Dağlıca’ya ömür boyu

Güncelleme Tarihi:

Dağlıca’ya ömür boyu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2008 00:00

21 Ekim 2007 tarihinde Hakkari Dağlıca’da PKK tarafından kaçırılan 8 askerle ilgili iddianame tamamlandı. Askeri savcı 6 ayrı suçtan yargılanacak er Ramazan Yüce için ömür boyu, diğer askerler için 3 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları istedi.

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi Dağlıca bölgesinde 21 Ekim 2007 tarihinde çıkan çatışma sırasında PKK’lı teröristler tarafından kaçırılan 8 askerle ilgili hazırlanan iddianame tamamlandı. Askeri Savcı’nın hazırladığı 19 sayfalık iddianamede, 6 ayrı suçtan yargılanacak er Ramazan Yüce için ömür boyu hapis cezası istenirken, diğer 7 asker için 3 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. İddianamede, Yüce’nin, ’Suç ve suçluyu alenen övmek’, ’Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar’, ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek’, ’Yurt dışına firar’, ’Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak’, ’Basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak’ suçlarından yargılanması isteniyor.

ORADA MEMNUNMUŞ İddianamede, er Yüce’nin Kürtçe bildiği belirtilerek, teröristleri teslim olun çağrılarına uymalarına müteakip de 21 Ekim 2007 tarihinde teröristler tarafından Irak’ın Kuzey’indeki bir terör barınağına götürüldüğü, burada geçirdiği zaman zarfında 7 şüpheliye nazaran teröristlerle oldukça rahat samimi bir ilişki içerisinde olduğu, orada bulunmaktan da memnunmuş gibi teröristlerle diyaloğa girdiği belirtiliyor. Er Yüce için ayrıca beyanlarından da anlaşılacağı üzere rahat tavırlarının diğer şüphelilerde tedirginlik ve şüphe yarattığı, gelişmelerden de haberi varmış gibi "Bizi 15- 20 gün sonra bırakırlar" şeklinde sözler sarf ettiği belirtiliyor.

ROJ DELİL OLDU Yüce’nin 27 Ekim 2007’de terör örgütü yanlısı yayın yapan Roj TV’de yaptığı konuşma da iddianameye delil olarak konuldu. Ramazan Yüce için ayrıca silahını kaybettiği için, hazine zararı verdiği gerekçesiyle 1.208 YTL tutarında ceza ödemesi istendi. İddianamede, Uzman Çavuş Halis Çağan için 3 ayrı suçtan dava açılması talep edildi. Çağan, ’Memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek’, ’Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar’ ile ’Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçlarından yargılanacak. Piyade er Fuat Başoda, ’Büyük zarararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar’ ile ’Yurt dışına firar etmek’ suçlarından, diğer erler İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, Fatih Atakul ve Piyade Çavuş Mehmet Şenkul da ’Büyük zarararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar’ suçlarından yargılanacak. Tutuklu askerlerle ilgili ilk duruşma, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde 1 Şubat 2008’de görülecek.

DTP’liler ziyaret etmişti

12 şehit verdiğimiz çatışma sırasında Dağlıca’dan kaçırılan askerler PKK tarafından Zap yakınlarındaki Çemço kampına götürülmüşlerdi. DTP’li milletvekilleri de PKK kampına gelerek, askerleri ziyaret etmiş, serbest bırakılmaları için aracılık yapmıştı.

Haberin Devamı

"SUÇLU OLMADIKLARI ANLAŞILACAK"

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi'nde Irak sınırındaki Dağlıca Piyade Taburu'nu basan PKK'lıların kaçırıp iki hafta sonra serbest bıraktığı tutuklu 8 askerle ilgili askeri savcının hazırladığı iddianamede istenen cezalar, ailelerini üzdü. Aileler, çocuklarının suçsuz olduğuna inandıklarını, bunun yargılama aşamasında ortaya çıkacağını söyledi.

