Ermeni iddialarına tarihçiler karar vermeli

Güncelleme Tarihi:

Ermeni iddialarına tarihçiler karar vermeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2007 00:00

İzmir’in Milano ile çekiştiği Expo 2015 toplantısı için Paris’te bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dün Fransa Başbakanı François Fillon ile yaptığı ikili görüşmede, Fransa’nın ’Ermeni iddialarını’ içeren parlamento kararı da gündeme geldi.

Gül basın mensuplarına bilgi verirken Fillon’un, "Ermeni olayları konusunda siyasetçilerin değil, tarihçilerin karar vermesi doğru olur" dediğini aktardı. Gül, şöyle konuştu:

"Fransa fikir özgürlüğünün yurdu olarak bilinir. Bu konuyla ilgili, ’Bunlara siyasetçiler karar veremez. Ancak tarihçiler, bilim adamları karar verir. Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. En gizli arşivlerini açmıştır. Dolayısıyla bütün tarihçiler bunları incelesin’ dedik. Ayrıca bizim ortak tarih komisyonumuzdan bahsettim. Kendisi bunu makul buldu. Siyasetçilerin değil, tarihçilerin karar vermesinin doğru olduğunu söyledi. Ortak tarih komisyonunu desteklediğini söyledi. Hükümet olarak düşüncelerini açık biçimde paylaştı."

Fransa’nın Türkiye’nin AB sürecine engel olduğu yolundaki soruya ise Gül, "Biz yol haritamızı izlemeye devam edelim. Bu süreç Türkiye’yi her alanda güçlendirecektir" dedi. Gül, Türkiye ile Fransa arasında tarihsel ilişkilerin bulunduğunu Fransızların Türkiye’nin ekonomik potansiyelini en iyi bilenlerin arasında yer aldığını belirtti. Gül, "Kuşku yok ki, İstanbul’da Fransa’dan çok Renault arabası var. Fransız diplomasisi, Türkiye’nin bölge ve dünyadaki rolünü takdir ediyor. Bazı günlük gelişmeler, o kadar önemli ilişkileri değiştiremez. İki ülke arasındaki sorunlar sadece geçici olabilir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!