İkinci talihli ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

İkinci talihli ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2008 10:16

Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyeyi kazanan 4 talihliden 2.'si ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yılbaşı biletini Mersin'den alan Gaziantepli iş adamının, ticaretle uğraştığı, evli ve çocuk sahibi olduğu belirtildi.

Talihli adına bileti Gaziantep'te bir Halk Bankası şubesinde müdür yardımcılığı görevinde bulunan Mehmet Sadık aldı. Sadık'a, ikramiye çekini İkramiye Kontrol ve Çekilişler Daire Başkanı Murtaza Çakır teslim etti.

Bu arada gazetecilere açıklamada bulunan Çakır, adının açıklanmasını istemeyen talihlinin, yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiye kazanan ikinci kişi olduğunu vurgulayarak, Kadıköy ve Gaziantep'te satılan biletlere yönelik herhangi bir başvurunun olmadığını kaydetti.

BÜYÜK KAYIP

Milli Piyango'da büyük ikramiye kazanan talihlilerin henüz çeklerini almaması nedeniyle uğradıkları toplam kayıp giderek büyüyor. Üç talihlinin toplam faiz kaybı şimdiden bir ev fiyatını yakaladı.

1 yıllık mevduata ortalama yüzde 16 seviyesinde bir faiz uygulanıyor. Bu orandan ilgili kesintiler yapıldıktan sonra, çeyrek bilete isabet eden 6 milyon 250 bin YTL'nin günlük getirisi 2 bin 300 YTL olarak hesaplanıyor. Ancak bu tür yüksek tutarlı mevduatlara bankaların özel faiz oranları uyguladıkları biliniyor ve bu oran yüzde 20'leri bulabiliyor. Bu durumda her bir talihli için günlük kayıp 3 bin YTL'ye kadar ulaşıyor.

Yılbaşından bugüne kadar geçen 13 günde her bir talihli için kayıp faturası 39 bin YTL'ye dayanmış durumda. Üç kişinin toplam kaybı ise 120 bin YTL'ye dayandı.
Bir gazetecinin, basında yer alan “büyük ikramiye kazanan talihlilerden

Haberin Devamı

birinin imam-hatip liseli bir öğrenci olduğu, ancak söz konusu

öğrencinin günah olması nedeniyle ikramiyeyi almak istemediği” yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine Çakır, böyle bir konunun kendilerine intikal etmediğini, reşit olan herkesin ikramiyeyi alabileceğini kaydetti.

Çakır, 18 yaşını doldurmayan talihlilerin ise aileleriyle birlikte ikramiyeyi teslim alabileceklerini belirterek, ikramiyelerde zaman aşımı süresinin 1 yıl olduğunu, bu çerçevede yılbaşı özel çekilişi için büyük ikramiye kazanan kişilerin 31 Aralık 2008'e kadar ikramiyelerini teslim alabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

“Şimdiye kadar büyük ikramiyenin reddedildiği oldu mu?” şeklindeki soru üzerine de Çakır, “Alınmayan büyük ikramiye olmadı, başka hiçbir sebeple bize yansıyan olay olmadı” dedi.

Bu yıl ikramiye alma sürecinin biraz uzun sürmesine dikkat çekilmesi üzerine Çakır, “Herhalde çekiniyorlar, kamuoyunun hafiflemesini bekliyorlar” karşılığını verdi.

Bankacı Mehmet Sadık da gazetecilerin sorusu üzerine, talihlinin büyük ikramiye kazandığını yeni fark ettiğini ifade ederek, birkaç tane bilet aldığını ve yeni kontrol etme imkanı bulduğunu söyledi.

Sadık, talihlinin kendilerine hafta sonunda başvurduğunu belirtti.

Talihlinin, Gaziantep'te yaşadığını ve serbest meslekle uğraştığını kaydeden Sadık, talihlinin, ikramiyenin nasıl değerlendirileceği konusunda henüz karar vermediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bu arada, bir gazetecinin, talihlinin ikramiyeyi geç almaktan kaynaklı ekonomik kaybını sorması üzerine, Sadık böyle bir hesaplama yapmadığını söyledi.

Bu arada söze giren Çakır, “6 milyon 250 bin YTL kazanan bir kişi 10 günlük faizi düşünmez bence” dedi.

"Büyük ikramiyeyi haram diye almıyor"

Bu arada Star Haber'in Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş Posta Gazetesi'nde Milli Piyango'nun büyük ikramiyesini imam hatip öğrencisinin kazandığını ve almaktan korktuğu iddiasını ortaya attı. Aktaş'ın yazısına göre  genç imam hatipli "kumar" oynadığını düşündüğü için büyük ikramiyeyi almaktan çekiniyor ve kazandığını ailesine ve arkadaşlarına anlatmıyor.

