12 şehidin kanında Barzani parmağı var

Güncelleme Tarihi:

12 şehidin kanında Barzani parmağı var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2007 00:00

Ortadoğu ve Türkiye konusunda ABD’nin en uzman isimlerinden olan Michael Rubin, 21 Ekim’de 12 şehit verdiğimiz kalleş saldırıya Mesud Barzani’nin göz yumduğunu iddia etti. PKK’nın, ABD’nin peşmergelere öğrettiği saldırı taktiğini kullandığını ileri süren Rubin, "Burada büyük bir sorun var ve bunun halledilmesi gerekiyor" dedi.

AMERİKAN Enterprise Ensitüsü Uzmanı Michael Rubin, Iraklı Kürtler’in ’Ankara’ ve ’Erbil’ arasında seçime zorlaması halinde Washington’un Ankara’yı tercih edeceğini söyledi. ABD’deki Türkiye uzmanı Michael Rubin, Amerika’nın Sesi Televizyonu’nun sorularını yanıtladı. ABD Başkanı George W. Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’daki görüşmesini hatırlatan Rubin, Bush’un istihbarat paylaşımı sözü üzerine, yönetimin bu sorun üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmasını beklemediğini vurguladı. Rubin, "2004 Haziranı’nda, İstanbul’daki NATO zirvesinde Başkan Bush, PKK tehdidiyle mücadele sözü vermişti. Madem istihbaratımız vardı, neden bu istihbaratı NATO müttefikimiz Türklerle paylaşmıyorduk?" diye sordu. ABD’li uzman, Washington’un elinde çok fazla istihbarat bulunduğuna inanmadığını da söyledi.

BARZANİ HATA YAPIYOR

Rubin, kendisini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Başbakan Erdoğan’ın muhatabı zannetmekle Barzani’nin çok büyük bir hata yaptığını da savunarak, "Böyle bir şey yok, ama, Barzani çok zor bir ders alacak. Bunu söylediğim için Kürtler beni çok eleştirdi. Eğer ABD’yi, Erbil ve Ankara arasında seçime zorlalarsa, ABD, Ankara’yı tecih edecektir" diye konuştu.

PKK’NIN ABD TAKTİĞİ

Rubin, Irak’taki Kürtler’in PKK’ya karşı neden harekete geçmediğine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: "Bence Barzani, Yaser Arafat’ın oynadığı kartı oynuyor. Yani hem diplomatlarla görüşüyor hem de saldırılara göz yumuyor. 21 Ekim’de düzenlenen saldırıda, PKK çok farklı bir taktik izledi. Kullandığı taktikler, ABD’nin Kuzey Iraklı peşmergelere öğrettiği taktiklere benziyor. Burada çok büyük bir sorun var: Peşmergeler, bu saldırının koordine edilmesinde rol aldı mı? Aralarında kesinlikle bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Barzani bu saldırıya göz yumdu. Ve bu konuda bir şey yapılması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!