İçen de içtiren de yanacak

Güncelleme Tarihi:

İçen de içtiren de yanacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 16:28

Sigara yasakları AB standartlarına yükseltiliyor. Barlarda ve kahvehanelerde de sigara içilemeyecek. Cezalar artırılırken bunları uygulamayanlara da ceza gelecek.

Haberin Devamı

Meclis'te sigara yasağını genişleten " Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik" yapan yasa teklifinin görüşmeleri başladı.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra 6 ay içinde lokanta, bar, otel, gece kulübü gibi eğlence yerleri, salonlarında, sigara içenler için ayrı bölüm hazırlamak zorunda kalacaktı. Ayrıca "sigara içmek yasaktır" levhaları asılacaktı. Ancak yasa bugün Meclis'te görüşülürken verilen değişiklik önergesiyle yasak genişletildi. Buna göre taslak yasalaşırsa bar ve eğlence yerlerinin tamamına sigara yasağı gelecek. Görüşmeler halen sürüyor.

Zabıtalar ve görevli kamu memurları bu cezayı işletmezse disiplin cezası ile karşı karşıya kalacak.

İşte yeni yasaklar:

MAÇTA SİGARA KEYFİ SONA ERİYOR
Okul öncesi eğitimi kurumları, özel dersaneler, özel eğitim ve öğretim kurumlarında, kültür, spor hizmeti veren açık kapalı yerlerde sigara içilemeyecek. Yani statlarda ve Aspendos gibi açık tiyatrolarda da sigara içilemeyecek.

VAPURLARDA GÜVERTEDE ÖZEL ALAN OLUŞTURULACAK
Yasaya göre, demir yolu araçları tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturabilecek yerler kapsamından çıkarılırken, deniz yolu araçlarının sadece güvertelerinde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması şartı getirildi.

ŞOFÖRLER DE İÇEMEYECEK
Kamu hizmeti veren ulaşım araçları, taksiler, toplu taşım araçları ile bunların bekleme salonlarında da sigara yasak.

Haberin Devamı

KAHVEDE ARTIK SİGARA YOK
Fuar, alışveriş merkezi, düğün, kongre, toplantı, konferans salonu, Lokanta, kafeler, internet cafeler, atari, bilardo salonları ile resmi ve özel kurumların her türlü kapalı ve açık alanlarında sigara içilemeyecek.

İBADETHANELER KAPSAM DIŞI
Değişikliğe göre, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumlar ile ibadethanelerin açık alanları, tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği yerler kapsamından çıkarıldı.

TEK YER SİGARA ODALARI
Kapalı yerlerde sigara alışkanlığı olanlar için iyi havalandırılan yerler hazırlanacak.

REKLAM YASAĞI SIKILAŞIYOR
Sıkı reklam yasağı uygulanacak. Sigara dağıtım araçlarının üstünde firmanın amblemi bile kullanılamayacak.

Haberin Devamı

FİLMLERDE ROL GEREĞİ SİGARA YOK
Diziler dahil tüm televizyon programlarında rol gereği de olsa sigara kullanılamayacak.

DIŞARIDAN GÖRÜLMEYECEK
18 yaşından küçüklere sigara satılmayacak. Marketler, sigaraları dışarıdan görünmeyecek şekilde düzenlenecek dolaplarda satışa sunacak.

ÜNİFORMA İLE YASAK
Özel ve resmi kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları veya TSK personeli, üniformalarıyla halka açık yerlerde sigara içemeyecek.

CEZAEVLERİNDE ÖZEL ALAN
Yaşlı bakımevleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri ile cezaevleri, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturabilecek yerler arasına eklendi.

İŞTE CEZALAR
Yasak yerlerde sigara içmeye izin verenler önce uyarılacak eğer hâlâ önlem almamışlarsa 500 ila 5 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak. Okul, dershane, tiyatro, spor salanlarında sigara satanlara 1000 YTL ceza verilecek. Sokaklarda tane ile satanlar 250 YTL ödeyecek. Reklam, dağıtım ve satış yasaklarına uymayan firmalar 50 bin ile 250 bin YTL arasında ceza ödeyecek. Valilik, kaymakamlık, belediyeler, RTÜK ve Tütün Piyasası Kurulu cezaları vermekle görevlendirilecek. Kamu kurumları vapur, belediye, okul vb. yerlerde cezadan kimlerin görevli olduğunu saptayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!