Askeri servise bombalı saldırı

Güncelleme Tarihi:

Askeri servise bombalı saldırı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00

Kanlı terör örgütü Diyarbakır’da bir defa daha kendisini gösterdi. 46 subay ve astsubay taşıyan sivil servis aracına yapılan bombalı saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken, 30’u asker 67 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

  Â


DÄ°YARBAKIR
, 10 kişinin yaşamını yitirdiği ’termos bomba’ eyleminden 15 ay sonra, dün akşam saatlerinde yeniden PKK terörüyle sarsıldı. Teröristler önceden patlayıcı yükleyip caddeye park ettikleri aracı, 16’ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli 46 subay ve astsubay taşıyan sivil servis otobüsü geçerken uzaktan kumandayla infilak ettirdi. Patlamayla ortalık cehenneme dönerken, 5 kişi yaşamını yitirdi, 30’u asker 67 kişi yaralandı. Yaralılardan 5’inin durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Patlamada ölenlerin Cengiz Kaya, Eren Şahin, Melek İpek, Rıdvan Süer ve Ferhat Mutlu olduğu belirlendi. Yaralılardan Görkem Öz ile Vedat Boran’ın durumlarının ağır olduğu belirtildi. Diyarbakır Devlet Hastanesi’ne götürülen 45 yaralıdan 44’ü taburcu edilirken, 1 kişinin tedavisinin sürdüğü belirtildi.

EN İŞLEK CADDEDE Saldırı dün saat 16.50 sıralarında Dağkapı Semti’nde gerçekleştirildi. Askerleri taşıyan sivil plakalı servis aracı, Büyükşehir Belediyesi ile Adliye Sarayı’nın hemen arkasındaki, kentin en kalabalık yerlerinden biri olan Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi’nden geçerken, yol kenarına park eden araçlardan biri infilak etti. Cadde kan gölüne dönerken, otobüs ve infilak eden aracın yakınındaki 4 araç alev aldı.

Çevredekiler kaçışırken, olay yerinin hemen karşısındaki Final Dershanesi’nde eğitim gören çok sayıda öğrenci sınıflarda, patlayan camlardan yaralanıp kanlar içinde kaldı. Büyükşehir Belediyesi, Dedeman Oteli, Diyarbakır Adliyesi ve Galleria iş merkezinin bazı camları kırıldı. Çocukları dershanede, yakınları o bölgede olan onlarca kişi olay yerine akın ederek, bilgi almaya çalıştı. Yaralılar olay yerine ulaşan ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ise yanan araçların benzin depoları peş peşe infilak ettiği için alevleri söndürmekte zorlandı. Diyarbakır’daki 7’nci Kolordu Komutanlığı’nın helikopterlerin inip kalktığı heliportun da yer aldığı Levent Kışlası’na ve Kurtoğlu Lojmanları’na 100- 200 metre uzaklıktaki olay yerine sevkedilen güvenlik güçleri, yeni patlamalar olasılığına karşı çevreye kimseyi yaklaştırmadı.

HEDEF ASKER Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bombalı saldırıda sivil plakalı askeri servis aracının hedef alındığını, ancak patlamanın dershane önünde ve kentin kalabalık yerinde meydan gelmesi nedeniyle yaralı sayısının arttığını söyledi. 30 askerle çok sayıda sivil vatandaşın da yaralandığını söyledi. Saldırı sonrası iki kişiyi arayan ve telefon kayıtlarını incelemeye alan emniyet yetkilileri, bombada A-4 kullanılmış olabileceğini belirtti.

Bu arada Diyarbakır’dan Bursa’ya gitmekte olan bir minibüsün İnegöl’de aranması sonucu 14 kilo C-4 ele geçirildi.


Son 15 ayda 4’üncü olay

DİYARBAKIR’da son yılların en kanlı eylemi 2006 yılının eylül ayında meydana gelmişti. Bağlar Semti Hatboyu Caddesi Koşuyolu Parkı girişine konulan ’termos bomba’nın patlaması sonucu 7’si çocuk 10 kişi ölmüş, 15 kişi yaralanmıştı. Balıkçılarbaşı semtinde 11 Ekim 2007 günü iftardan sonra 5 kişilik polis ekibinin gittiği terzi dükkanına atılan el bombasının patlaması sonucu polis memuru Hüseyin Özdemir şehit olmuş, 2 polis memuru ve terzi çırağı yaralanmıştı. Ofis Semti Gevran Caddesi’nde 15 Haziran 2007 tarihinde askeri servis aracının geçtiği sırada bir minibüs durağında bisiklet selesine konularak patlatılan bombadan 1’i asker 8 kişi yaralanmıştı.

Mücadele sürecek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’daki patlamanın ardından, "Aynı kararlılıkla terörle mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Başbakan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakanlık Konutu’ndaki görüşmesinden önce MİT Müsteşarı Emre Taner ile biraraya geldi. Taner’den bilgi alan Erdoğan, Talat ile görüşmesi sırasında da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, şunları söyledi: "Bu tür olaylar bizim kararlılığımızı asla geriletmeyecektir. Aynı kararlılıkla terörle mücadelede gerek ulusal gerekse uluslararası boyutta mücadelemizi sürdüreceğiz. Aynı kararlılığımızı sürdürüyoruz."

SÄ°YASÄ°LER KINADI

Köksal Toptan (TBMM Başkanı): Terörün en çok sivil halka zarar vereceği tezinin ne kadar doğru yaklaşım olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Asker, sivil olsun günahsız insanlar, hepsi bizim çocuklarımız, bizim insanlarımız.

Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı): Saldırganlarla, saldırganların arkasında ve yanında saf tutanları kınıyorum. Alçakça saldırıların milletçe püskürtüleceğinden şüphe olmasın.Teröre karşı hassasiyet gösterenlerin haklılığı kanıtlandı.

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): Saldırıyı ve teröre destek verenleri şiddetle kınıyorum. Gelişmeler terör örgütünün metropol ve illerde faaliyetlerine yoğunluk verdiğini gösteriyor. PKK bu yöntemini öç almak niyetiyle yapıyor.

Osman Baydemir (Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı):
Kentimiz daha önce de benzer acılar yaşadı. Bu acıların son bulmasını ve bunun son olmasını temenni ediyorum. Kimden gelirse gelsin insan yaşamını hedefleyen saldırıyı kınıyorum.

ABD: Türkiye’nin yanındayız

DİYARBAKIR’daki patlamadan sonra ABD Büyükelçiliği bir açıklama yaptı. Elçilik açıklamada, "Meydana gelen patlama terörizmin yarattığı manasız trajedinin korkunç bir örneğidir. Bu acımasız eylemden zarar görenlerin ailelerine ve yakınlarına kalpten gelen en derin hislerimizi sunuyoruz. Bu vahşeti şiddetle kınıyoruz ve her çeşit terörizme karşı mücadelede Türkiye’nin yanında olma kararlılığımızı tekrar ifade ediyoruz" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!