Demirtaş'tan Brüksel'de inanılmaz talepler

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan Brükselde inanılmaz talepler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 00:42

<1+>DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu'nda haddini aşan açıklamalarda bulundu. İşte Demirtaş'ın Brüksel'de seslendirdiği inanılmaz talepler:

Haberin Devamı

Demirtaştan Brükselde inanılmaz talepler
ANAYASA'DAN TÜRKLÜK VURGUSU KALKSIN
Demirtaştan Brükselde inanılmaz talepler
HÜKÜMET PKK İLE MASAYA OTURSUN
Demirtaştan Brükselde inanılmaz talepler
TERÖR SORUNU YOK, SİYASİ PROJE YAPILSIN

İŞTE DEMİRTAŞ'IN KONUŞMASI
DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu'nda dün başlayan ve yazar Mehmed Uzun anısına düzenlenen konferansta konuştu. Belçika’nın başkenti Brüksel'de AP binasında düzenlenen konferansın ikinci gününde söz alan Demirtaş, AKP'nin PKK sorununu diyalog yoluyla çözmekten yana olmadığını savundu.

Türkiye'deki sorunun şiddet dışında diyalog ile çözülmesinden yana olduklarını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin Başbakanı, ‘önce kınayın sonra görüşürüz' diyerek diyalog istememektedir. Kürtler devre dışı bırakılarak sorun çözülemez. Türkiye'de güvenlik projeleri dışında hiçbir proje olmadığı gibi olan projeler de askeri faaliyetleri geliştirmeye yönelik projelerdir. Ortaya sivil, demokratik bir proje konulamamıştır. AB de bizden AKP'yi desteklememizi istemektedir. Seçimlerden sonra AKP, Kürt sorununu unutarak bunu orduya havale etmiştir.

Seçimlerden bu yana 500'ün üzerinde yöneticimiz tutuklanmıştır. Her gün parti binamıza saldırı olmaktadır. Milletvekillerimiz her gün ölüm tehdidi almaktadır. Aşırı Türk milliyetçiliğini tahrik eden bir başbakan vardır” dedi.
PKK'nın terör örgütü ilan edilmesi konusunda dayatmalara karşı olduklarının altını çizen Demirtaş, “Bu tür dayatmalardan artık vazgeçilmesi gerektiğine inanıyoruz. ‘Ya bendensin ya da düşmansın' yaklaşımı 11 Eylül'den sonra maalesef bütün dünyaya dayatıldı. Bu bir Amerikan dayatmasıdır. AB de buna dahil oldu. AB de bu kompleksten vazgeçmeli ve bize dayatmalarda bulunmamalı. Partinin neye ne diyeceğine kendisi karar versin” dedi.

Demirtaş, AKP ve AP'nin Kürt halkının sorunlarıyla ilgilenmediğini savunarak, “Bizle ilgilenmek yerine PKK'yı ‘terörist' ilan edip etmeyeceğimizi sorup bununla ilgileniyorlar. Öncelikli olarak sorun doğru tanımlanmalı. Biz sorunu terör sorunu olarak tanımlamıyoruz. Bilimsel bir tespit yapılması gerektiğine inanıyorum. Biz sorunun Kürt halkının sosyal kültürel ve insani haklarının reddedilmesi olarak görüyoruz” dedi.

“ANAYASA DEĞİŞSİN”

Anayasa'nın değiştirilip daha demokratik anayasa yapılması gerektiğini öne süren Demirtaş, Anayasa'da Türklük'e vurgu yapan tekçi referansların kaldırılırması halinde Kürt sorununun hemen çözüleceğine inandıklarını kaydetti. Demirtaş, “Silahsızlanma, çatışmasızlık' falan deniliyor. Bütün bunları ya gidersin PKK ile konuşur yaparsın, ki hükmet böyle bir irade göstermiyor, ya da bu demokratikleşmeyi sağlarsın zaten bu sorun da ortadan kalkar. Bu konuda siyasi bir irade, iradeli bir duruş göremiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!