Saklanan talihlilerle ilgili görüştüğümüz Milli Piyango İkramiye Kontrol ve Çekilişler Daire Başkanı Mürtaza Çakır, hurriyet.com.tr'ye şunları söyledi:

Yılbaşı büyük ikramiyesinin 25 milyon büyük ikramiyesinin bir tanesi “1121383” nolu bilete 3 Ocak 2008 günü ödendi. Diğer 3 çeyrek bilet İstanbul, Gaziantep ve Mersin’de satıldı. Bu biletlerle ilgili herhangi bir başvuruda bulunulmadı ve ikramiyeleri alınmadı.

Haberin Devamı

Yıllardır ilk kez bu kadar gecikti. Geçen sene en son bir parçası 8 Ocak’ta ödendi. İlk defa bu defa bu kadar bekliyoruz.

Bir yıl ikramiye ödeme süresi var. 31 Aralık 2008 mesai bitiminden önce almaları gerekiyor. Yılbaşı ikramiyelerinde şimdiye kadar alınmaması olmadı.

İşte Aktaş'ın dün Posta Gazetesi'nde yayınlanan yazısı:

Bir imam hatip öğrencisinin piyango korkusu

Anlatacağım olay, son yıllarda, bir gazeteci olarak karşılaştığım en çarpıcı öykü. Fakat şunu da belirtmem gerekir ki olayın kahramanı ile bir kez temas kurabildik, ardından bir daha kendisine ulaşamadık. Çünkü çok ciddi korkuları vardı. “Büyük ikramiye kazanan biri nasıl korku yaşar?” demeyin. Sırf bu yüzden, olayda adı geçen kişinin adını ve yaşadığı şehri söylemeyeceğim.

Haberin Devamı

Yeni yılın ilk günleri. Star TV Haber Merkezi olarak, biz de Milli Piyango’dan büyük ikramiye kazanan talihlilerin peşindeyiz. Şans eseri, dört talihliden biriyle temas kurduk. Gencecik bir çocuk. İkramiyenin kendisine çıktığını, ancak bir türlü alamadığın söylüyor. Çünkü o bir imam hatip lisesi öğrencisi ve piyango onun için kumar.

Talihli genç, piyango aldığını bile kimseye söylememiş. Çünkü piyango almak ona anlatıldığına göre günah. Zaten okuduğu imam hatip lisesindeki arkadaşlarına bile söylememiş piyango aldığını. Karşılaşacağı eleştirilerden çekinip, biletini kimseye göstermemiş.

Yeni yılın ilk günü de, gazeteyi açmış ve kazanan numaraları incelemeye başlamış. Numaraları kontrol edince, gözlerine inanamamış. Büyük ikramiyeyi kazandığından emin olunca, önce sevinmiş, sonra üzerine karabasan çökmüş. “Ben günah işledim, bu ikramiyeyi alamam” diye kara kara düşünmüş.

Çünkü genç talihlinin, ailesi de son derece muhafazakar olduğu için, bu bilgiyi onlarla da paylaşamamış. Babasının günah olan bir şey yaptığı, piyango bileti aldığı, bir başka deyişle kumar oynadığı için kendisine kızacağından emin, “Ben şimdi ne yapacağım?” diye düşünmeye başlamış.

Bu olay başlı başına bir Türkiye gerçeği.

Her şeyden önce, ortada çok önemli bir mahalle baskısı örneği var. Muhafazakar olan bir çevrede büyümüş, kendisi de aynı anlayışa sahip genç bir çocuk. Okuduğu imam hatip lisesi başta olmak üzere hep muhafazakar ortamlarda bulunmuş. Doğal olarak, derdini kimseye anlatamıyor.

Konuştuğumuz kişinin, her şeyi bir hayal ürünü olarak bize anlattığını düşünüp, bu zamana kadar bekledim. Ancak hala büyük ikramiye kazandığı halde Milli Piyango İdaresi’ne gitmeyen, kazandığı milyonları almayan biri olduğu için, anlattığının doğru olduğuna inanıyorum.

Öte yandan talihli genç, 18 yaşından küçük olduğu için, ikramiyeyi kendi başına alması mümkün değil. Bunu ailesine de söyleyemediği için, kandırılmasından kuşku duyuyorum. Hatta başına bir şey gelmesinden.

Kolay değil, ortadaki para 6 milyon 250 bin YTL. Eski anlatımla, 6 trilyon, 250 milyar lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!