Operasyon sınırlı olursa karışmayız

Güncelleme Tarihi:

Operasyon sınırlı olursa karışmayız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2007 00:00

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a olası askeri operasyonu konusunda bölgedeki Kürt yönetimi dün bir açıklama yaptı. Bölge Başkanı Barzani ile yaptıkları toplantı sonrası konuşan Kürdistan İslam Birliği Genel Sekreteri Bahattin, "Sivil bölgelere zarar gelmemesi şartıyla, bir operasyona karışmama niyetindeyiz" dedi.

KUZEY Irak’taki Kürt yönetiminin Başkanı Mesud Barzani, Ankara’da temaslarda bulunan Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Meclisi üyeleri ile toplantı yaptı. Toplantıda yüksek siyasi meclis üyelerinin son Türkiye ziyareti ve Türk askerinin sınır ötesi bir operasyon düzenleme olasılığı ele alındı.

İHTİMAL YÜKSEK Toplantı sonrası DHA’nın sorularını yanıtlayan Kürdistan İslam Birliği Genel Sekreteri Selahaddin Muhammed Bahattin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırlı bir askeri operasyon yapma olasılığının arttığını söyledi. Bahattin, şunları söyledi: "Ankara ziyaretimiz sonrasında, Türkiye’nin kapsamlı bir işgal hareketi yapmak istemediği kanaatına ulaştık. Ancak, sınırlı bir operasyonun yapılması muhtemeldir. Bu operasyon hava ve topçu bombardımanı ile gerçekleşebileceği gibi kara harekátını da kapsayabilir. Bu ihtimaller toplantıda da gündeme geldi. Sivil bölgelerimize zarar gelmemesi şartıyla, bu türden bir operasyona karışmama niyetindeyiz."

DUVAR AŞILDI Bahattin, Türkiye’ye yaptıkları temaslara değinirken, "İki tarafın siyasilerinin bir araya gelemeyeceği yönündeki psikolojik duvar aşılmış oldu. Bence bu daha sonra atılacak adımların önünü açması yönüyle ziyaretin en önemli sonucu olmuştur" dedi.

’PKK İÇ SORUN’ Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin Başkanı Barzani de, lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) il teşkilatları ve merkez büro sorumlularıyla yaptığı toplantıda, Türkiye ile PKK arasında yaşanan sorunda taraf olmadıklarını, PKK’nın Türkiye’nin içişlerini ilgilendiren bir sorun olduğuna inandıklarını söyledi. Kurdistan TV’nin haberine göre, karargáhının bulunduğu Erbil’e bağlı Selahaddin kasabasındaki toplantıda Barzani, şöyle konuştu: "Kürdistan (Kuzey Irak) bölge liderleri, sorunların şiddet ve askeri seçenekler kullanılarak değil barışçıl, demokratik ve diyalog yollarıyla çözüme kavuşturulacağına inanıyor. Öte yandan komşu ülkelerle karşılıklı çıkarların korunması ve saygı temelinde iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzuladığımızı yineliyoruz. Biz ulusal haklarımızı barış içinde karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde kazanmayı hedefliyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!