadaşlığımız başladı. Olaydan 4 ay önce beni arayarak kafeye çağırdı. Bana Malatya’da 49 kilise evi olduğunu bunların başında papazların bulunduğunu anlatırken, ’Bunların arasına gireceğim. Ne iş yapıyorlar öğreneceğim. Bunlara paralar nerden geliyor, hangi işadamları yardım ediyor bunları öğreneceğim’ dedi. Emre bana ’Marangoz’dan da öte’ adlı bir kitap verirken bu kitapta Allah’a küfrettiklerini söyledi. Kitabı okumadım. Emre bir gün beni arayıp çok acil olarak yurda gelmemi istedi. Kutu içinde bana kuru sıkı tabanca verdi. Eve getirdim. Silahın kuru sıkı olduğunu biliyordum. Yasal cezası olmadığı için aldım. Bir gün ben evde yokken, Emre gelip kız kardeşimden silahı istemiş ve almış. Emre ile aramız zaten açıktı. Kendilerine katılmamı ve onlarla birlikte olmama istedi. Kabul etmedim. Babam da Emre ile arkadaşlığımdan rahatsızdı. İki kez kalp krizi geçirdi. Bize gelmemelerini istedim. Tartıştık bana küfretti."

KARŞI TARAF

Emre Günaydın’ın böyle bir olayı gerçekleştirdiğinden haberi olmadığını öne süren Kürşat Kocadağ, olayı televizyondan öğrendiğini söyledi. Sanık avukatlarının "Seninle Emre Günaydın dini inançlarınıza bağlı mıydınız? Namaz kılar mıydınız?" sorusuna Kocadağ, "Ben cuma namazı kılarım. Ama genel olarak ibadetlerim iyi değildir. Emre Günaydın da inançlarına çok bağlı değildi" yanıtını verdi. Kocadağ, misyonerlerden sözederken "karşı taraf" ifadesini kullandı. Müdahil avukatlarının, bu ifadenin "ne anlama geldiğini" sormaları üzerine, sanık Kocadağ, "Onlar Hıristiyan, biz Türküz. Karşı taraf derken bunu kastettim" dedi.

ELMA ŞİFRESİ

Tutuksuz sanık Mehmet Gökçe ise CD marketi olduğunu olay öncesi gelip, misyonerlerin hard disklerinin çözümünü yapmasını istediğini, kendisinin de kabul ettiğini, ancak olayla hiçbir ilgisinin bulunmadığını öne sürdü. Gökçe, müdahil avukatların Emre Günaydın ile samimiyeti ve olayla ilgisi olmamasına rağmen neden, bilgisayar için "Elma" diye şifreli konuştuğu konusuna ise net bir yanıt veremedi. Gökçe, Günaydın’ın son aldığı filmin de fantastik bir vampir filmi olan Van Helsing olduğunu söyledi.

ONLAR KİM TARTIŞMASI

Sanıkların daha önce polise ve savcılığa verdikleri ifadelerdeki "onlar" tanımlamasını anımsatan müdahil avukatları Çeker’e, "Onlarla kimi kastediyorsun?" diye sordular. Çeker ise, "Bilmiyorum bilseydim söylerdim. Beni buraya kadar sürükleyen birileri varsa onları saklamazdım. Günaydın, bizimle yaptığı bir konuşmada ’onlar’ diye bir söz söyledi. Ancak onların kim olduğunu söylemedi" dedi. Üç sanığın sorgusunu yapabilen mahkeme, duruşmayı 25 Şubat’a erteledi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!