8 asker de serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

8 asker de serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayan, dün 4’üncü kez Özel Kuvvetler Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’na gelerek kozmik odada incelemeyi sürdürdü. Yaklaşık 13 saat süren bu arama Genelkurmay internet sitesinden duyuruldu. 4 gündür gözaltında bulunan 8 asker dün adliyeye çıkarıldı. Askerlerden 5’i savcılıkça, 2 albay ile binbaşı tutuklama talebiyle sevkedildikleri mahkemece serbest bırakıldılar.

Haberin Devamı

ASKERLER ADLİYEYE BÖYLE GETİRİLDİ / FOTO GALERİ

ÖZEL Kuvvetler Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki aramalara önceki gece ara veren hâkim, dün 4’üncü kez karargâha giderek kozmik odadaki belgeleri incelemeyi sürdürdü. Yeni arama, Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden duyuruldu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın izlendiği iddialarının ardından Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda dün 11.00 sıralarında yeni bir arama başlatıldı. 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayan’ın 4’üncü araması saat 23.40’da sona erdi.  Aramaya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı duyuru özetle şöyle:

Belgeleri hâkim inceliyor

Yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında, 26 Aralık 2009 günü içeriği devlet sırrı niteliğindeki belgeleri kapsayan bölümde başlatılan arama faaliyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 125’inci maddesi uyarınca ilgili Hâkim tarafından bizzat yapılmaktadır. Tek hâkim tarafından yapılmakta olan bu inceleme sürecinde, doğal olarak dinlenme ve idari işler için aralar verilmekte, bu nedenle inceleme süresi uzamaktadır. Tamamen yasal çerçeve kapsamında yürütülmekte olan bu incelemenin bir müddet daha devam edebileceği anlaşılmaktadır.

8 asker serbest

/images/100/0x0/55ea52adf018fbb8f878611d
Aramanın başladığı saatlerde, Merkez Komutanlığı’nda gözaltında tutulan, aralarında Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf Akal’ın da bulunduğu 8 asker gizlilik içinde Ankara Adliyesine getirildi. 4 günlük gözaltı süreleri sona eren 1 er, 2 astsubay, 5 subay için alışılmışın dışında bir yöntem uygulandı. Şüpheliler, hükümlüler için kullanılan ve sadece cezaevi araçlarının girebildiği nezarethane kapısından içeri alındı. Askerler için adli tıp uygulaması yapılmadı. Ancak farklı askeri hastanelerde sağlık kontrolünden geçirildiler. Öğlen sorgulamanın başlamasıyla birlikte nezarethanede tutulan şüpheliler sırayla, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin odasına çıkarıldılar. 9 saat süren sorgulamadan sonra saat 23.00 sıralarında 5 asker serbest bırakıldı. Albay Yusuf Akal, Albay E.Y.B. ve Binbaşı İ.G. ise tutuklanmaları talebiyle sevkedildikleri nöbetçi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki sorgularının ardından saat 01.00 sıralarında serbest bırakıldılar.

MİT: Soruşturmada yokuz

Haberin Devamı

Bu arada, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), “Şoför Serkan T.’nin babasıyla yaptığı telefon konuşmasının MİT tarafından dinlendiği” haberlerini yalanladı. MİT’in açıklamasında, “Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda arama yapılmasına ilişkin sürecin hiçbir evresinde MİT’in yer almadığı, herhangi bir dinleme kararının istihsalinin de sözkonusu olmadığı” vurgulandı.

Çok sıkı önlem

ANKARA Adliyesine getirilen askerlerin sorgulamaları büyük bir gizlilik içerisinde sürdürüldü. Güvenlik görevlileri gazetecilerin görüntü almalarını engellemek için büyük çaba sarfettiler. Şüphelilerin getirilişi sırasında adliyenin etrafından askerler, geniş güvenlik önlemi alarak barikat oluşturdular. Savcılık ise her gün adliye koridorlarında görevlerini sürdüren basın mensuplarının adliye sarayına girişini yasakladı. Bu yasaklara ve askerlerin oluşturduğu barikata rağmen Hürriyet muhabiri Nurettin Kurt, şüphelilerden birini sorgu odasında görüntüledi. Bülent Arınç’ın evinin önünde yakalanan Albay Erkan Y.B., avukatı ile birlikte savcıya ifade verirken görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!