Kıbrıs’ta çözüm baharı bekleyecek

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta çözüm baharı bekleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 00:00

ABD ziyaretinde BM Genel Sekreteri Moon ile akşam yemeğinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül’ün en önemli gündem konusu, Kıbrıs’tı. Gül, Rum tarafında baharda yapılacak seçimlerin ortaya koyacağı tabloya göre BM’den ’kapsamlı bir çözüm için hareketlilik sağlanmasını’ istedi. Moon da seçimlerin sonucunu görmek kaydıyla bu fikre destek verdi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, resmi ziyarette bulunduğu ABD’de akşam yemeğinde bir araya geldiği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a Kıbrıs sorununu anlattı. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin’in konutunda düzenlenen özel akşam yemeğine, Gül ve Moon ile eşlerinin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi, BM Kalkınma Programı Başkanı ve Devlet eski bakanı Kemal Derviş ve eşi katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan Kıbrıs Rum kesiminde baharda

yapılacak seçimlerin ortaya koyacağı tabloya göre BM’den kapsamlı bir çözüm için harekete geçmesini istedi. Moon da "Ben de hareketlilik olması gerektiğine inanıyorum. Ama bunun için Rum kesiminde yapılacak genel seçimi bekleyeceğiz" dedi.

OPERASYONLAR SÜRECEK

CNN International’ın, "Who’s Who" adlı programında Jim Clancy’in sorularını yanıtlayan Gül, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik operasyonuyla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi: "Irak toprak bütünlüğünü kontrol edemiyor. PKK kuzeyi kurtarılmış bölge gibi kullanıyor. Askeri operasyon kaçınılmazdı. Bir süre daha devam edecek."

AHENGİ SAĞLADIM

New York’ta yabancı yatırım kuruluşlarının 153 temsilcisi ile buluşmasında ise Gül’e "Devlet ile Hükümet arasında bir kutuplaşma yaşanıyor mu, eğer varsa bu süreci nasıl yöneteceksiniz?" sorusu yöneltildi. Cumhurbaşkanı, bu soruya "Bazı konularda Türkiye ile ilgili gerçek ve algılama farkı yaşanıyor. Bu konu da öyle. Göreve geldiğimde gerekli ahengi sağladım, artık güçlendirme süreci başladı" diye yanıt verdi.

Dedesinin öğrencisi karşıladı

NEW York’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ritz Carlton Oteli’nde güzel bir sürprizle karşılaştı. Kendisini, öğretmen olan dedesinin eski öğrencisi, New York’ta yaşayan emekli THYhostesi Serpil Özkul karşıladı. Özkul, Gül’e, İzmir Kemal Reis İlkokulu’nda öğretmeni olan dedesi İsmail Hakkı Satoğlu ile çekilmiş fotoğrafını hediye etti. Hayli duygulanan Gül, "Annem çok mutlu olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!