PKK'lı teröristlerin 21 Ekim 2007 günü, 12 askeri şehit ettiği, 13 askeri yaraladığı Dağlıca Piyade Taburu'ndan kaçırıp Irak'daki kamplarına götürdüğü 8 asker, 4 Kasım 2007’de serbest bırakıldıktan sonra Türkiye'ye getirildi. Van'da 10 Kasım günü askeri savcılığa çıkarılan 8 asker ‘suçun vasıf ve mahiyeti askeri disiplini aşırı derecede sarsmış olması’, ‘büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delilerin bulunması’ ve ‘insiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek’ gerekçeleriyle tutuklandı. Askeri Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede ‘Suç ve suçluyu alenen övmek’, ‘Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar’, ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek’, ‘Yurt dışına firar’, ‘Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak’, ‘Basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak’ suçlarından er Ramazan Yüce’nin ömür boyu hapis, 7 asker için de 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

‘HAKLI- HAKSIZ ORTAYA ÇIKACAK’

Hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenen Çavuş Mehmet Şenkul’un, Niğde'de oturan babası Ali Şenkul, ailesinin milliyetçi olduğunu ve asla vatan satmayacaklarını söyledi.

Olanlardan ailece çok üzüldüklerini belirten Ali Şenkul, “Zaman zaman Van’a gidip oğlum ile görüşüyorum. Bana, ‘Baba biz bunu hak etmedik. 3 saat çatıştık. Vatan için silah attık bu böyle olmamalıydı’ diyerek ağlıyor. Çatışmadan kaçanlar kahraman oldu, 3 saat çatışan oğlum şimdi hapishanede. Türkiye Cumhuriyeti’ne ve yargıya güveniyoruz. Haklı haksız yargılamada ortaya çıkacak. Oğlumun canı bayrağa, vatana helal olsun. Vatanı sattıysa ve hainlik yaptıysa da cezasını çeksin” dedi.

Haberin Devamı

‘OĞLUM SUÇSUZ’

Antakya’nın Güzelburç Beldesi’nde oturan er Özhan Şabanoğlu'nun babası Bahattin Şabanoğlu ve annesi Fevziye Şabanoğlu, oğullarının suçsuz olduğuna inandıklarını belirtti.

Oğlunun kaçırıldığı gün acı haberi alınca kalp krizi geçiren Bahattin Şabanoğlu, “Biz Atatürkçü bir aileyiz. Onun yolunda gidiyoruz. Oğlum terhis olsa bile, gerektiğinde tekrar askere gönderirim. Oğlum cezaevinden çıkıp askerliğini tamamlayıp Antakya’ya geldiğinde Atatürk Caddesi’nde tur attırıp 3 kurban kestireceğim. Oğlumun terörle bir ilgisi yoktur. Vatanına milletine bağlı bir aileyiz. Herkes işinde gücünde. Bunu herkes bilir” diye konuştu.

Bahattin Şabanoğlu, tek isteklerinin bir an önce oğlunun suçsuzluğunu kanıtlayarak cezaevinden çıkması olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

‘OĞLUMA GÜVENİYORUM’

Adana’nın Tufanbeyli İlçesi’nde oturan Uzman Çavuş Halis Çağan'ın babası İbrahim Çağan, oğlunun suçsuz olduğunu savundu.

Oğlunun bir ihanet içinde olamayacağını da anlatan Çağan, “Biz oğlumuza, devletimize güveniyoruz. Onlar daha iyisini bilir. Sonucu biz de merakla bekliyoruz. Oğlum devletine, vatanına ihanet etmesi mümkün değildir” dedi.

Er İrfan Beyaz’ın Gaziantep’te oturan babası 48 yaşındaki Halil Beyaz ise gelişmeler hakkında bilgisi olmadığını ileri sürerek, “Bilgim yok, bu konuda görüş bildirmek istemiyorum” demekle yetindi.

Askeri Savcı’nın iddianamesinden ömür boyu hapis cezası istenen Mardinli er Ramazan Yüce’nin Mersin’de yaşayan ailesi ise bu konuda görüş bildirmedi. Yakınları, ailenin davayla ilgili gelişmeleri takip etmek için Van’da olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!