Şemdinli'de tutuklu kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Şemdinlide tutuklu kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 00:00

Yargıtay’ın bozma kararının ardından Şemdinli davasının ilk duruşması dün Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada tutuklu sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edildi.

ŞEMDİNLİ davasının ilk duruşmasında tahliye kararları çıktı. 25 aydır tutuklu bulunan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile haber elemanı Veysel Ateş serbest kaldı. Gözler dün Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ndeydi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın dava ile ilgili sözleri de ilk kez mahkeme tutanaklarına geçti. Mahkemenin oybirliği ile çıkan tahliye kararları; sanıkların kaçma şüphelerinin bulunmaması gerekçesine dayandırıldı. Karar üzerine 24 ay 16 gündür tutuklu bulunan astsubaylar ile 25 ay 3 gündür tutuklu bulunan Ateş, dün gece özgürlüklerine kavuştular. Sanıklar tutuksuz yargılanacaklar.

BÜYÜKANIT’IN SÖZLERİ

Duruşmada, müdahil avukatların görevsizlik kararı reddedildi. Müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, Orgeneral Büyükanıt’ın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırasında, "Sanıkları tanırım iyi çocuklardır" ve Genelkurmay Başkanı olduğunda "Şemdinli davası bir hukuk skandalıdır, tutuklu kalmaları da skandaldır" dediğini belirterek, bu sözlerinin tutanağa geçirilmesini istedi. Mahkeme başkanı bu talebi kabul etti. Sanık avukatları, sözlerin bu şekilde olmadığını belirterek itiraz ettiler. Müdahil avukat Kozağaçlı da itirazı haklı buldu. Bunun üzerine hakim tutanağa geçirilen sözleri, "Sanıkların tutuklu kaldığı bu dava hukuk skandalıdır" diye düzeltti. Ancak Büyükanıt’ın, "Ali Kaya iyi çocuktur tanırım" sözleri itiraz olmadığı için düzeltilmeden, "Sanıkları tanırım iyi çocuklardır" şeklinde tutanağa geçti.

PROTESTO

Askeri Mahkeme’nin görevsizlik kararını reddedip dosyayı Uyuşmazlık Mahkemesi’ne göndermemesi üzerine, müdahil avukatları öğleden sonra yapılan duruşmaya katılmadılar. Sanıklar, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki savunmalarını tekrarladı ve Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te meydana gelen Umut Kitapevi’ni bombalama eyleminin PKK tarafından gerçekleştirilen, TSK ve Jandarmaya yönelik provakasyon amaçlı bir terör eylemi olduğunu söylediler. Kitapevi bombalanan Seferi Yılmaz’dan "terörist" diye bahseden Ali Kaya, saldırı emrini, örgütün üst düzey yöneticilerinden "Abbas" kod adlı Duran Kalkan’ın verdiğini, bombayı ise "Reşit" kod adlı teröristin attığını öne sürdü. 9 Kasım 2005’te kitapevi bombalanan ve davada müdahil olan Seferi Yılmaz, dünkü duruşmaya mahkeme binasının önüne gelmesine rağmen katılmadı. Yılmaz’ın, 14 Mart’taki duruşmaya çağrılmasına karar verildi.

Duruşmaya girmedi

ŞEMDİNLİ Davası’nın dün Van Askeri Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasına, 9 Kasım 2005’te bombalanan Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz katılmadı. Sabah davanın görüldüğü askeri mahkemenin bulunduğu Merkez Komutanlığı’nın önüne gelen Seferi Yılmaz, bir süre avukatlarıyla görüştü ancak duruşmaya girmedi.

Ali Kaya için konuşmuştu

DURUŞMADA
müdahil avukatı, Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırasında, "Sanıkları tanırım iyi çocuklardır" dediğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti de sözleri bu şekilde tutanağa geçti. Oysa Büyükanıt, sanıklardan sadece Ali Kaya’yla ilgili konuşmuş ve şunları söylemişti: "Astsubay Ali Kaya’yı geçmişten tanıyorum. Ben onu iyi bir astsubay olarak tanıyorum. Bunu da söylerim ama iyi bir astsubay olarak günün birinde suça karışırsa cezasını alır. Ben karışırsa diyorum, belli olana kadar korurum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!