Hedefi İslamileştirmek

Güncelleme Tarihi:

Hedefi İslamileştirmek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 00:00

İslam Konferansı Örgütü’nün, Türkiye dahil 8 ülkenin girişimiyle 1983 yılında Kuala Lumpur’da kurduğu Uluslararası İslam Üniversitesi, özel bir yapıda olsa da Malezya hükümetince finanse ediliyor. Mütevelli Heyeti’nde, kurucu üyelerden Türkiye’yi temsilen Kuala Lumpur Büyükelçisi Barlas Özener’in de yer aldığı okul, dünyanın eğitim dili İngilizce olan tek İslam üniversitesi olmakla övünüyor. Dünya çapında bir tevhid inancından ilham aldığını açıklayan üniversitesi dört temel amacı, ’entegrasyon, İslamileştirme, uluslararasılaştırma ve mükemmellik’.

Haberin Devamı

İLAHİYAT VE ARAPÇA ZORUNLU

Üniversitede kız öğrencilerin sayısı erkeklerin yaklaşık üç katı. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a yarım saat uzaklıktaki Gombak bölgesinde yer alan üniversitede, İlahiyat, Kur’an ve Sünnet, Fıkıh, Tefsir, Hadis, Karşılaştırmalı Dinler gibi bölümlerin yanısıra, Mühendislik, Siyaset Bilimi, İletişim gibi dallar da var. Ancak istisnasız bütün bölümlerde belirli ilahiyat dersleri zorunlu olarak okutuluyor. Kur’an Okuma (tilavet) dersi de mecburi. Sömestr başına harç ücretlerinin 2 bin dolardan başladığı okula yeni başvuran öğrenciler, İngilizce ve Arapça yeterlilik sınavına giriyor ve dil düzeylerine göre gerekirse hazırlık sınıflarına yerleştiriliyor. Özellikle sosyal bilimler ve ilahiyat bölümlerinde Arapça hazırlık seviyelerinin tamamlanması gerekiyor. Müslüman olmayan az sayıdaki öğrenci için bile bu şart. Okula başvuran yabancı öğrencilerden, dini bir lider veya örgütten referans mektubu isteniyor. Üniversitenin aşina olduğu Türk ya da yabancı bir profesör veya siyasi liderin referansı da geçerli. Türk öğrencilerden ÖSS belgesi de isteniyor. Ancak başvuruda bulunan aday kızsa ve türban sorunu yüzünden ÖSS’ye girmemişse, bir istisna yapılarak öğrenciliğe kabul edilebiliyor.

HAREM SELAMLIK

Haberin Devamı

Fakültelere ’külliye’ adı veriliyor ve tüm spor kompleksleri haremlik-selamlık ayrımıyla düzenlenmiş. Üniversite binasında duvarlara asılan levhalarda, kız öğrencilerden ’fazla açık giyinmemeleri’ isteniyor. Kız öğrencilerin tamamı, kampüs dahilindeki yurtlarda kalırken, erkeklerden bir kısmı kampüsdışı özel yurtlarda veya yarım saat uzaklıktaki şehir merkezinde kiraladıkları dairelerde kalıyorlar. Halen üniversitenin öğretim üyelerinden Prof. Suat Yıldırım, internette de yer alan bir makalesinde, bugün kendisiyle birlikte sadece üç Türk hocanın üniversitede kaldığını ifade ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!