Hainlerin tek dostu kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Hainlerin tek dostu kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2007 00:00

Dünya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’taki terörist inlerine karşı gerçekleştirdiği son dönemlerin en kapsamlı hava harekátına son derece makul bir tepki verdi. AB’den ABD’ye, Danimarka’dan Rusya’ya birçok ülke, Türkiye’nin kendisini savunma hakkı olduğunu, teröre karşı işbirliği için Türkiye’nin yanında olduklarını açıkladı.
















TÜRK
Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak ve Kandil Dağı’ndaki terör örgütü PKK’nın kamp ve sığınaklarına karşı düzenlediği hava operasyonu, dünya başkentlerinde ’makul’ karşılandı. Irak’taki merkezi yönetimle kuzeydeki Kürt kadrolarından yükselen seslerin dışında, uluslararası topluluk, sabrı taşan Türkiye’nin harekátını anlayışla karşıladığını gösteren mesajlar verdi. İşte, TSK’nın terörist inlerine karşı düzenlediği son dönemlerin en kapsamlı hava harekátına dünyadan gelen tepkiler:

ABD: PKK BİTMELİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi sözcüsü Chase Beamer, "Türkiye’nin Irak içinde PKK’ya karşı hava saldırıları düzenlemesini anlıyoruz. Bu, Türkiye’nin kendi kararı. Türkiye’nin, kendisini terörizme karşı savunmasına saygı duyuyoruz. Türk harekátındaki hedeflerin PKK hedefleri olduğunu ve köylerin hedef alınmadığını anlıyoruz" dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, PKK’nın terörist bir örgüt olduğunu söyleyerek "PKK’yı bitirecek eylemler görmek istiyoruz" dedi. Casey, operasyonlarda Türkiye, ABD ve Irak arasında en ileri derecede koordinasyon bulunması, vurulan hedeflerin daima PKK hedefleri olması ve sivil kayıpların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Casey, geçen aylarda da Türk ordusunun PKK’ya karşı benzer bazı "vuruş, baskın ve faaliyetlerde" bulunduğunu belirtti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü Bryan Whitman ise ABD’nin, Kuzey Irak’taki PKK teröristlerinin yerini tespit için Türkiye’ye istihbarat sağladığını belirtti.

ALMANYA: SAVUNMA HAKKI

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü dün Berlin’de bu konuyla ilgili şunları söyledi: "Biz baştan beri Türkiye’nin terör eylemlerine karşı kendini savunma hakkı olduğunu söylüyoruz. Terör eylemlerinde çok sayıda Türk askeri yaşamını yitirmiştir. Girişilen operasyonu dikkatle ve endişeyle izliyoruz. Ölçü kaçırılmamalıdır. Bölgenin istikrarsızlaşması kimsenin yararına olamaz. Buna özen gösterilmedir."

AB: ORANTISIZ OLMASIN

Avrupa Birliği (AB), sınır ötesi operasyon konusunda, Türkiye’den ’orantısız askeri güç’ kullanımından kaçınılmasını talep etti. AB Komisyonu adına açıklama yapan genişlemeden sorumlu temsilci Olli Rehn’in sözcüsü Krisztina Nagy, "Türkiye’nin vatandaşlarını koruma ihtiyacını anlıyoruz" dedi. AB Komisyonu’nun insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği şeklindeki görüşlerinin değişmediğini sözlerine ekleyen Nagy, Türkiye’yi sorunu diyalogla çözmeye teşvik etmeyi sürdüreceklerini ifade etti. AB Dönem Başkanı Portekiz de itidal çağrısı yaparak, Türk yetkililerden bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye atabilecek girişimlerden kaçınmalarını talebinde bulundu.

DANİMARKA: ANLIYORUZ

Bugüne kadar PKK’ya töleransı nedeniyle sık sık eleştirilen Danimarka da, Türkiye’nin terör örgütüyle mücadelesini nihayet anlamaya başladı. Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yapılacağını söyledi. Danimarka Parlamentosu’nda Türk asıllı milletvekilleri Yıldız Akdoğan ve Özlem Çekiç’i ziyaret eden Büyükelçi Vahr, Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyonlarını anlayışla karşıladıklarını, terörle mücadele kapsamında Türkiye’nin meşru müdaafa hakı bulunduğunu da sözlerine ekledi. Hürriyet’e özel açıklamalarda bulunan Büyükelçi Vahr, şöyle konuştu: "Biz PKK’yı terör örgütü kabul ediyor ve kınıyoruz. Danimarka’daki terör bağlantıları Türkiye’ye kadar uzanıyor. Danimarka-Türkiye ilişkilerine bir katkıda bulunulacaksa, belki de Roj TV’den başlamak gerekir."

RUSYA: DESTEK VERİYORUZ

Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy de, Eskişehir’de Vali Kadir Çalışıcı’yı makamında ziyareti sırasında, Türkiye’nin terör örgütüne yönelik operasyonunu nasıl değerlendirdikleri sorusunu şöyle yanıtladı: "Bize göre, herhangi bir siyasi karar askeri karardan daha uygun. Terörizmin her şeyine sonuna kadar karşıyız. Terörizm, hangi şekli olursa olsun kabul edilemez. Biz de ülke olarak terörizmden çok acı çektik. Biz, Türkiye’nin yürüttüğü mücadeleye destek veriyoruz; her zaman da destek vermeye devam edeceğiz."

BM: PKK TERÖRÜNE SON

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, PKK’nın Türkiye’ye yönelik terörist saldırılarına son vermesi gerektiğini söyledi. Ban Ki Moon’un Sözcüsü Maria Okabe tarafından yapılan açıklamada "Genel Sekreter PKK’nın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yönelik terörist saldırılarının da bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulunmaktadır" denildi. Öte yandan sivil halka zayiat verilme olasılığı yönünde raporlar geldiği için Genel Sekreter’in Türkiye’nin düzenlediği hava operasyonlarından kaygılı olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!