7'den 70'e

Güncelleme Tarihi:

7den 70e
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 06:25

Milyonlar sokağa döküldü. El ele tutuşan on binler Ata’ya saygı zinciri oluşturdu. Anıtkabir, Selanik’teki ev doldu taştı.Türkiye, Atatürk’ün ölümünün 75’inci yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük anmalarından birine sahne oldu. 09.05’te irenlerin çalmasıyla birçok yerde hayat durdu. Sürücüler araçtan inip saygı duruşuna geçti. Yüz binler gün boyu Anıtkabir’e akın etti.

Haberin Devamı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 75’inci yılında tüm yurtta halkın büyük katılımıyla anıldı. Atatürk’ün yaşamını yitirdiği saat olan 09.05’te hayat tam anlamıyla durdu.

Tüm yurtta vatandaşlar simitçisinden sokak temizlikçisine, polisinden öğrencisine saygı duruşuna geçti. İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde sürücüler saat 09.05’te araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu. 2 dakikalık saygı duruşu sırasında kimi sürücüler klaksonlarına bastı, kimileri de Türk bayrağı açtı. Saygı duruşunun bitmesinin ardından diğer sürücüler yollarına devam ederken İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyeleri köprünün en sağ şeridine gelerek kontak kapattılar. Saat 09.05’te D-100 Karayolu’nda da sürücüler araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. D-100 karayolu Bakırköy mevkiinde durdukları araçlarından inen sürücüler kornalarını çaldılar. Kadıköylüler de Ata’yı anmak için 6.5 km’lik sahil boyunca el ele tutuşarak ‘Ata’ya Saygı Zinciri’ oluşturdu. Anma etkinliğine katılanlar daha sonra topluca Andımız’ı ve Onuncu Yıl Marşı’nı söylediler. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de Kadıköylülerle birlikte saygı zincirine katıldı. Tören sırasında Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen çok sayıda tekne ve kano da Caddebostan sahiline yanaşarak anma etkinliğine katıldı. Etkinlik sırasında bir kişi de havanın soğukluğuna rağmen denize girerek Atatürk posteri açtı. Resmi törene katılan CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de daha sonra saygı zincirinin oluştuğu alana geldiler. Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, “Biz hep tek sıra zincire alışmıştık ama bu sene bazı yerlerde 2, bazı yerlerde 3 sıra zincir oldu. 7 kilometrelik bir zincir. Yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Bu da Kadıköylülerin Atatürk’ün ilke ve devrimlerine ne kadar bağlı olduklarını gösterir” dedi.

Haberin Devamı

10 KASIM 2013 TÜRKİYE

DOLMABAHÇE DOLDU

Atatürk’ü anmak için, ellerine Türk bayrağı alan İstanbullular Dolmabahçe’ye koştu. Kalabalığın girişte kontrolden geçirilerek içeri alınması nedeniyle uzun kuyruklar oluştu, sayı her geçen saat daha da arttı. Ellerinde Türk bayraklarıyla kadını, yaşlısı, çocuğu, öğrencisi, çeşitli sivil toplum örgütü üyesi binlerce kişi Atatürk’ü öldüğü saatte, öldüğü yatağın başında anmak için beklemeye başladı. Ancak Dolmabahçe’ye gelenlerin çok az bir kısmı içeri girebildi. Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte herkes bulunduğu yerde saygı duruşuna geçti. Trafikte olanlar araçlarını durdurarak dışarı çıktı ve saygı duruşunda bulundu. Yollarda trafik tamamen durdu. Atatürk, aramızdan ayrılışının 75’inci yıldönümünde Atatürk Havalimanı’nda da anıldı. Saat 09.05’te Atatürk Havalimanı’nda Türkçe ve İngilizce anonslar yapıldı. Daha sonra polisler, çalışanlar, yolcular 2 dakika boyunca saygı duruşunda bulundular. Havalimanında hayat 2 dakika dururken saygı duruşuna yabancı turistler de katıldı.

Haberin Devamı

DENİZ ALTINDA

- Fethiye Körfezi’nin 10 kilometre açığındaki Dalyan Deresi dalış bölgesinde yapılan anma etkinliğine 4 dalgıç katıldı. Dalgıçlar ellerinde Atatürk posteri ve Türk bayraklarıyla 6 metreye dalarak, Atatürk’ü anmak için geçit töreni yaptı. Dalış eğitmeni Turgay Doğan, “Su altında Atatürk posteri ve Türk bayrağıyla yüzerken farklı duygular yaşadık. Ben içimden sürekli İstiklal Marşı’nı okudum.
10 Kasım bizim için çok özel bir gün. Çok duygulandık” dedi.

- Mudanya Limanı’nda toplanan tekneler de hep birlikte siren çalarak, bayrak ve Atatürk posteri açtılar. Sis bombaları da atan vatandaşlar Andımız’ı okudu.

- Bursa Mavi Keyif Dalış ve Cankurtaran Merkezi’nden 8 dalgıç ise bayrak ve Atatürk posteri ile dalarak su altında Atatürk’ü andı.

Haberin Devamı

MAKET ANITKABİR

- Giresun’daki anma törenleri valilik önünde yapılırken,
belediye tarafından meydana kurulan maket Anıtkabir’in etrafı, erken saatlerden itibaren ziyaretçiler tarafından doldu. Atatürk Meydanı’na kurulan maketin bir bölümünde Onuncu Yıl Nutku diğer tarafında ise Gençliğe Hitabe yer aldı.

- Zonguldak’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde kız teknik ve meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Atatürk’ konulu oratoryo ilgiyle izlendi. Öğrenciler, Atatürk’ün katıldığı savaşları duygusal müzik ve şiirlerle izleyicilere anlattı. Programda, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ve Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır’ın duygulandığı görüldü. Oratoryonun ardından Zonguldak Valisi Ali Kaban mikrofonu alarak öğrencileri kutladı. Yaklaşık 1 saat süren programın ardından öğrenciler ayakta alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!