Kör karanlıkta tepelerine bindik

Güncelleme Tarihi:

Kör karanlıkta tepelerine bindik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2007 00:00

Türk Silahlı Kuvvetleri, Kandil ve çevresindeki terörist yuvalarını, son dönemin en kapsamlı hava harekátıyla önceki sabaha karşı vurdu. 3 saatlik bombardımanda, dünyada sayılı hava kuvvetinin kullandığı gece görüş sistemiyle uçan, en usta Türk pilotlarının kullandığı 48 savaş uçağı, terörist inlerini yerle bir etti.

Haberin Devamı


SINIRDAN SON FOTOĞRAFLAR...

OPERASYONDAN İLK GÖRÜNTÜLER...

F-16'LARIN VURDUĞU YERLER

TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI PEŞPEŞE BÖYLE HAVALANDI/VİDEO

Harekátın yolunu açan istihbarat ABD’den geldi. Teröristlerin toplandığı bilgisi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı operasyon için düğmeye bastı. Başkan Bush’un talimatı ile ABD uçakları hava sahasını Türk jetlerine bıraktı, İran’a karşı kullanılan elektronik karıştırıcılar kapatıldı. Ve ardından ’Vurun’ emri verildi.

GENELKURMAY Başkanlığı’na ABD’den perşembe günü öğle saatlerinde çok önemli bir istihbarat ulaştı. "Kandil dağında dolaşan 2-3 kişilik PKK’lı ekipler ana kamplara yöneliyor. Bir toplantı ya da eylem hazırlığı var" bilgisi Türk tarafına aktarıldı. Genelkurmay’da anında oluşturulan harekát masası bölücü terör örgütü PKK’ya düzenlenecek operasyonu büyük bir titizlikle ve gizlilikle planlayarak görev hızlı sonuç için Hava Kuvvetleri’ne verildi. Soğuk havada gece barınaklara çekilen teröristlere daha büyük kayıp verdirilmesi için operasyon geceye alındı. Genelkurmay’da yapılan planlamada, uçaklar Kandil Dağı ile Zap, Hakurk, Avaşin kamplarını bombalayıp üsse dönünce, topçu birlikleri PKK kamplarına obüs yağdıracaktı.

Haberin Devamı

ABD’ye operasyon zamanlaması hakkında ön bilgi verildi. Bunun üzerine ABD Başkanı George Bush, Irak’taki ABD kuvvetlerine özel talimat verdi. Bu talimat üzerine bölgede keşif uçuşu yapan Amerikan savaş uçakları 15-16 Aralık gecesi saat 24.00’ten itibaren bölgede hava koridorlarını boş bıraktı. ABD operasyon boyunca İran uçaklarına karşı kullandığı elektronik karıştırıcılarını da kapattı. Olası bir     operasyonda izlenecek yöntem ABD Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral James Cartwright ve Irak Çokuluslu Kuvvet Komutanı Orgeneral David Petraeus’un 19 Kasım’da Ankara’da gerçekleşen ziyaretinde ele alınmıştı.

ÖNCE BANDIRMA F-16’LARI

Diyarbakır 2’nci Taktik Hava Üssü 8. Ana Jet Üssü’ne verilen şifreli emir üzerine operasyon için hazırlıklara başlandı. Merzifon, Konya, Eskişehir ve Kayseri’de konuşlu uçaklar bir gün önceden Diyarbakır ve Malatya’ya kaydırıldı. Operasyonda uçaklar Bandırma, Malatya ve Diyarbakır havaalanlarından havalandı. İlk sortiler Ege Denizi’nde Yunan uçaklarına önleme uçuşu yapan ve gelişmiş gece görüş sistemleri taşıyan Bandırma’daki 9. Ana Jet Üssü’nden kalkan F-16’larla Malatya’dan havalanan savaş uçakları yaptı. Bandırma’dan havalanan ve yarasa adı verilen gece görüş sistemi ve lazer hedefleyicisi (lantirn) sistemleriyle donatılmış 24 adet F-16, Van Gölü üzerinde İncirlik’ten kalkan tanker uçaklardan yakıt ikmali yaptı. F-16 ve F-4 2020’ler dörder kol halinde Silopi-Batman arasından Irak’ın kuzeyine giriş yaparak hedeflerine yöneldi.

Haberin Devamı

İKİNCİ DALGA DİYARBAKIR’DAN

Diyarbakır’daki 8’inci Ana Jet Üssü’nden de 00.12’den itibaren 1.5 saat içinde 24 F-16 savaş uçağı peş peşe havalandı. Sınırdan 110 kilometre içerideki Kandil Dağı’nda PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan ile örgütün silahlı kanadının sorumlusu olduğu bilinen Behoz Erdal kod adlı Feyman Hüseyin’in bulunduğu ana kamp, 500-1000 kiloluk MK-82, MK-83 ve MK-84 bombalarıyla vuruldu. Operasyonda pilotlarımızın gece görüş ekipmanlarını kullanmadaki başarısı önemli rol oynadı. Ayrıca 30 kilometre uzaklıktaki Zap, Çukurca’nın karşısında ve sınıra 15 kilometre uzaklıktaki Hakurk ve 10 kilometre uzaklıktaki Avaşin kampları da ağır bombardımanla vuruldu.

Haberin Devamı

HEDEFLER YERLE BİR

Savaş uçakları bombardıman sırasında Kandil ve Zap kampındaki teröristler uçaksavarlarla karşılık vermeye çalıştı. PKK’nın 8 uçaksavarını imha eden ve örgüte ağır kayıp verdiren F-16’lar, teröristlerin dünya ile iletişim kurduğu ve internet yayınlarını yaptığı sığınakları da vurdu. Bombardıman sırasında Kandil Dağı bölgesinde, İran sınırına yakın Şehidan ve Hakurk’a yakın Sedekan kasabası yakınlarındaki terörist inleri ile Ranya kasabası ve çevresindeki örgütün birçok kontrol noktaları da imha edildi.

SON DARBE TOPÇULARDAN

Savaş uçaklarının bombardımanı tamamlayıp operasyon bölgesinden ayrıldıktan hemen sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birlikler de uzun menzilli silahlarla PKK yuvalarını ateş altına aldı. Hakkari’nin Çukurca ile Şemdinli ilçelerinin sınırın sıfır noktasında yer alan topçu birlikleri saat 05.00’ten itibaren Kanimasi bölgesindeki Nazdur, Serzere, Avaşin, Zap ve Hakurk alanlarını top ve tank ateşine tuttu. 40 kilometre menzilli Fırtına Obüsü harekátta  etkin rol oynayarak, 30 kilometre uzaktaki hedefleri imha etti. Fırtına Obüsünün yanı sıra çeşitli çap ve menzilde diğer top ve obüsler de gece boyunca görev yaptı.

Haberin Devamı

HALKA DEĞİL PKK’YA

Son dönemlerin en kapsamlı hava harekátını içeren operasyon tamamlandıktan sonra, Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, operasyonların Türk Silahlı Kuvvetleri’nin verilen yetki çerçevesinde icra edildiğine dikkat çekildi. Operasyonların tamamen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne yönelik  olduğu belirtilerek "Irak’ın kuzeyinde yaşayan halka ve düşmanca harekette bulunmayan yerel gruplara karşı değildir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!