PKK, barışı seven insanların düÅŸmanı

Güncelleme Tarihi:

PKK, barışı seven insanların düşmanı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 09, 2008 00:00

12 yıl sonra ABD’ye resmi ziyarette bulunan ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Gül, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush’la görüştü. Bush, "PKK, Türkiye’nin, Irak’ın, barışı seven insanların düşmanıdır. Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde yanında olacağız" dedi.

GÃœL VE BUSH ORTAK BASIN TOPLANTISI YAPTI / VÄ°DEO  Â

GÃœL, BEYAZ SARAY'DA / VÄ°DEO

GÃœL BEYAZ SARAY'DA / FOTO GALERÄ°

GÜL, RICE'LA KAHVALTIDA - FOTO GALERİ    

ABD
Başkanı George W.Bush, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra, PKK için kullandığı "ortak düşman" ifadesini genişletti. Bush, "PKK, Türkiye’nin, Irak’ın, barışı seven insanların düşmanıdır. Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde yanında olacağız" dedi. Başkan Bush, Türkiye için "Büyük İslam dini ve demokrasinin birarada yaşayabileceğini dünyanın her ulusuna gösteren fantastik bir örnek" ifadesini kullandı. ABD Başkanı, "Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin tam üyeliğinden çok yararlanacağını düşünüyorum. Türkiye, İslam dünyası ile Avrupa arasında bir köprüdür" dedi. Bush, Cumhurbaşkanı Gül’ü ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

ORTAK DÜŞMAN TERÖR

Sayın Cumhurbaşkanı’nı daha önce Oval Ofis’te bir çok kez Bakan olarak gördük. Türkiye, ABD’nin önemli bir stratejik ortağıdır. Türkiye-ABD ilişkileri çok büyük öneme haizdir. Türkiye-ABD ilişkileri artık daha güçlüdür. Zaman zaman sorunlar oluyor, ama sorun çıktığı zaman ortak hedefe ve düşmana karşı çalışıyoruz. Ortak düşmanımız da teröristlerdir. PKK, Türkiye’nin, Irak’ın düşmanı olduğu kadar barışı seven ve barış içinde yaşayan insanların da düşmanıdır. ABD-Türkiye, bu sorunla mücadelede yan yana mücadele etmektedir.

AB İÇİN TAM DESTEK

Avrupa’da bundan büyük çıkar sağlayacaktır. Türkiye AB’nin bir üyesi olmasını savunuyorum ve savunmaya devam ediyorum. Türkiye mükemmel bir örnek sunuyor. Dünya uluslarına mükemmel örnek teşkil ediyor. Demokrasiye ve büyük İslam dinine sahip olmanın örneğini teşkil ediyor. Türkiye Avrupa ve İslam dünyası arasında büyük bir köprü. Bunlar bizim yararımıza diye düşünüyorum.

GÃœL MEMNUN

Gül de, görüşmelerde, ortak düşman PKK’ya karşı işbirliğinden duyulan memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettiklerini belirterek, "ortak düşmanımız PKK’ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk. Bundan dolayı da Sayın Başkan’a çok teşekkür ediyorum" dedi.

AMBARGO SÄ°TEMÄ°

Gül, Bush’a, Türkiye’nin Kıbrıs’a uygulanan ambargonun kaldırılmasını istediğini ve çözüm sürecinin hareketlenmesi gerektiğini söylediğini belirtti. Gül, "Irak’ta Saddam rejimine uygulanan ambargonun Kıbrıs Türkleri’ne uygulanamayacağı" yönündeki görüşünü ifade etmesi üzerine Bush’un "Ambargo konusunda size hak veriyoruz" dediğini söyledi. Gül Türk basın mensuplarına düzenlediği toplantıda Bush’a Irak’taki istikrar ve güvenliğin Türkiye’yi çok yakından ilgilendirdiğini de vurguladığını belirterek "Kendisine de söylediğim gibi, orada bir ateş söz konusu olursa bu önce komşuları ısıtır, rahatsız eder. Dolayısıyla Irak’ın güvenliği, istikrarı ve oradaki huzur; kendilerinden çok bizi ilgilendirir" dedi.

SORUMLULUKLARI VAR

Operasyonlarla ilgili bir soru üzerine Gül şunları söyledi: "ABD’nin terörle mücadele konusunda bizden hiçbir beklentisi yok. Kendilerinin terör listesine aldığı bir terör örgütüne karşı, kendi kontrollerindeki bir ülkedeki, Irak’taki faaliyetine karşı önlem almak konusunda sorumlulukları var. Ben Bush’ta terörle mücadele konusunda hiçbir tereddüt görmedim."

’First lady’ler buluştu
/images/100/0x0/55eb015bf018fbb8f8a4d2a4


Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile Başkan Bush’un eşi Laura Bush da Beyaz Saray’da bir araya geldiler.

Beyaz Saray’dan yürüyerek çıktılar

ABD Başkanı George Bush ile 12 yıl aradan sonra Washington’a resmi ziyarette bulunan ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün Beyaz Saray’daki görüşmesi yaklaşık 25 dakika sürdü. İki devlet başkanı, görüşmenin ardından Beyaz Saray’ın "gül bahçesi"ne komşu "güney çimenliği"nde (south lawn) ortak açıklamada bulundu. Bush ve Gül, birlikte Beyaz Saray’dan çıkarak bahçede ortak açıklama yapacakları yere yürüyerek geldiler. İki lider, ortak açıklamadan sonra öğle yemeğine geçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!