Can kardeşlerim gönül dostlarım

Güncelleme Tarihi:

Can kardeşlerim gönül dostlarım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2008 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem Ayı İftarı’nda yaptığı konuşmada, katılımcılara "Sevgili canlar, can kardeşlerim" diyerek hitap etti. Erdoğan, "Sevgili canlar, ben buraya, sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem, bizim matemimizdir. Bu duygu seli olarak, bizim ortak dünyamızın bir parçasıdır" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, iftarda buluştuğu Alevilere, "Bizim matemimiz" diyerek Kerbela mesajı verdi. "Onur" konuğu olduğu iftara katılan Alevilere, "can kardeşlerim, gönül dostlarım" diye seslenen Erdoğan, "Duvardan bir tuğla düşürmek kolay, bir duvarı örmek zordur. Duygu birliğimiz yakın zamanda çözümünü zor zannettiğimiz sorunlarımızın çözümünün ne kadar kolay olduğunu gösterecektir" sözleriyle de Alevi açılımının devam edeceği mesajını verdi. Erdoğan, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında şunları söyledi:

BİZİM MATEMİMİZ

Ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim, bu matem, bizim matemimizdir. Ortak dünyamızın parçasıdır. Bu davete gönül huzuruyla icabet ettim, çünkü gönül huzuruyla bir davet vardı.

KİMSE İPOTEK KOYAMAZ

Hiçkimsenin aklı, iradesi, gönlü başkasının ipoteği altında değildir. Dinin tek bir sahibi vardır o da yüce Allah’tır. Kimse kimseye din bahşetme, din lütfetme hakkına sahip değildir. Biz her zaman, her yerde, acıda ve mutlulukta da birlikte olmalıyız.

Her toplum, millet için tarih keşke başka bir mecrada aksaydı, keşke şu acılar yaşanmasıydı dediğimiz gerçekler vardır. Ortak acılarımızdan biri var ki, yüzyıllardır yüreğimiz yanar, dağlanır. Hz. Fatma anamızın ciğerparesi Hz. Hüseyin hunharca şehit edilmiştir. Sevgili peygamberimizin torunları (Hasan ve Hüseyin), her biri yıldızdır. Onların manevi huzurlarında kendi muhasebemizi yapmak üzere buradayız. Bize düşen şüphesiz tarihin yanlışlığını birbirimizin üzerine yıkmak değildir. Bu yanlışa düşersek kendimize de inancımıza da milletimize de devletimize de gelecek nesillerimize de büyük haksızlık etmiş oluruz.

ÇÖZÜLEMEYECEK MESELE YOK

Kardeşlik hukukumuzu derinleştirmemiz gereklidir, bu irade, aramızdaki hukuk ebedi olduğuna göre biz bu hukuka sahip çıktıkça kimse aramıza nifak sokamaz. Bu hayırlı başlangıçlar bizim tahminlerimizin ötesinde yeni hayırlara vesile olacaktır.

Erdoğan, sözlerini de Hacı Bektaşı Veli’nin "gelin canlar bir olalım diri olalım" diye bitirdi.

Merkel’le görüşeceğim

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Alman televizyon kanalı ARD’de yayınlanan ve Alevilerin büyük tepkisini çeken "olay yeri" adlı diziye tepkisini de dile getirdi. Erdoğan, "Mukaddes aile değerlerimize yapılan saldırı bizi can evimizden vurmuştur. Bu, çok talihsiz, üzüntü verici bir olaydır, şiddetle telin ediyorum. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yakında bir görüşme yapacağım. Bu konuyu da görüşeceğim" dedi.

İki portre bir söz

Yemek salonuna Hazreti Ali ile Atatürk’ün posterleri ve Türk bayrağı asıldı. Salonda, Hazreti Ali’nin, "Bin kere mazlum olsan, bir kere olsun zalim olma" sözünün yer aldığı bir pankart da yer aldı. Alevi müziklerinin çalındığı salonda iftar öncesinde, sofra duasını yapan Meşeli, "Birlik beraberliğimiz bozulmasın, bozanı Allah ıslah etsin, etmiyorsa rezil rüsva etsin" dedi. Başbakan Erdoğan, sofra duasını elini kalbinin üzerine koyarak dinledi. Eski bakanlardan Atilla Koç, duadan etkilenerek ağladı.

8 dernek katıldı

ALEVİLER
dün ilk kez, AKP’nin öncülüğünde toplu iftar yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanı, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organize ettiği iftara, Alevi dünyasının önde gelen isimleri katılmazken,
/images/100/0x0/55ea0ae9f018fbb8f8666cc8
Erdoğan ise, bakan ve milletvekilleriyle katıldı. Yemekte sadece 8 Alevi derneği temsilcisinin bulundu.

KİMLER VARDI Yemeğe gelenleri kapıda, Muharrem ayının matemi nedeniyle sakal bırakan Çamuroğlu ile AKP’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit karşıladı. Erdoğan iftar masasını, Abdal Musa Vakfı Başkanı Rafet Tükrek ile paylaştı. Yemeğe AKP’li bakanlar Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Said Yazıcıoğlu, Mehdi Eker, Zafer Çağlayan, Binali Yıldırım ve Nafiz Özak katıldı. Aralarında TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Başbakanlık eski Müsteşarı İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, eski Kültür Bakanı Atilla Koç, AKP Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya, Egemen Bağış, Reha Denemeç, Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Başkanvekili Cenap Gürpınar, Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin’in de bulunduğu 50 kadar milletvekili de yemeğe geldi. Yemeğe katılan diğer isimler şöyle: AKP’nin kadın milletvekillerinden Aşkın Asan, Cenan Kalsın, Özlem Türköne, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ve Gölbaşı Belediye Başkanı Abdülnasır Haşlak.

MAKSAT HASIL OLDU Reha Çamuroğlu, iftar sonrasında yaptığı açıklamada, "Maksat hasıl oldu. Biz bu işin bir başlangıç olduğunu söylemiştik. Sayın Başbakanın konuşmasınI dikkatle okursanız bu sürecin devamı konusundaki kararlılığımızı görürsünüz" dedi. Yemeği protesto eden Alevi derneklerinin, yemeğe katılanları "düşkün" ilan etme kararı ile ilgili olarak ise Çamuroğlu, "Bu bir saçmalık. Dede mi, papaz mı belli olmayan engizisyon üyeleri, kimin bahçesinden, kimi kovuyorlar? Katolik kilisesi bile çoktan terk etti, bu aforoz müessesini" değerlendirmesinde bulundu.

SİYASETÇİNİN FIRÇASI AKP’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit de, "toplumlar için inanç meselesi çok hassas bir konudur. En ince fırçayla çalışmamız gerekir, ama ne yazık ki on yıllardan beri bizim siyasetçilerimiz bu fırçanın en kalınını kullandılar" dedi.

Su, et, bıçak yok

İftar sofrasında Alevi inancı gereği su, et yemekleri ve bıçak bulunmadı. Bunun yerine iftariyelik tabak, mercimek çorba, peynirli su böreği, etsiz türlü, pilav, hoşaf ile dondurmalı kazandibi ikram edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!