Polisten "sanal alem" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Polisten sanal alem uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 10:10

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı yoğun şikayet üzerine vatandaşları, “internet üzerinden arkadaş edinilen, anlık görüşme yapılan ve üyelik isteyen sitelerde” farklı dolandırıcılık yöntemleriyle maddi ve manevi zararlar yaşandığına dikkat çekerek kişisel bilgilerini vermemeleri konusunda uyardı.

İnternetin dolandırıcılıkta da yeni yöntemlerin odağı haline geldiğine dikkat çeken KOM (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele) Daire Başkanlığı, “Son dönemde internet üzerinden işlenen dolandırıcılık suçu mağdurlarında büyük artış olduğu gözlenmiştir” diyerek vatandaşları uyardı.

İnternet üzerinden arkadaşlık edinme ve anlık görüşme imkanı veren sitelerden bazılarından hizmet almak için kişisel bilgilerin de istendiğini vurgulayan emniyet yetkilileri, “üye olunurken kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri, e-posta adresleri ve e-posta adreslerine ait şifreler istenmektedir. Bu işlem sonrasında ise üyelik sözleşmesinde belirtilmemesine rağmen kredi kartından hamilinin bilgisi dışında para çekilmekte veya sözleşmede belirtilen miktardan çok daha fazlası çekilmektedir” dedi.

Bu tip dolandırıcılık amaçlı kurulan sitelerin yöneticilerinin iletişim bilgilerinin sahte olduğu bu nedenle de haksız çekilen paraların mağdurlarının karşısında muhatap bulamadığının altı çizilen yazıda, “Mağdur kişilerin birçoğu bilgi yetersizliğinden adli mercilere başvurmamakta, kimileri ise bürokratik süreci bahane etmekte ve zararlarını sineye çekmektedirler” denilerek şu konulara dikkat edilmesi istendi:

“Özellikle üyelik gerektiren internet sitelerine kayıt olunurken, istenilen bilgileri vermekte temkinli olunmalıdır. Eğlence sitelerine üyelik için detaylı kimlik bilgilerinin istenmesi veya sözleşmede ücrete dair bir açıklama olmamasına rağmen kredi kartı bilgileri istenilmesinin şüphe uyandırıcı bir durum olduğu unutulmamalıdır. Üyelik işlemleri için kişisel bilgileri talep eden sitelerin güvenliğinden emin olunmalıdır. Site tarafından sunulan hizmet ile üyelik aktivasyonu için talep edilen bilgiler arasındaki oran, sürekli şüpheci bir tarzda sorgulanmalıdır. İnternet dolandırıcılığı mağduru olan kişilerin en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmaları gerekli yasal işlemleri başlatmasının hem mağduriyetin giderilmesi; hem de başka kişilerin mağdur olmasının engellenmesi açısından önemininde büyük olduğu unutulmamalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!