Anayasa’dan aşk sözcüğü çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Anayasa’dan aşk sözcüğü çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00

Bu ay kamuoyuna açıklanması beklenen anayasa taslağında "Anayasal aşk" tartışması yaşanıyor.

Yeni anayasa çalışmasıyla, 1982 Anayasası’nın, türban kararlarına da gerekçe olan başlangıç bölümü yürürlükten kaldırılıyor. Yeni metinde, milli duygulara atıf yapılan soyut vurgular çıkarıldı. Bunun yerine, demokrasi, insan hakları ve hürriyetleri içeren kısa bir metin kaleme alındı. Başlangıç bölümünün, "Anayasa’ya dahil olmadığı" yönünde yeni yaklaşım benimsendi. Kararda, Anayasa’yı "demokrasiye aşık Türk evlatlarına" emanet eden ifadelerle ilgili tartışmanın etkili olduğu öğrenildi.

Bu düzenlemeye damgasını vuran Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, "Başlangıcın metne dahil olmaması önemli. Başlangıçtaki retorik ifadeler hukuk normu olma niteliğini taşımıyor. Anayasanın siyasal felsefesini değiştirdik. Devleti kutsal gören felsefeyi, bireyi öne çıkaran bir felsefeye dönüştürdük" dedi.

1982 Anayasası, "Demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur" ifadesiyle, içinde aşk sözcüğü geçen bilinen tek anayasa normuydu. Arslan’ın bu konuda bir sempozyumda yaptığı değerlendirme şöyle: "Demokrasiyi ortadan kaldıranların, hazırladıkları anayasayı "hürriyete" veya "demokrasiye aşık Türk evlatları"na emanet etmeleri, sadece basit bir paradoksu ya da ironiyi yansıtmıyor; aynı zamanda demokrasinin ve özgürlüğün ölüsüne duyulan aşkı ifade ediyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!