Tarihi oturuma diplomatik ayar

Güncelleme Tarihi:

Tarihi oturuma diplomatik ayar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2007 00:00

TBMM, yarın tarihi bir oturuma tanıklık edecek. İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile Filistin Devlet Başkanı Abbas, ilk kez bir Meclis çatısı altında bir araya gelecek. Daha önce ayrı ayrı konuşmaları planlanan iki lider, ince bir diplomatik planlamayla, aynı anda Meclis’te olup art arda Genel Kurul’a hitap edecekler.

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın yarın saat 15.30’da TBMM Genel Kurulu’na hitaben yapacakları konuşma, dakika dakika planlandı. Peres’in Abbas ile aynı anda TBMM’de bulunup art arda kürsüsüne çıkması önerisinin TBMM Başkanı Köksal Toptan’a ait olduğu öğrenilirken, oturuş düzeninde de Türkiye damgasının hissedilmesi sağlandı. TBMM Genel Kurulu’na hitap etme konusundaki ilk önerinin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’den geldiği öğrenildi. Önce, Peres’in saat 15.00’te, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın ise saat 16.00’da Meclis’e gelmesi ve ayrı ayrı konuşma yapması planlandı. Ancak, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın girişimleriyle, iki liderin aynı anda salonda olmaları ve art arda hitap etmeleri sağlandı.

BAŞ BAŞA 10 DAKİKA

Dakika dakika planlanarak, hazırlanan programa göre, yabancı konuklardan önce 14.45’te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis’e gelecek ve askeri törenle TBMM Başkanı Toptan tarafından karşılanacak. Toptan, Gül’ü odasına aldıktan sonra saat 15.00’te Şimon Peres gelecek ve Toptan tarafından karşılanacak. Toptan, Peres’i odasına Gül’ün yanına götürecek. Saat 15.05’te Mahmut Abbas gelecek Toptan onu da karşıladıktan sonra odaya geçilecek. 4 lider, Meclis Başkanlığı odasında baş başa 10 dakika görüşme yapacaklar.

KENARDA OTURACAKLAR

Sonra Gül, Peres, Abbas ve Toptan yürüyerek, saat 15.30 sıralarında Genel Kurul salonuna girecekler. Oturma düzeni önce, Peres ve Abbas ortada ve yan yana, Gül ve Toptan da kenarda olacak şekilde düzenlendi. Ancak, bu fotoğrafın buluşmadaki Türkiye damgasını dışlama olasılığı gündeme geldi. Bunun üzerine Gül ve Toptan’ın ortada, Abbas ve Peres’in kenarlarda oturmasına karar verildi. Kürsüye kimin önce çıkacağı da tartışıldı ve Cumhurbaşkanı sıfatı taşıdığı için ilk konuşma hakkı Peres’e verildi. İki lider, bu buluşmayla ilk kez bir parlamentonun çatısı altında bir araya gelmiş olacak. Nuray BABACAN / ANKARA

Gelir gelmez Anıtkabir’e gitti

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, havalimanından ayrıldıktan sonra Anıtkabir’de, Atatürk’ün kabrine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Özel Defteri imzalayan Peres, "Yurtta sulh, cihanda sulh çağrısı Türkiye’de değil, tüm dünyada halen yankılanmaktadır" yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!