Kürt açılımında Anayasal 3 adım

Güncelleme Tarihi:

Kürt açılımında Anayasal 3 adım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2007 00:00

Hükümet, terörle mücadelenin sosyal ayağını güçlendirmek amacıyla yeni dönemde gündeme getirmeye hazırlandığı reformları, üç önemli düzenlemeyle Anayasa taslağına yansıtıyor. Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, taslaktaki şekliyle, okullarda Kürtçe eğitime Meclis’in karar verebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile AKP yöneticilerinin işaretini verdiği demokratik açılımların bir ayağını yeni Anayasa çalışması oluşturuyor. Taslaktaki eğitim ve öğretim hakkıyla ilgili maddede, "Eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir. Türkçe’den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir" hükmü bulunuyor. Bir AKP yöneticisi, "Şu anda ortam uygun değil, ama 10 yıl sonra belki bir Kürt Enstitüsü’nün kurulması ihtiyaç olabilir. Bu madde buna imkan sağlar" dedi. Özbudun ise "Bence mevcut Anayasa’ya göre de, YÖK Kanunu’ndaki prosedür takip edilerek, Kürtçe dili üzerine bilimsel, edebi araştırmalar yapan bir Kürt Enstitüsü açılabilir. Ama eğitim amaçlı bir kurum düşünülüyorsa bu taslak ona yeni bir imkan sağlıyor, açılım getiriyor. Yapılıp yapılmayacağına Meclis karar verecek" dedi.

ETNİK FARKLILIK Taslaktaki ikinci adım ise ’Başlangıç’ bölümünde yer aldı. Bu bölümdeki "Farklılıklarımızı kültürel zenginliğimizin kaynağı olarak gören bir eşitlik anlayışı" ifadeleriyle etnik farklılıkların ilk kez Anayasal karşılık bulması amaçlanıyor.

EN DÜŞÜK YAPTIRIM Üçüncü düzenleme ise partilerin kapatılmasıyla ilgili maddede yapıldı. AKP yönetimi, partinin kapatılmasına neden olanlarla ilgili seçenekli maddede en düşük yaptırımlı fıkrayı kabul etti ve partinin kapatılmasına neden olan siyasilerin ilk genel ve yerel seçime katılmasını yasaklayan taslak hükmü benimsenmedi. Buna göre, partinin kapatılmasına neden olan milletvekilinin milletvekilliği düşecek ancak ayrıca bir siyasi yasak uygulanmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!