İnsan Hakları Günü güneşi göremediler

Güncelleme Tarihi:

İnsan Hakları Günü güneşi göremediler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 00:00

İnsan Hakları Günü’nün kutlandığı dün, Türkiye sahillerinde bir insanlık trajedisi yaşandı. Yasadışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyen 85 kaçağın bulunduğu bir tekne, Seferihisar açıklarında fırtınaya yakalanarak battı. Azgın dalgalar arasında kalan kaçaklardan 6’sı sağ olarak kurtarıldı, 43 ceset çıkarıldı. 36 kişi ise henüz bulunamadı.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR  İÇİN TIKLAYIN...

İZMİR’in Seferihisar İlçesi Sığacık sahili açıklarında yaşanan facia, dün sabaha karşı saat 00.30 sıralarında Ürkmez Doğankent Sitesi sahili açıklarında denizden insan sesleri geldiğini duyan bir otelin görevlilerinin güvenlik güçlerine haber vermesiyle ortaya çıktı. İhbar üzerine Sahil Güvenlik botu ve balıkçı tekneleriyle Doğanbey Adası açıklarında denizde kurtarma operasyonu başlatıldı. Polis ve jandarma ekipleri de kıyı şeridini taradı. Sabah saatlerinde Sahil Güvenlik helikopteri de arama çalışmalarına katıldı. Filistin uyruklu Yusuf İnad, Ahmet Muhammed Hasan, Amin Şahacgo ve 3 kaçak, yüzerek kıyıya çıkmayı başardılar. Hafif yaralı kurtarılan altı kaçak Seferihisar Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ancak kısa süre sonra, diğer kaçakların onlar kadar şanslı olmadığı anlaşıldı. Aramalarda, kimi yaklaşık dört kilometrelik sahil şeridindeki koylarda kıyıya vurmuş kimi de halen deniz yüzeyinde dalgaların arasında cansız yüzen 44 kaçağın cesedi bulundu. Geriye kalan 35 kaçağa ise, gazetemiz yayıma verilene kadar canlı ya da cansız ulaşılamamıştı.

TEKNE 15 METREYDİ

Tedavisi tamamlananlardan Seferihisar İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirilen 3 mülteci, cumartesi günü saat 20.30 sıralarında, Sığacık limanından yaklaşık 15 metrelik bir tekne ile denize açıldıklarını, toplam 85 kişi olduklarını belirtti. Seferihisar Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, mültecilerin, 8 Aralık Cumartesi günü saat 19.00 sıralarında İzmir’in Alsancak semtinde toplandıklarını, buradan Seferihisar’a getirildiklerini anlattıklarını söyledi.

/images/100/0x0/55ea68a5f018fbb8f87dfe8e


FİLİSTİN, IRAK, SOMALİ

Sağ kurtarılanlar ile cesedi bulunanların Filistin, Irak ve Somali uyruklu olduklarının anlaşıldığını, boğulan mültecilerin büyük bölümünün kolay yüzebilmek için giysilerini çıkardıkları için kimlik tespitinde güçlük çektiklerini dile getiren Güldibi, şu bilgileri verdi: "Bugün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. Bu insanların yaşadığı yerlerde huzur ve iş imkánı olmadığı için bu yolu deniyorlar. Bu bölgede güvenlik güçleri yasadışı geçişlere karşı sürekli kontrol yapıyor. Son bir yılda bu bölgeden yasadışı yollardan yurtdışına gitmek isteyen 350 kişi yakalandı." Bu arada, kaçaklara mezar olan teknenin Muğla’nın Bodrum İlçesi, Güllük Limanı’na kayıtlı bir trol teknesi olduğu sanılıyor. Bu teknenin 15 gün önce Sığacık Limanı’na demirlediği, trol teknesi olmasına rağmen üzerinde ağ bulunmamasının balıkçıların dikkatini çektiği, üç gün önce de limandan ayrıldığı kaydedildi.

Ege bugüne kadar 188 mülteci yuttu
/images/100/0x0/55ea68a5f018fbb8f87dfe90

EGE kıyılarından Yunanistan’a gitmek isteyenlerin yaşamlarını yitirdikleri ilk kaçak faciası 1990 yazında, Kuşadası’nda yaşandı. Bu faciadan sonra son olaya kadar geçen 17 yılda, Çeşme, Altınoluk, Bodrum, Marmaris de dahil Ege’nin değişik kıyılarından yola çıkıp, Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine kaçmak isteyen toplam 188 kaçak boğularak can verdi, 34’ü ise kayboldu.

Bu arada dün Senegal’den İspanya’nın Kanarya adalarına ulaşmaya çalışan 130 kaçak göçmeni taşıyan gemi karaya oturdu. 40 Afrikalı kaçak göçmen öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!