6. kapanırken 1. görüşülecek

Güncelleme Tarihi:

6. kapanırken 1. görüşülecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2007 00:00

DTP’nin kapatılma davasıyla birlikte, bu eğilimin ilk partisi olan HEP’in kapatılması eşzamanlı olarak görüşülecek. HEP’in Genel Başkanı Feridun Yazar, suçlamaların aynı olduğunu hatırlatarak, "Kapatma davamız AİHM’den döndü. Bu durum DTP için emsal olmalı" dedi.

ANAYASA Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatma davasını kabul ederken, DTP geleneğinin ilk partisi olan Halkın Emek Partisi’nin kapatılması davasını da yeniden görüşecek. İki partinin kapatılması davasının eşzamanlı olarak ilerlemesi bekleniyor.

KILIÇ: YENİDEN BAKACAĞIZ Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Biz o konuda yeniden görüşme yapılabilir diye karar aldık. Çünkü usul yasalarında değişiklik yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ihlal kararı vermesi halinde, yargılamanın yenilenmesi (iade-i muhakeme) kabul edildi. Şimdi ona uygun olarak HEP davası yeniden görülecek" dedi. Kılıç, HEP davasının önümüzdeki günlerde DTP’den ayrı ele alınacağını da söyledi.

DAVASI SAYISI 3 Bu süreçte, aynı siyasi geleneğin birinci partisi HEP’le 6. partisi DTP’nin kapatma davası ayrı ayrı dosyalar olarak, birlikte yürümüş olacak. Kapatma davası sürerken, DEHAP kendini feshetmiş, DTP kurulmuştu. DEHAP kendini feshettiği halde, hakkındaki kapatma davası da halen yüksek mahkemede Böylece, aynı siyasi çizgideki 3 partinin de kapatma davası aynı süreçte değerlendirilmiş olacak.

TEK SEÇENEK DEĞİL Anayasa Mahkemesi, ’temelli kapatma’ dışında yeni getirilen Hazine yardımından kısmen veya tamamen kesme cezası ile ’seçimlere sokmama, üye kaydını dondurma’ şeklindeki tedbir taleplerini de değerlendirilecek.

DTP İÇİN EMSAL Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ’kapatmayı’ Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulması ve Anayasa Mahkemesi’nin de AİHM kararına uyması nedeniyle, yeniden yargılanma yolu açılan HEP yönetici ve avukatları, davalarının, DTP için emsal oluşturacağını savundu.

SUÇLAMALAR ORTAK Anayasa Mahkemesi’nin ÖZDEP ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi’yle birlikte yeniden yargılama kararı aldığı HEP’in o dönemdeki genel başkanı Feridun Yazar, şunları söyledi: "Kapatma davamız AİHM’den döndü. Biz şimdi yeniden yargılanmayı bekliyoruz. HEP terör olaylarının odağı olmak, bölücülüğü savunmak, siyasi partiler yasasına muhalefet gibi suçlar sabit görüldüğü gerekçesiyle kapatılmıştı. Hemen hemen aynı iddianame DTP için de hazırlandı. Bizim durumumuz mahkeme için bir emsal oluşturmalı; AİHM’in kararı ’HEP’i kapatman yanlış, aynı yanlışı DTP için de işleme’ uyarısı olarak değerlendirilmeli."

HEP, GÜNÜ BEKLİYOR HEP’in avukatlığını yapan DTP Milletvekili Hasip Kaplan da, "Mahkeme Genel Sekreteri, raportörün raporunu tamamladığını ve uygun bir tarih beklenildiğini iletti. DTP’nin kapatılma sürecinde HEP davası çok önemli. Bizim talebimiz duruşmalı bir oturumla yeni kararın alınmasıdır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!