Yasak değil tedbir

Güncelleme Tarihi:

Yasak değil tedbir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2007 00:00

’Emekli paşalara sus emri’, diye değerlendirilen yönetmelik değişikliği hakkında açıklama yapan Genelkurmay, bunun yasak değil, "kurumsal korunma" olduğunu bildirdi.

Genelkurmay değişiklik taslağının bakanlığa 30 Nisan 2007 tarihinde gönderildiğini de açıkladı.

GENELKURMAY Başkanlığı, emekli subayların görev verilmeden konuşmaları halinde askeri sosyal tesislere girmelerini engelleyecek yönetmelik değişikliğinin "konuşma yasağı" değil, "ahde vefa geleneğini koruma" ve "kurumsal korunma" öngördüğünü açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Savunma Bakanlığı TSK İç Hizmet Yönetmeliği değişikliğinin, basın-yayın organlarında "Emekli paşalara sus emri" şeklinde değerlendirilmesi üzerine bir açıklama yaptı. İnternet sitesinden duyurulan açıklamada şöyle denildi:

AMAÇ AHDE VEFADIR

"İç Hizmet Yönetmeliğinde yapılan bu değişikliğin taslağı, Genelkurmay Başkanlığınca Milli Savunma Bakanlığına 30 Nisan 2007 tarihinde gönderilmiştir. Maddeye eklenen (ç) alt bendi, kişilerin fikirlerini beyan etme özgürlüğünü kısıtlamayı değil; Türk Silahlı Kuvvetleri’nde var olan silah arkadaşlığı ve ahde vefa geleneğini korumayı amaçlamaktadır ve kanun niteliğinde değil, yönetmelik kapsamı içindedir. Yapılan değişiklik, esas itibarıyla emekli askeri personele kesinlikle genel bir kısıtlama içermemektedir. Kaldı ki, emekli subay ve generaller ordu ile organik ilişkileri kalmamış kişiler olup, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu kişiler üzerinde bir tasarruf imkanı bulunmamaktadır. Ayrıca, Silahlı Kuvvetler’in kendisine yıllarca hizmet etmiş bu kişilere karşı saygıdan ve vefa duygusundan başka bir duygu beslemesi mümkün değildir.

TATMİNSİZLER SALDIRIYOR

Ancak sayıları çok az olmakla birlikte, şahsi tatminsizlik ve bazen maalesef irticai görüşlerin etkisiyle, belli kişiler ve basın yayın kuruluşlarından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne akıl almaz ve kabul edilemez bir şekilde kin ve nefretle saldıranlar da mevcuttur. Muvazzaflık döneminde alınan görevler ve sahip olunan bilgiler hakkında saptırılmış veya gerçek dışı beyanlarda bulunarak astlık-üstlük ilişkilerini zedeleyen, amir ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik aşağılayıcı söz ve davranıştaki bu kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden uzak tutulmaları, doğal bir kurumsal korunma tedbiridir." ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!